Emprenedors

Cervesa del Montseny vol atacar els bars

La microcerveseria artesana s'introdueix en l'hostaleria per conquerir mercat

Cer­vesa del Mont­seny acaba de fac­tu­rar un car­re­ga­ment de 3.000 ampo­lles cap a Austràlia. És el pri­mer que hi envia, a través d'un impor­ta­dor espe­ci­a­lit­zat en els vins i caves cata­lans, però hi ha con­fiança que no serà l'últim. De fet, més enllà de l'aven­tura aus­tra­li­ana, aug­men­tar la quota d'expor­tació és una de les estratègies que es fixa aquesta empresa fabri­cant de cer­vesa arte­sana que té seu a Sant Miquel de Balenyà, Osona, i que va tan­car l'exer­cici pas­sat amb una fac­tu­ració de 700.000 euros. La dada suposa un incre­ment d'un 20% de les ven­des en un any però no hi ha cap intenció de pit­jar el fre perquè l'objec­tiu imme­diat és con­que­rir el milió d'euros de fac­tu­ració aquest 2015 mateix.

Julià Vallès, un dels nou socis que inte­gren l'empresa, revela que per créixer no hi ha fórmu­les màgiques ni secrets. “Fer bona cer­vesa” és, segons diu, el pilar fona­men­tal sobre el que s'ha de sos­te­nir el desen­vo­lu­pa­ment d'aquesta micro­cer­ve­se­ria que es va posar en marxa l'any 2007. “Ens va tocar fer el paper de pio­ners a Cata­lu­nya perquè aquí la cer­vesa arte­sana es des­co­nei­xia”. No es pot dir que des de lla­vors el mer­cat hagi fet un tomb de 180 graus perquè les arte­sa­nes només repre­sen­ten l'1% del total de con­sum de cer­vesa, però, exposa Julià Vallès, hi ha indi­ca­dors per pen­sar que la tendència és i serà a l'alça. “Tenim un gran recor­re­gut, perquè per exem­ple als Estats Units, jun­ta­ment amb Bèlgica, és on més tra­dició hi ha de pro­duc­tors arte­sans, el con­sum de cer­vesa arte­sana repre­senta el 5% del total.”

Xifres i rep­tes.

Un 10% de les 75.000 ampo­lles que ela­bora anu­al­ment Cer­vesa del Mont­seny se'n van als mer­cats inter­na­ci­o­nals (Dina­marca, Itàlia, Estats Units i Suècia, prin­ci­pal­ment) i el pla que es fixa l'empresa és acon­se­guir doblar la quota en dos anys. Hi ha tanta consciència de la difi­cul­tat del repte com con­fiança que serà pos­si­ble. I és que, a banda de les pros­pec­ci­ons de mer­cat que es puguin fer des del propi negoci, es compta amb l'aliança esta­blerta amb els potents cellers Tor­res. “Tor­res exporta molt a l'estran­ger i té molts con­tac­tes. Ha inclòs la nos­tra cer­vesa a la seva car­tera de pro­duc­tes perquè els com­ple­menta l'oferta.”

Deses­ti­mat el mer­cat espa­nyol, ja que “no hi aca­bem d'entrar gaire bé”, els esforços se cen­tren fron­te­res enllà i en l'entorn més pro­per. “Cata­lu­nya és el 80% de les nos­tres ven­des.” Vallès no amaga que entrar en les cade­nes comer­ci­als (Bon­preu, Cab­prabo, El Corte Inglés, Casa Amet­ller i Aldi) va repre­sen­tar un punt d'inflexió per al negoci, però mani­festa que, per esgar­ra­par quota a Cata­lu­nya, l'aposta passa ara per intro­duir-se en el seg­ment hos­ta­le­ria.

Assal­tar els bars.

Dels 100.000 euros d'inversió que té pre­vis­tos l'empresa enguany, un 40% van des­ti­nats a dotar-se de la infra­es­truc­tura necessària per gua­nyar presència als bars de Bar­ce­lona i l'àrea metro­po­li­tana. Cons­ci­ents que el fac­tor preu és un llast que arros­sega la cer­vesa arte­sana, Julià Vallès con­creta que “no per­se­guim tenir sor­ti­dor a tots els bars, però sí ens interes­sen les cer­ve­se­ries i els locals més espe­ci­a­lit­zats”.

Enfo­cant-se en aquest tipus d'esta­bli­ments l'empresa oso­nenca busca con­nec­tar amb un tipus de públic que no és recelós a l'hora de pagar més per una cer­vesa. “Esta­rem en preus simi­lars al que s'està pagant per una cer­vesa d'impor­tació.”

Par­tint de la base que és impos­si­ble ser com­pe­ti­tius amb el preu, els pro­duc­tors arte­sans juguen les seves car­tes de la millor manera que saben per fer-se atrac­tius en el dis­pu­tat mer­cat cer­ve­ser. “Evi­dent­ment que hi ha una diferència de preu molt gran amb el que venen les grans mar­ques, però aquesta diferència també es dóna en el sec­tor del vi. I no veiem pas que els vins de qua­li­tat es dei­xin de ven­dre”, refle­xi­ona Julià Vallès. En sen­tit simi­lar exposa que “és el con­su­mi­dor qui ha de poder triar si vol pren­dre's una cer­vesa per refres­car-se o una arte­sana per gau­dir-ne”.

Bus­car la diferència per pene­trar en “mer­cats mino­ri­ta­ris però exi­gents” és l'objec­tiu de la marca i, en aquest con­text, acaba de sumar una nova vari­e­tat a les nou que ja ofe­ria. Es tracta de la Mala Vida, una cer­vesa de tipus stout d'onze graus d'alco­hol i que “està pen­sada per a pala­dars que bus­quen sen­sa­ci­ons extre­mes”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.