Borsa

Confiança en l'acord grec

La solució a la crisi grega no arriba però les borses contenen els nervis, tot confiant que l'acord arribarà. L'Íbex-35 rebota un 1,30% setmanal i toca màxims anuals.

El mercat castiga
CaixaBank per l'opa llançada sobre el portuguès BPI i les seves accions esdevenen
les més baixistes
de la setmana

Res no ha can­viat en la dar­rera set­mana. L'acord amb Grècia es resis­teix i amb el nein d'Ale­ma­nya sem­bla que arri­bar a una ràpida solució és difícil, tot i que els grecs han accep­tat algu­nes pro­pos­tes que ini­ci­al­ment ni con­tem­pla­ven. Però els ale­manys no veuen l'aigua clara i cre­uen que Grècia vol sal­tar-se els com­pro­mi­sos tot i rebre el diner dels seus socis. En aquest estira i arronsa la reacció més nor­mal de les bor­ses hau­ria estat espe­rar fins que el pano­rama s'acla­reixi i les incer­te­ses al vol­tant de la tensió amb Grècia dis­mi­nu­ei­xin. Però no ha estat així.

Els inver­sors no per­den l'espe­rança i es mos­tren con­fi­ats que la tensió amb Grècia aca­barà per solu­ci­o­nar-se. Si més no, això és el que sem­bla vist el com­por­ta­ment de la pràctica tota­li­tat d'índexs bor­sa­ris durant les dar­re­res jor­na­des. Els ner­vis al vol­tant del que pugui pas­sar en cas de no pro­duir-se un acord entre els polítics grecs i els euro­peus han que­dat apar­cats. Els mer­cats, o no con­tem­plen la sor­tida de Grècia de l'euro -en con­fiar que l'acord arri­barà- o cre­uen que les seves con­seqüències en cas de tren­car-se la unió no seran per tant.

La majo­ria d'índexs euro­peus han anat avançant posi­ci­ons durant la set­mana de forma con­ti­nu­ada però sense regis­trar grans alces. Alguns d'ells, com l'EuroS­toxx, ha tocat nivells màxims dels dar­rers set anys, men­tre que l'Íbex-35 s'ha que­dat a les por­tes dels 11.000 punts, nivell que no veia des del mes de setem­bre del 2014, en tan­car dijous en els 10.910,40 punts.

Els experts cre­uen que dar­re­ra­ment ha aug­men­tat l'ape­tit dels inver­sors cap a la renda vari­a­ble euro­pea, on veuen que hi ha el major poten­cial de reva­lo­ració en aquest exer­cici.

Tot i que la cau­tela també ha estat molt pre­sent en les dar­re­res jor­na­des -sobre­tot després que diven­dres es difongués la notícia que el Banc Cen­tral Euro­peu (BCE) pre­para plans alter­na­tius per mini­mit­zar els riscs d'una hipotètica sor­tida de Grècia de l'euro-, les alces han aca­bat per impo­sar-se en el balanç set­ma­nal.

En màxims anu­als.

L'Íbex-35 s'ha aco­mi­a­dat dels inver­sors en els 10.879,3 punts, nivell que no es veia des de prin­ci­pis de desem­bre i que suposa un incre­ment de l'1,3% en cinc ses­si­ons, sumant així la ter­cera set­mana con­se­cu­tiva amb guanys. Amb aquesta reva­lo­ració, l'índex suma un alça del 5,83% en el 2015. Entre els valors que millor com­por­ta­ment han tin­gut en la dar­rera set­mana torna a situar-se Aben­goa. Els seus títols s'han enlai­rat més d'un 12% en cinc jor­na­des i esde­ve­nen el valor més alcista del selec­tiu en el 2015, amb un repunt supe­rior al 60% en menys de dos mesos. La cons­truc­tora OHL repe­teix entre els tres valors més alcis­tes per segona set­mana con­se­cu­tiva després de dis­pa­rar-se gai­rebé un 7%. Gamesa, per la seva part, ha rebo­tat més d'un 4% en cinc ses­si­ons després d'acon­se­guir un parell de con­trac­tes a Bra­sil i se situa com el segon valor més alcista de l'Íbex-35 d'ençà que començà l'exer­cici, amb un guany supe­rior al 30%.

En la part dels valors més bai­xis­tes des­taca una enti­tat bancària, mal­grat que la set­mana que aco­mi­a­dem no ha estat gens bai­xista per al con­junt del sec­tor (Banc Saba­dell, Bankin­ter i BBVA s'han situat entre els deu valors més alcis­tes). Però l'oferta pública d'adqui­sició (opa) d'acci­ons que ha llançat Cai­xa­Bank sobre el por­tuguès BPI no ha cai­gut gens bé en el par­quet. Els títols de l'enti­tat que pre­si­deix Isi­dre Fainé han tan­cat la set­mana amb un retrocés pròxim al 5%.

Un altre valor que els inver­sors s'han tret de la car­tera en les dar­re­res ses­si­ons ha estat Gas Natu­ral. Els resul­tats de la gasista no han agra­dat al mer­cat tot i haver gua­nyar un 1,2% més que al 2013 i els seus títols han recu­lat més d'un 2%. Aber­tis tam­poc no s'ha pogut treure de sobre el ver­mell i ha tan­cat diven­dres amb un des­cens que voreja el 3%.

Les nego­ci­a­ci­ons al vol­tant de la crisi grega tor­na­ran a cop­sar l'atenció dels inver­sors en les pròximes jor­na­des un cop s'ha sabut que serà necessària una nova cimera per inten­tar tan­car un acord que es resis­teix. No obs­tant això, les mesu­res d'estímul econòmic que ha posat en marxa el Banc Cen­tral Euro­peu (BCE), jun­ta­ment amb la depre­ci­ació de l'euro i l'aba­ra­ti­ment del petroli, estan ali­men­tant les ganes d'assu­mir més riscs.

Els mer­cats bor­sa­ris con­fien que aquests tres fac­tors afa­vo­ri­ran la recu­pe­ració de l'eco­no­mia euro­pea i això, de moment, ha cal­mat els ner­vis per l'alen­ti­ment en les nego­ci­a­ci­ons amb els grecs. Caldrà veure quant dura aquest estira i arronsa i el resul­tat que es deriva de les reu­ni­ons per veure la dimensió de la cri­sis i la direcció que aca­ben pre­nent les bor­ses en el curt ter­mini.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.