Gran angular

DE MEMÒRIA

Una economia de cine (i 2)

El cineasta manresà Baltasar Abadal, autor d'un dels primers films en català: ‘En Nandu va a Barcelona' (1930), va rodar (presumiblement, per encàrrec), una pel·lícula en aparença ben poc cinematogràfica: ‘Explotació de ciments Sanson' (1921).
Format a París, Josep Gaspar i Serra, un altre cineasta manresà, realitzà una sèrie documental titulada ‘Gent i paisatge de Catalunya' i, el 1919, diversos curts documentals sobre indústries locals catalanes exhibits a Nova York

Un segon tret carac­terístic del cine pri­mi­tiu català és el seu interès per mol­tes de les cares de l'eco­no­mia cata­lana. Si el pri­mer film, del pio­ner Fructuós Gela­bert, pre­sen­tava la sor­tida dels tre­ba­lla­dors de la fàbrica La España Indus­trial de Sants (1897), alguns dels que segui­ren tenien també com a objecte cen­tral la pre­sen­tació d'acti­vi­tats econòmiques.

Vegem-ho. El mateix Gela­bert és autor d'una pel·lícula titu­lada inequívoca­ment: Indústria del suro com­pri­mit (1909), i d'una altra amb el títol de La pun­taire (1920). Segundo Cho­mon va intro­duir l'elec­tri­ci­tat al món de les fon­des, a L'hotel elèctric (1905).

El prolífic Ramon de Baños, direc­tor de la monu­men­tal copro­ducció dedi­cada a Cristòfol Colom (1916), va dedi­car talent i diners a con­fe­gir films sobre el port de Bar­ce­lona (1907), la tra­ves­sia de Bar­ce­lona en tram­via (1908), una pel·lícula titu­lada Manu­fac­tura de cor­di­llería y aspi­lle­ras (1912), el canal d'Urgell (1926), Cata­lana de Gas (1929), la Caixa de Pen­si­ons per a la Vellesa i d'Estal­vis (1929). Als anys de la guerra d'Espa­nya: Acer lli­ber­tari (1937).

El cine­asta man­resà Bal­ta­sar Aba­dal, autor d'un dels pri­mers films en català: En Nandu va a Bar­ce­lona (1930), va rodar (pre­su­mi­ble­ment, per encàrrec), una pel·lícula en apa­rença ben poc cine­ma­togràfica: Explo­tació de ciments San­son (1921).

For­mat a París, Josep Gas­par i Serra, un altre cine­asta man­resà, rea­litzà una sèrie docu­men­tal titu­lada Gent i pai­satge de Cata­lu­nya i, el 1919, diver­sos curts docu­men­tals sobre indústries locals cata­la­nes exhi­bits a Nova York.

Albert Marro debutà amb docu­men­tals turístics: Visita a Mont­ser­rat (1904), La masia cata­lana (1905), Gira al Parc Güell (1905), El Tibi­dabo (1905), La Costa Brava (1906), Empúries (1906), Mallorca (1906), Menorca (1906), Eivissa (1906), Roma (1907), París, la ciu­tat de la llum (1907), Oporto (1907), Car­na­val de Niça (1907), Lleida (1907), Els parcs de Bar­ce­lona (1907), Car­na­val de Reus (1908).

El bar­ce­loní ins­tal·lat a València Joan Andreu Mora­gas fou el direc­tor d'un film titu­lat: Fabri­cació de maiòlica a Mani­ses (1923), i d'un reclam per a la nai­xent indústria turística: Belle­ses de Mallorca (1924). Uns anys abans, el bla­nenc esde­vin­gut reu­senc Josep Pons Gir­bau havia rodat: La Costa Brava (1915). I, un xic més tard, el mateix Pons sig­nava: Pro­ducció i expor­tació d'oli (1920).

En aquest con­junt no hi podia fal­tar un pri­mer film sobre l'arque­tip del petit comer­ci­ant urbà català: L'Auca del senyor Esteve (1929) de Lucas Argilés, que sem­bla que va agra­dar molt a San­ti­ago Rusiñol, l'autor del lli­bre (i de l'obra de tea­tre).

Ficció a banda, a més dels films sobre algu­nes indústries, al cinema pri­mi­tiu català hi ha exem­ples del que se n'ha dit cinema mèdic, pre­ce­dent de les sèries sobre hos­pi­tals de més tard. Ramon de Baños dedicà una part dels seus esforços a con­fe­gir pel·lícules sobre algu­nes de les grans figu­res de la medi­cina cata­lana. El títol genèric era: Ope­ra­ci­ons de... I les estre­lles eren les mans dels doc­tors Fer­ran, Corac­han, Costa, Bar­ra­quer, Car­de­nal (1916-18).

Una altra prova de l'interès dels cine­as­tes cata­lans per la indústria i dels empre­sa­ris cata­lans pel cine fou la con­fecció -i publi­cació- d'un excel·lent lli­bre: Com es fa un film (1934), de Josep Car­ner-Ribalta, on des­taca la ves­sant econòmica de la pro­ducció cine­ma­togràfica.

Laya Films

Pere Fages ha posat en relleu que Laya Films, la productora del Comissariat de Propaganda de la Generalitat de Catalunya dirigida per Joan Castanyer, va rodar uns 120 noticiaris (imprescindibles, necessaris, sobre la guerra d'Espanya) i un bon nombre de documentals de temes no bèl·lics. Els títols que dóna són Delta de l'Ebre: els arrossars, Priorat, el vi, Ollaires de Breda, Tapers de la costa, La Vall d'Aran. A la informació d'IMDb dedicada a Jean Castanier surt un documentary short de 1937 titulat Ollaires de Breda. En plena guerra, els catalans seguien fabricant plats i olles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.