Focus

Geopolítica, clima i preu ajustat

El preu del petroli entra en una època incerta, en què les relacions internacionals i la perspectiva del clima tenen el seu pes

Estats com Espanya
es beneficien d'una rebaixa que alleuja el seu dèficit energètic

L'eco­no­mia del petroli no només inclou la matèria pri­mera que mou el món, i que el sac­seja amb les sotra­ga­des de la cotit­zació del cru, també hi tro­bem el gran joc de la geo­política mun­dial i la super­vivència del pla­neta com a hàbitat.

Una pri­mera con­si­de­ració és fins quan durarà aquest temps de per­fil baix del preu del bar­ril, que el tenim a 60 dòlars -fa un any, a 108 dòlars. A la taula rodona Cau­ses i con­seqüències de la fluc­tu­ació en el preu del petroli, orga­nit­zada pel Con­sell Asses­sor per al Desen­vo­lu­pa­ment Sos­te­ni­ble (CADS), Mari­ano Marzo, pro­fes­sor de recur­sos energètics i geo­lo­gia del petroli, va gosar jugar a allò que els experts més temen, posar el preu just al bar­ril, amb data. “Aquest preu de 60 dòlars el bar­ril no es man­tindrà, perquè a aquesta cotit­zació l'explo­tació no és ren­di­ble, obliga a reta­llar pro­ducció, ajor­nar pro­jec­tes i aco­mi­a­dar gent. A finals d'any el preu pujarà, i es recu­pe­rarà els anys a venir, per situar-se en uns 80 dòlars.” El movi­ment d'escac, i gai­rebé mat, d'Aràbia Sau­dita, de fer caure els preus per fre­nar l'emergència del petroli de sor­res bitu­mi­no­ses, el fracking, no con­ven­ci­o­nal dels EUA ha posat fi a un super­ci­cle 2008-2015 de gran pro­ducció i preus ele­vats, amb mit­ja­nes de 105 dòlars el bar­ril, “un preu que para­do­xal­ment s'ha car­re­gat el crei­xe­ment, en esti­mu­lar la sobre­o­ferta”.

El ves­sant geo­polític mai no és menys­pre­a­ble, en el cas de l'or negre. Heri­bert Padrol, pre­si­dent d'Iplusf i mem­bre del Con­sell Asses­sor per a la Reac­ti­vació Econòmica i el Crei­xe­ment (Carec), també accepta que el preu ha de pujar, però apunta que “hi haurà molts epi­so­dis de vola­ti­li­tat a curt ter­mini, no deba­des ara hi ha un 80% del petroli a dis­po­sar emma­gat­ze­mat”. Però Padrol avisa que en l'actual con­jun­tura de preus és ine­vi­ta­ble fer inter­pre­ta­ci­ons en el gran joc de les rela­ci­ons inter­na­ci­o­nals: “Els sau­di­tes, sun­ni­tes, inte­gren en l'equació del preu la seva riva­li­tat amb l'Iran, xiïtes, i no poden dei­xar que els EUA, el seu gran aliat, tin­gui la temp­tació d'aban­do­nar-los, si esdevé auto­su­fi­ci­ent com a pro­duc­tor-con­su­mi­dor de petroli.” Res­ten pocs dies perquè l'Iran signi un acord sobre la seva política nuclear, i l'Aràbia Sau­dita malda perquè aquest acord no doni poder dis­su­a­sori al seu rival. “Hi ha tot un seguit de movi­ments per crear equi­li­bris en aquesta zona.”

tendència irre­ver­si­ble.

Els com­bus­ti­bles fòssils són els cau­sants de tres quar­tes parts dels gasos d'efecte hiver­na­cle. El bar­ril a cotit­za­ci­ons altes fomen­tava la volun­tat ambi­en­ta­lista de ser més efi­ci­ents, cre­mar menys petroli. A preus bai­xos, ens hi escar­ras­sa­rem tant? Teresa Ribera, direc­tora del pres­tigiós grup de reflexió francès Iddri (Ins­ti­tut du Dévelop­pe­ment Dura­ble et des Rela­ti­ons Inter­na­ti­o­na­les) té molt clara la pers­pec­tiva futura: “No ens hem d'equi­vo­car, tot i aquests preus bai­xos del petroli, hem d'enten­dre que la tendència és cap a un futur sense car­boni, i el que per­toca és dis­cu­tir com trans­for­mar allò que tenim. En tot cas, si el preu del petroli es manté baix, que sigui perquè l'ús s'ha limi­tat, i empre­ses o grans fons d'inversió l'han dei­xat de banda per les incer­te­ses que com­porta, com el risc regu­la­dor o el rebuig social.” Així mateix, con­si­dera que el més raci­o­nal seria que “la rebaixa del preu del petroli es des­tinés al bé públic, a inver­tir en eficiència energètica”. Però un petroli barat sem­pre és un mal senyal, que ajorna l'embar­ca­ment en el gran pro­jecte de les ener­gies netes. Com apunta Marzo, “un petroli barat pot retar­dar l'elec­tri­fi­cació del trans­port: als EUA ja tor­nem a veure com els cot­xes grans, grans con­su­mi­dors de ben­zina, es tor­nen a ven­dre”.

La UE, que té un dels seus talons d'Aquil·les en aquest 53% de com­bus­ti­bles fòssils que importa anu­al­ment, uns 400.000 mili­ons d'euros, no té més remei que veure l'esfon­dra­ment del preu del bar­ril amb un sen­ti­ment opor­tu­nista. Com raona Fer­ran Tar­ra­de­llas, actual direc­tor de la Repre­sen­tació de la Comissió Euro­pea a Bar­ce­lona i antic por­ta­veu de la Comissió d'Ener­gia de la Comissió, “l'eco­no­mia euro­pea depèn de la reac­ti­vació del con­sum intern, i un preu barat de l'ener­gia pot diri­gir al con­sum diners que abans pot­ser ana­ven a pagar la cale­facció: una reducció del 10% en el preu del petroli equi­val a afe­gir un 0,1% al PIB per la demanda interna”.

La rebaixa deixa gua­nya­dors i per­de­dors. La pèrfida estratègia d'Aràbia Sau­dita per­ju­dica tota l'OPEC, però a qui real­ment fa mal és a Iran, Rússia i Veneçuela, eco­no­mies que han fet del petroli mono­tema. També perd Nigèria, i així es deses­ta­bi­litza tot l'Àfrica sub­sa­ha­ri­ana, i Algèria. I gua­nyen eco­no­mies com Espa­nya, que el 2014 va regis­trar un dèficit comer­cial energètic de 30.000 mili­ons d'euros, un 3% del PIB, que la rebaixa del preu del bar­ril aprima con­si­de­ra­ble­ment. Espa­nya és a un con­junt, el de la UE, molt com­plex energètica­ment, for­mat per illes de models dife­rents: Polònia crema encara molt carbó, França és nuclear, Ale­ma­nya ha apos­tat per les reno­va­bles... Com diu Heri­bert Padrol, “la UE té pro­ble­mes d'encaix tem­po­ral, cal­dria tren­car aques­tes illes i anar cap a un model de reno­va­bles, però pri­mer cal que tots vagin al compàs, a la UE”.

Almenys, com diu Tar­ra­de­llas, ara ja es pot per­ce­bre que “el boom de les reno­va­bles ja no s'explica per ser més boni­ques, sinó perquè són més bara­tes. Podrem depas­sar l'objec­tiu d'un 20% d'ener­gia reno­va­ble al 2020 perquè, després de la política d'incen­tius, ara molts pro­jec­tes en aquest àmbit ja són ren­di­bles per se, sense neces­si­tar sub­venció”. En par­lar d'incen­tius, sor­geix el cas espa­nyol, on ara es tallen les ales a les reno­va­bles, amb l'excusa que no hi ha recur­sos per man­te­nir una política de pri­mes gene­rosa. Per a Teresa Ribera, “no es poden posar por­tes al camp, i si hi va haver errors en el dis­seny del model de pri­mes a les reno­va­bles a Espa­nya, la ciu­ta­da­nia pot assu­mir una atu­rada momentània, però cal dema­nar als ges­tors que ens diguin quan recu­pe­ra­ran el procés, perquè el que és clar és que la trans­for­mació del model energètic cap a ener­gies netes és irre­ver­si­ble”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.