Borsa

Eclipsats pel QE del BCE

Els mercats avancen cap endavant tot i les incerteses per Grècia i les pròximes alces de tipus als EUA confiats en el QE. L'Íbex 35 conquereix màxims anuals.

Els inversors aplaudeixen la compra del TSB per part del Sabadell, que arriba
a anotar-se una alça
del 4% divendres, un cop confirmada l'adquisició

Els inver­sors cre­uen que el pro­grama de com­pra de deute ence­tat pel Banc Cen­tral Euro­peu (BCE) -ano­me­nat QE, quan­ti­ta­tive easing- per­metrà a les bor­ses viure un exer­cici d'alces i ale­gries. Igual que el QE de la Reserva Fede­ral (FED) ha impul­sat durant els dar­rers anys la renda vari­a­ble nord-ame­ri­cana, els mer­cats con­si­de­ren que les alces a Europa esta­ran garan­ti­des per la liqui­di­tat que Mario Draghi, pre­si­dent del BCE, està injec­tant en el sis­tema. I per això, ningú no vol aban­do­nar els par­quets tot i les impor­tants alces acu­mu­la­des per bona part de les bor­ses euro­pees -que cotit­zen en nivells rècord- i els dife­rents focus d'incer­tesa que encara pla­nen pels mer­cats.

Les nego­ci­a­ci­ons entre els polítics grecs i els euro­peus per tal d'arri­bar a un acord per rebre un segon res­cat -neces­sari per a la via­bi­li­tat de Grècia- con­ti­nuen enquis­ta­des. Això i la sor­tida de l'euro de Grècia -pos­si­bi­li­tat que es des­carta però que mai no acaba de des­a­parèixer de la ment dels inver­sors- hau­rien fre­nat les ganes d'inver­tir en actius de risc en altres cir­cumstàncies. Però ara no és així. La con­fiança en l'evo­lució posi­tiva de les bor­ses en el pre­sent exer­cici està ali­men­tant les alces i apar­cant a un cos­tat les incer­te­ses que poden entor­pir aquesta tendència.

Tam­poc no està fre­nant la inversió la fi de la política expan­siva de la Reserva Fede­ral (FED), que ja comença a tenir una data en l'agenda dels mer­cats. Els bai­xos tipus d'interès als EUA tenen els dies comp­tats i la pre­si­denta del seu banc cen­tral, Janet Yellen, ja està pre­pa­rant els mer­cats perquè assu­mei­xin que les alces en el preu del diner són ben a prop. Els experts cre­uen que al juny, o com a molt tard al setem­bre, els tipus d'interès nord-ame­ri­cans començaran l'esca­lada, un cop es con­firmi la soli­desa de la recu­pe­ració econòmica sobre la qual encara hi ha molts dub­tes.

Nous màxims anu­als

. El QE ha eclip­sat els inver­sors i els ha donat con­fiança en el fet que la tendència alcista dels prin­ci­pals índexs euro­peus es man­tindrà, mal­grat les ombres que pla­nen sobre els par­quets. Això ha dut el Dax Xetra ale­many a tocar màxim històric rere màxim històric i a arros­se­gar a l'alça la resta de grans pla­ces euro­pees.

L'Íbex 35, que no ha estat aliè a aquest cor­rent d'opti­misme reno­vat, ha aca­bat la set­mana con­que­rint màxims anu­als per sobre els 11.400 punts, nivell que el selec­tiu no tocava des del 2011. Així doncs, el prin­ci­pal índex de la borsa espa­nyola ha rebo­tat un 3,5%, sumant la segona set­mana a l'alça, en tan­car diven­dres en els 11.419,6 punts. D'aquesta manera, l'Íbex 35 acu­mula una plusvàlua el 2015 del 11,09% -lluny encara del 20% de guany que acu­mula l'índex ale­many- i s'ha tret de sobre el signe nega­tiu en el balanç del març, mes en què s'apunta una alça del 2,16%.

Indi­tex enllu­erna.

L'estre­lla de la set­mana en la borsa ha estat Indi­tex. Les acci­ons del grup tèxtil cotit­zen en màxims històrics -superant els 30 euros– després de rebre diver­ses reco­ma­na­ci­ons un cop publi­cats els resul­tats del 2014. La mul­ti­na­ci­o­nal ha acon­ten­tat els mer­cats tant amb les xifres asso­li­des en el pas­sat exer­cici com amb l'anunci de l'incre­ment del divi­dend. L'impuls del valor en la borsa l'ha dut a apun­tar-se un guany set­ma­nal pro­per al 8%; Indi­tex ha esde­vin­gut la major empresa de l'Íbex 35 per capi­ta­lit­zació borsària, superant el San­tan­der.

Grífols ha man­tin­gut en les dar­re­res ses­si­ons la tendència alcista de prin­ci­pis de març i per segona set­mana con­se­cu­tiva està entre els valors més alcis­tes de l'Íbex 35, jun­ta­ment amb Rep­sol i San­tan­der, que han enre­gis­trat una sig­ni­fi­ca­tiva embran­zida. Tots tres valors han fina­lit­zat diven­dres amb un avanç d'entre el 3% i el 6%.

Per la seva part, Aben­goa s'ha recu­pe­rat de l'enso­pe­gada que va patir la set­mana pre­ce­dent i ha aca­bat diven­dres amb guanys, mal­grat la reta­llada del ràting que ha fet l'agència de Fitch.

Les alces enre­gis­tra­des pel Banc Saba­dell en la sessió de diven­dres -en con­fir­mar la com­pra del britànic TSB va arri­bar a pujar més d'un 4,5%- van per­me­tre tant al banc com a la resta de valors ban­ca­ris eixu­gar bona part de les pèrdues que acu­mu­la­ven en el con­junt de la set­mana i sor­tir d'entre les acci­ons més pena­lit­za­des. No obs­tant, l'excepció han estat Bankin­ter i Bankia, que no s'han pogut treure de sobre el signe nega­tiu.

D'altra banda, el càstig dels inver­sors a Mit­tal Steel encara per­dura i el valor torna a estar entre els més bai­xis­tes per segona set­mana con­se­cu­tiva. Les acci­ons del gegant de l'acer s'han anat desin­flant des que a prin­ci­pis de març van tocar màxims històrics per sobre dels 10 euros (ara cotit­zen en els vol­tants dels 9,4 euros).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.