Borsa

Moment d'esperar i veure

Els inversors esperen l'aparició de nous al·licients per retornar a les compres un cop el BCE ha posat en marxa el seu programa. L'Íbex 35 retalla un 0,52% setmanal.

L'oferta del Sabadell
pel TSB britànic penalitza l'acció,
que lidera el rànquing dels valors més baixistes de la setmana

L'acce­le­rada del con­junt de bor­ses en el començament de l'exer­cici està fent que els inver­sors extre­min la prudència men­tre espe­ren nous al·lici­ents per apos­tar pels actius de risc. El pro­grama de com­pra de deute públic del Banc Cen­tral Euro­peu (BCE) ha com­pen­sat la feblesa mos­trada per Wall Street els últims dies, que tem una pujada de tipus que ensorri la recu­pe­ració de la seva eco­no­mia. Però men­tre que la plaça nord-ame­ri­cana dubta i els seus índexs aban­do­nen els màxims que havien tocat, a Europa la depre­ci­ació de l'euro com­pensa les incer­te­ses per la tensió amb Grècia o la política monetària als EUA. En aquest con­text de més opti­misme al vol­tant de l'eco­no­mia euro­pea, la pràctica tota­li­tat d'índexs euro­peus s'han mogut amb cau­tela i han tan­cat la set­mana amb mínimes vari­a­ci­ons, cor­rec­ci­ons lleus que no han aga­fat ningú de sor­presa i que han estat apro­fi­ta­des per entrar en alguns valors a preus més atrac­tius, en espera que els par­quets tor­nin a tro­bar la senda alcista que els havia dut a nivells màxims en set­ma­nes prèvies.

No obs­tant això, l'Íbex 35 es manté aliè a l'ale­gria que s'ha estès per altres pla­ces euro­pees i d'ençà que va començar l'any con­ti­nua sent un dels índexs més endar­re­rits d'Europa. Men­tre que el Dax ale­many suma una alça en l'exer­cici d'un 20% el guany anual de l'Íbex 35 no arriba ni a un 8%. La crisi al Bra­sil, un dels mer­cats en què tenen interes­sos mol­tes de les grans mul­ti­na­ci­o­nals del selec­tiu, està llas­trant l'evo­lució de l'Íbex 35 en les últi­mes ses­si­ons. De fet, el prin­ci­pal índex de la borsa espa­nyola ha tan­cat la set­mana en els 11.033,8 punts, nivell que suposa un des­cens del 0,52% en cinc jor­na­des. El balanç pro­vi­si­o­nal del març dóna una minusvàlua de l'1,29% després d'enca­de­nar dues set­ma­nes con­se­cu­ti­ves en números ver­mells, men­tre que el guany de l'índex el 2015 se situa en un 7,34%.

Inter­na­ti­o­nal Air­li­nes Group (IAG) s'ha recu­pe­rat de l'enso­pe­gada de la set­mana ante­rior, i en les últi­mes jor­na­des ha anat a la recerca de nous màxims històrics. L'acció ha que­dat a les por­tes dels nivells rècord i ha esde­vin­gut un dels valors més alcis­tes de l'Íbex 35, en sumar més d'un 5% en cinc ses­si­ons i pujant per sobre del 30% el guany el 2015. El grup Medi­a­set també ha vore­jat màxims històrics en les últi­mes ses­si­ons, i diven­dres va aca­bar amb una apre­ci­ació supe­rior al 4%, jun­ta­ment amb Grífols. L'empresa d'hemo­de­ri­vats de la sang ha anun­ciat més inver­si­ons per ampliar la seva capa­ci­tat pro­duc­tiva i el mer­cat ha valo­rat posi­ti­va­ment la notícia.

El Saba­dell s'ennu­ega.

L'acció del Saba­dell s'ha men­jat d'una tacada prop de la mei­tat de la reva­lo­ració que acu­mu­lava el valor d'ençà que començà l'exer­cici. L'oferta de com­pra del britànic TSB a Lloyds i l'ampli­ació de capi­tal que haurà de fer l'enti­tat valle­sana per finançar l'adqui­sició han dut els inver­sors a des­fer posi­ci­ons en el valor, que només en la sessió de dijous -quan es va fer pública la notícia- va pre­ci­pi­tar-se un 6,64%. Aquesta dava­llada ha con­ver­tit les acci­ons del Saba­dell en el fana­let ver­mell de l'Íbex 35 de la set­mana, amb un des­cens supe­rior al 6,5%.

D'altra banda, els inver­sors han pas­sat per caixa amb Aben­goa, que ha recu­lat més d'un 4% després que la set­mana ante­rior se situés com el segon valor més alcista de l'Íbex 35. Per la seva part, les tur­bulències al Bra­sil (col­pe­jat per les nega­ti­ves pre­vi­si­ons de crei­xe­ment i la deva­lu­ació de la seva moneda) estan sac­se­jant grans empre­ses amb interes­sos a la regió. Així, entre els valors més bai­xis­tes de la set­mana tro­bem Rep­sol, Telefónica, Indra i Aber­tis, que retro­ce­dei­xen entre un 4% i un 1% en cinc ses­si­ons.

Tipus als EUA.

La set­mana que ve hi ha reunió de la Reserva Fede­ral (FED) i la pre­o­cu­pació dels inver­sors va en aug­ment a mesura que s'apropa aquesta cita. La millora del mer­cat labo­ral que va evi­den­ciar la taxa d'atur de fa poc més d'una set­mana va dur els mer­cats a pen­sar que la FED apu­ja­ria més d'hora els tipus d'interès, i des­pen­ja­ria els seus prin­ci­pals índexs dels nivells màxims que havien asso­lit dar­re­ra­ment. No obs­tant això, l'apa­rició d'altres dades que posen en dubte la for­ta­lesa de l'eco­no­mia els últims dies ha fet pen­sar als inver­sors que, pot­ser, la FED no s'afa­nyarà a enca­rir el preu del diner als EUA, i encara més ara que la divisa nord-ame­ri­cana s'està apre­ci­ant enfront d'altres mone­des

Així doncs, la prudència que ha domi­nat els par­quets durant els últims dies con­ti­nuarà molt pre­sent en les jor­na­des que han de venir fins que apa­re­guin nous al·lici­ents o bé s'esva­ei­xin incer­te­ses que angoi­xen els inver­sors, entre les quals, com ja és habi­tual, figura la nego­ci­ació entre Grècia i la Unió Euro­pea (UE).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.