Gran angular

Corea del Sud i Catalunya

Els experts de l'OCDE creuen que és un risc que siguin les grans empreses i amb poca contribució de les PIME les que fan que Corea inverteixi tant en R+D. Prediuen que, sense canvis, això farà que s'aturi el ritme de creixement. Una de les coses que els experts de l'OCDE troben malament és que hi ha massa desconnexió entre els centres de recerca públics i les universitats i que l'orientació a la recerca fonamental sigui baixa i han d'importar massa coneixement. Les empreses tenen dificultat a trobar professionals prou capacitats en R+D, però alhora hi ha un drenatge de capital intel·lectual que marxa del país

Corea del Sud és un país d'èxit en l'eco­no­mia basada en el conei­xe­ment. Segons l'OCDE, el 2012 va dedi­car un 4,36% del PIB a R+D. El 77,9% d'aquesta des­pesa fou empre­sa­rial, el 9,5% de les uni­ver­si­tats i el 12,5% de les ins­ti­tu­ci­ons públi­ques de recerca. El gran volum de l'exe­cució empre­sa­rial és l'objec­tiu de molts països.

Com­pa­ra­ti­va­ment, Cata­lu­nya va dedi­car l'1,51% del PIB a R+D, gai­rebé la ter­cera part. El 56,3% d'aquesta des­pesa fou empre­sa­rial, el 23,2% va ser de les uni­ver­si­tats i el 20,5% de les ins­ti­tu­ci­ons públi­ques de recerca.

Dit d'una altra manera: a Corea un escàs 0,96% del PIB es va des­ti­nar a R+D exe­cu­tat per les uni­ver­si­tats i cen­tres de recerca públics, men­tre que a Cata­lu­nya fou el 0,81%.

Mal­grat que aques­tes dades podrien con­si­de­rar-se espec­ta­cu­lars, des de l'OCDE han avi­sat que Corea no podrà man­te­nir aquest ritme de crei­xe­ment si no resol alguns pro­ble­mes. Con­si­dera l'OCDE que mal­grat l'excel·lent posició de Corea en edu­cació, el 2n lloc del món, el model edu­ca­tiu posa massa èmfasi en l'exa­men que fan els estu­di­ants per entrar a la uni­ver­si­tat i poc en el foment de la cre­a­ti­vi­tat dels joves. Com a punt de referència, recor­dem que Espa­nya està en el lloc 33è del món. Cata­lu­nya esta­ria una mica millor, però no gaire.

Els experts de l'OCDE cre­uen que és un risc que siguin les grans empre­ses i amb poca con­tri­bució de les PIME les que fan que Corea inver­teixi tant en R+D. Pre­di­uen que, sense can­vis, això farà que s'aturi el ritme de crei­xe­ment.

Una de les coses que els experts de l'OCDE tro­ben mala­ment és que hi ha massa des­con­nexió entre els cen­tres de recerca públics i les uni­ver­si­tats i que l'ori­en­tació a la recerca fona­men­tal sigui baixa i han d'impor­tar massa conei­xe­ment. Les empre­ses tenen difi­cul­tat per tro­bar pro­fes­si­o­nals prou capa­ci­tats en R+D, però alhora hi ha un dre­natge de capi­tal intel·lec­tual que marxa del país.

És sabut que els rànquings uni­ver­si­ta­ris es basen prin­ci­pal­ment en la recerca. El 2015 Best Glo­bal Uni­ver­si­ties fet per US News, per a mi el millor rànquing, el més fia­ble, mos­tra que Corea té qua­tre uni­ver­si­tats entre les 200 millors del món, la pri­mera és la Seoul Nati­o­nal Uni­ver­sity, la 74a del món. A l'Estat espa­nyol n'hi ha dues, com a Cata­lu­nya, i són la UB i la UAB. La pri­mera, la UB, la 96a del món.

Aques­tes dades mos­tren que a Corea la uni­ver­si­tat no és un punt fort. La seva posició no es cor­re­la­ci­ona amb la inversió que fa el país en R+D. Tot i això, segons l'OCDE (Edu­ca­tion at a Glance 2014), Corea dedica un 2,62% del PIB a la uni­ver­si­tat, men­tre que Espa­nya només un 1,32%. Al con­junt de l'edu­cació, un 7,6% del PIB, i Espa­nya un 5,5% del PIB.

A Corea, la des­pesa per estu­di­ant és de 13.173 dòlars (per pari­tat de com­pra i dades 2011), que es redu­ei­xen a 9.436 dòlars si des­comp­tem l'R+D. En els cas espa­nyol les quan­ti­tats serien 9.927 dòlars i 8.168 dòlars, res­pec­ti­va­ment. A Corea el 70% del finançament és pri­vat, via matrícules. En el cas espa­nyol, al 2011, era de mit­jana el 22%.

Per a l'OCDE la uni­ver­si­tat core­ana és massa gene­ra­lista i man­quen uni­ver­si­tats més espe­ci­a­lit­za­des. Con­si­de­ren que això és la causa de la medi­o­cri­tat de les uni­ver­si­tats.

És il·lus­tra­tiu fer una com­pa­ració glo­bal amb Cata­lu­nya. Aquí tenim unes uni­ver­si­tats més mal situ­a­des que les core­a­nes, però en posi­ci­ons com­pa­ra­bles. Són cri­ti­ca­des perquè tenen poca relació amb la indústria. Els cen­tres de recerca cata­lans no fan recerca empre­sa­rial, a diferència del que passa a Corea. Sí hi ha uns pocs cen­tres tec­nològics.

Al món hi ha llocs que tenen uni­ver­si­tats amb recerca bàsica d'alt nivell. No és el cas coreà. Nosal­tres pen­sem que sí. Segu­ra­ment tenim raó si ana­lit­zem sec­tors específics. A més, tot i no tenir unes uni­ver­si­tats en les pri­me­res posi­ci­ons, Cata­lu­nya, entre el 2009 i el 2012, va publi­car 23,1 arti­cles científics per milió d'habi­tants, men­tre que Corea només en va publi­car 3. Cata­lu­nya està en la 14a posició mun­dial. Lidera el rànquing Suïssa amb 89 publi­ca­ci­ons per milió d'habi­tants.

Pri­mers en inno­vació.

Els Blo­o­merg Rankings 2014 situen Corea en el pri­mer lloc dels països inno­va­dors. Suïssa en el 8è i Espa­nya en el 32è. Cata­lu­nya no és líder a l'Estat.

Si com­pa­rem la inversió en R+D, Suïssa només dedica un 2,87% del PIB, davant del 4,36% de Corea, l'1,51% català i l'1,30% espa­nyol. L'Índex Glo­bal de Com­pe­ti­ti­vi­tat situa Suïssa en el pri­mer lloc del món, Corea en el 26è i Espa­nya en el 35è. Són indi­ca­dors d'expec­ta­ti­ves de futur.

Què fa que una inversió pro­du­eixi uns resul­tats millors en un lloc que en un altre? L'informe sobre l'Índex Glo­bal de Com­pe­ti­ti­vi­tat indica que l'Estat espa­nyol i el coreà tenen algu­nes coses en comú. Hi ha estruc­tu­res anqui­lo­sa­des. Això no passa a Suïssa.

Il·lus­tra com­pa­rar sis­te­mes allu­nyats i de tra­di­ci­ons, cul­tura i religió dife­rents. Els diners són clau, però pot­ser és més impor­tant refle­xi­o­nar sobre el model i els valors. Par­ti­ci­pació, gover­nança, trans­parència i altres valors cul­tu­rals i democràtics.

Una font autoritzada de dades

Education at a Glance és una publicació anual de l'OCDE que es pot considerar la font autoritzada d'informació precisa i rellevant sobre l'estat de l'educació arreu del món. Proporciona dades sobre l'estructura, les finances i el rendiment dels sistemes educatius en 34 països membres de l'OCDE, així com una sèrie de països socis. Una publicació necessària.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.