Focus

Les matèries primeres, ara molt més primes

Baixa la demanda de matèries primeres de la Xina i altres economies emergents, i això impacta en els preus. És previst que el conjunt d'aquests mercats de ‘commodities' mantingui un perfil baix durant alguns anys

Valors sòlids de renda variable han patit, de retop, aquest final del supercicle
Els mercats de les matèries primeres tendeixen a la sobrereacció
La crisi de preus no és perquè caigui la demanda, sinó per un excés d'oferta
El nou cicle de preus ajustats d'aquests mercats podria durar uns deu anys
La Xina i altres països moderen el creixement, però no deixaran de comprar

Després d'uns anys d'exces­sos, d'una oferta que superava amb escreix la, per altra banda, gran demanda, les matèries pri­me­res, del petroli a la soja, tot pas­sant per l'acer o l'or, ater­ren a la rea­li­tat de l'ajus­ta­ment, un 42% res­pecte dels preus que hiu havia fa uns qua­tre anys.

Hi ha hagut tot un plec de con­di­ci­ons per expli­car aquest final d'allò que els experts ano­me­na­ven un super­ci­cle. La Xina ja no és tan voraç en el con­sum d'acer, coure, petroli i altres com­mo­di­ties per nodrir el seu crei­xe­ment, al qual ara posa un cert fre; l'Aràbia Sau­dita juga con­tra mer­cat fent caure els preus, per fre­nar l'emer­gent petroli no con­ven­ci­o­nal, fracking, dels EUA, i el preu del cereal ja no està con­di­ci­o­nat per l'espe­cu­lació al vol­tant dels bio­com­bus­ti­bles.

L'inici del relat del super­ci­cle, el pro­fes­sor de finan­ces inter­na­ci­o­nals d'Eada, Ramon Alfonso, el loca­litza “als anys noranta, per arri­bar a gai­rebé inflar una bom­bo­lla entre els anys 2003 i 2007 i arri­bar al seu pic l'agost del 2008, just abans de la cai­guda de Leh­man Brot­hers, quan les matèries pri­me­res sofrei­xen la seva pri­mera cor­recció.” Com afe­geix, “ales­ho­res algu­nes com­mo­di­ties van patir cor­rec­ci­ons de fins a un 50%, però va haver-hi un rebot i els preus es van recu­pe­rar, i va arri­bar a una altra cai­guda en el dar­rer tri­mes­tre del 2014, ben palesa en els preus del petroli, el coure o l'or.”

Als noranta, tots els BRIC (Bra­sil, Rússia, Índia i Xina) van fer un gran esforç de posada al dia en infra­es­truc­tu­res (car­re­te­res, ports, xarxa fer­roviària, etc.), que, a banda d'aug­men­tar la seva demanda, va deter­mi­nar que aquests països fes­sin grans inver­si­ons en indústria pesant, com la de l'acer, cosa que encara va engran­dir la demanda. Alfonso explica: “Hi havia molta indústria ins­tal·lada que, un cop arrenca l'acti­vi­tat, ja no és tan evi­dent tan­car-la un cop ja estan fetes les car­re­te­res i els ports.” La sobre­o­ferta que es va gene­rar en coure i acer en forma de pro­ducte aca­bat “va forçar mol­tes indústries a ven­dre a preus molt més bai­xos”.

Ara hem tor­nar a la nor­ma­li­tat, en què l'actor prin­ci­pal, la Xina, ja no com­pra de forma com­pul­siva matèria pri­mera a Austràlia, el Bra­sil o estats afri­cans per asse­gu­rar-se un flux de matèria pri­mera. I pot­ser hem ini­ciat, com inter­preta Ramon Alfonso, “un nou cicle, de preus ajus­tats, que podria durar deu anys”.

El mesu­ra­dor més fia­ble de les cotit­za­ci­ons de les matèries pri­me­res, l'índex CRB de Blo­om­berg, que el com­po­nen 19 com­mo­di­ties, ens ho diu ben clar: si l'abril del 2011 estàvem a 370, ara estem en 220. Si l'índex cau, com ens explica Jaume Puig, direc­tor de GVC Gaesco, “no ha estat pas perquè hagi cai­gut la demanda, ja que ara és la mateixa que la del 2011, sinó per l'excés d'oferta: va arri­bar a haver-hi tanta explo­tació, pous de petroli o mines, que l'oferta va créixer molt més que la demanda”. És el cas del mine­ral de ferro, ara a 58,5 euros per tona, quan s'havia enfi­lat fins als 192 euros. El pri­mer expor­ta­dor del món, Austràlia, en venia tones i tones a la Xina, des­ti­nació de bona part dels 427 mili­ons de tones mètri­ques que expor­tava el gegant d'Oce­a­nia. Es va entrar en un cer­cle viciós, com diu Puig, “en què les mine­res, tot veient aquests preus tan alts, van aug­men­tar la pro­ducció, van esprémer les capa­ci­tats extrac­ti­ves fins arri­bar, el 2013, a unes expor­ta­ci­ons de 613 mili­ons de tones, un 43,5% més”. Així s'ha arri­bat a un col·lapse que el que demana és un ajus­ta­ment de l'oferta.

A banda del fac­tor pura­ment indus­trial, hi ha el ves­sant finan­cer. En els mer­cats de com­mo­di­ties, “els inter­me­di­a­ris, els tra­ders, acos­tu­men a expan­dir la tendència, és a dir, quan els preus comen­cen a pujar, mate­ri­a­lit­zen molts con­trac­tes, de forma des­pro­por­ci­o­nada i, a l'inrevés, quan els preus comen­cen a bai­xar, venen també de forma foras­se­nyada”. Una acti­tud ben sim­ple, la del tra­der de matèries pri­me­res, que explica que en aquests mer­cats es puguin com­prar en un dia 20 vega­des més del que la demanda con­su­meix. En aquest sen­tit s'expressa Anto­nia Conde, res­pon­sa­ble de Gestió d'Actius de Renta 4 Banco, que afirma que “els mer­cats de matèries pri­me­res sobre­re­ac­ci­o­nen molt, perquè l'inver­sor no té tota la infor­mació a dis­po­sar.” Posa com a exem­ple els mer­cats agrícoles, on, a banda del fac­tor cli­ma­tològic, que fa oscil·lar el preu, hi influ­ei­xen fac­tors com ara el canvi de dieta als països emer­gents, on ara les seves clas­ses mit­ja­nes dema­nen més cereal i carn, i, és clar, per garan­tir el sub­mi­nis­tra­ment de proteïnes, el bes­tiar ha d'estar ben ali­men­tat amb far­rat­ges. Albert Grau també ens remet la importància dels capri­cis del clima, i recorda com les seque­res als EUA dels anys 2011/12 van estron­car les expec­ta­ti­ves del preu del blat de moro, que en canvi va expe­ri­men­tar una revi­fa­lla con­si­de­ra­ble l'any 2013, de bones colli­tes.

I, és clar, les tre­mo­lors dels mer­cats de matèries pri­me­res s'enco­ma­nen a la renda vari­a­ble. Hem vist des de prin­ci­pis d'any com tron­to­llava la cotit­zació de valors d'iden­ti­tat minera tra­di­ci­o­nal­ment sòlids: Arce­lor Mit­tal, Anglo Ame­ri­can, Glen­core o Boli­den. Albert Grau, asses­sor finan­cer d'Argenta Patri­mo­nios, ho explica: “Empre­ses que tenen el seu core bus­si­nes en relació amb l'extracció de pro­duc­tes, de com­mo­di­ties, patei­xen, i per a l'inver­sor ja no és el mateix inver­tir en una bio­tec­nològica que en petro­li­e­res com ara BP o Shell, que han vist aug­men­tar el risc per la cai­guda del preu del bar­ril, com­bi­nat amb un dòlar fort.” Petro­li­e­res com ara Exxon han dei­xat ben dece­buts els mer­cats, en haver de renun­ciar a plans d'inver­si­ons per valor de 6.000 mili­ons de dòlars. Val a dir que en els temps d'eufòria, els mer­cats ja des­comp­ta­ven que les vaques no sem­pre esta­rien gras­ses i ja des­comp­ta­ven una certa bai­xada en la cotit­zació. Tan­ma­teix, “com que la cai­guda dels preus de matèries pri­me­res ha estat tan radi­cal, les bai­xa­des en la cotit­zació han estat més pro­nun­ci­a­des del pre­vist”, diu Jaume Puig.

Cert, les matèries pri­me­res enguany han cai­gut a mínims del últims dotze anys, però pot­ser no hem de caure en el fata­lisme. Anto­nia Conde, de Renta 4 Banco, accepta que “hi ha hagut cor­rec­ci­ons for­tes, sí, sobre­tot en les com­mo­di­ties indus­tri­als i energètiques, però el que cal tenir en compte és que el crei­xe­ment glo­bal és posi­tiu aquest 2015”. I afe­geix: “Si bé és cert que la demanda de la Xina i altres grans eco­no­mies emer­gents s'ha mode­rat, no podem pen­sar que aquests països dei­xa­ran de com­prar.”

El sen­tit opor­tu­nista, l'inver­sor mai no l'ha de per­dre. Conde ja ho diu: “Hem de tenir en compte que qual­se­vol cai­guda en el preu s'ha de saber veure com una pos­si­bi­li­tat d'inversió. En el cas del petroli, impres­cin­di­ble per al crei­xe­ment econòmic, ningú no creu que cotitzi a preus bai­xos durant gaire temps, i més quan es tracta de com­ba­tre la inflació.”

L'inver­sor es pot pre­gun­tar si, al cap­da­vall, tenir a la car­tera com­mo­di­ties paga la pena. Per Albert Grau, “sem­pre és bo mirar que a la car­tera hi hagi matèries pri­me­res, però amb el benentès que és per a inver­sors que vul­guin arris­car, i que tin­guin prou conei­xe­ment d'aquests mer­cats”. Anto­nia Conde, que no ator­ga­ria més d'un 10% de la car­tera a les matèries pri­me­res, avisa l'hipotètic inver­sor que s'asses­sori bé quan com­pri a futur, “per no endur-se sor­pre­ses, i que el futur man­tin­gui el preu actual, spot.

petroli, carbó i gas

El petroli podria caure fins als 45 dòlars el barril

Els analistes preveuen per a enguany el nivell més baix de demanda global de petroli en deu anys: 91,13 barrils per dia. Quant al preu, amb uns estocs que segueixen creixent, els analistes no veuen difícil que el preu tingui ensopegades episòdiques que el facin caure fins als 45-50 dòlars el barril, en un context en què l'OPEP podria continuar perdent quota de mercat, i passaria del 38% el 2014 al 32% enguany. El carbó, tot i continuar experimentant una demanda feble, es beneficia que la baixada del petroli abarateix els seus costos d'extracció. D'altra banda, productors com ara Austràlia o Indonèsia han hagut de reduir oferta per la baixa rendibilitat. El gas, del qual no hi haurà problemes de subministrament per l'aportació del shale gas, mantindrà la indexació amb el petroli.

matèries agrícoles

Petites pressions a l'alça en els mercats agrícoles

Enguany, els preus del blat i el blat de moro podrien resultar afectats per diversos factors, que en farien pujar la cotització. D'una banda, per les incerteses que plantegen les exportacions de gra de Rússia i Ucraïna, i de l'altra, en el cas del blat, hi ha les males expectatives de les collites de blat a Austràlia a causa de la pluja. La soja també podria repuntar, en no haver complert amb les previsions les collites d'Amèrica del Sud i els EUA. Queden lluny, però, de les cotitzacions de fa tres anys: si ara el blat cotitza a 118,75 dòlars la tona, el 2012 l'havien trobat a 223,77. El blat de moro, ara a 387,38 dòlars la tona, havia assolit pics de més de 800 dòlars el 2012. La soja, ara a 985, va arribar el 2012 a 1.754 dòlars.

metalls industrials

Lleugera estabilització per a l'acer i el coure

El coure, amb una davallada en la cotització de l'11%, i l'acer (32%) han estat les grans víctimes de l'alentiment industrial de la Xina. Els analistes, però, confien que l'economia xinesa torni a rebre estímuls del banc central i a finals d'any es pugui parlar d'estabilització pel que fa a aquests dos metalls. El níquel, en canvi, continuarà repuntant, gràcies a la seva escassedat, agreujada pels tifons que han assolat les Filipines, un dels productors clau, tancaments de plantes a Austràlia o les limitacions a l'exportació d'Indonèsia. Per l'alumini, es confia que la Xina torni a pitjar l'accelerador i en els molt bons averanys de la producció industrial dels EUA. El pal·ladi es beneficiarà de l'empenta en el sector d'automoció.

metalls preciosos

Un dòlar fort fa minvar la fortalesa de l'or

L'or seguirà en tendència baixista, ja que un dòlar en apreciació constant li arrabassa la condició de contravalor. Que el segon consumidor mundial, l'Índia, elimini restriccions a la importació d'or no és prou suport per apreciar el metall groc, que en contrapartida pateix l'afebliment del primer demandant, la Xina. Així, el preu es podria situar el 2015 en 1.000 dòlars l'unça, amb la previsió que pugui enfilar-se fins als 1.200 dòlars l'any següent. Cal recordar que el seu cost de producció, el breakeven, està situat en 1.200 dòlars l'unça.

La planta també segueix en una fase depressiva, amb una cotització de 15,72 dòlars l'unça, quan a mitjan de l'any passat vorejava els vint dòlars.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.