Focus

Vicent Partal

Director de Vilaweb

“La crisi estructural dels diaris de paper era clara el 1995”

Les noves tecnologies han fet que quedi obsolet el negoci tradicional
És la millor època de la història per al periodisme i la pitjor per als mitjans
El problema de la publicitat és que passa per Amèrica, ja que Google té un poder brutal

L'any 1995, quan a la majo­ria de la gent inter­net els sonava a xinès, Vicent Par­tal i Assumpció Maresma van crear VilaWeb, el pri­mer diari electrònic dels Països Cata­lans, del qual con­ti­nuen sent direc­tor i edi­tora, res­pec­ti­va­ment. Al cap de vint anys, té 1.800.000 usu­a­ris únics al mes.

Com és que fa vint anys ja tenien tan clar que la premsa digi­tal era el futur?

Sabíem que inter­net era una gran opor­tu­ni­tat, però al prin­cipi no sabíem cap on anàvem. Volíem fer alguna cosa perquè la indústria del peri­o­disme de qua­li­tat es va obli­dar de la població en els anys vui­tanta i noranta, i també hauríem sor­tit en paper si haguéssim pogut, però era clara la crisi estruc­tu­ral del paper, que tenia uns cos­tos que por­ta­ven el sec­tor a ser invi­a­ble. En això que arriba inter­net, una gran alter­na­tiva, i les noves tec­no­lo­gies fan que el negoci tra­di­ci­o­nal quedi obso­let.

Com es finança Wilaweb?

Amb publi­ci­tat pri­vada i també subs­crip­tors. Les sub­ven­ci­ons repre­sen­ten el 6% del pres­su­post.

Es va tri­gar molt fins que el negoci va ser ren­di­ble?

Moltíssim, ja que al prin­cipi no hi havia mer­cat, no exis­tien les sub­ven­ci­ons i havíem de fer de tot per tenir ingres­sos, com ara fabri­car webs per a les empre­ses.

Amb quanta gent feu Vilaweb?

Som 18 per­so­nes. Oscil·lem entre 15 i 20. Aquesta és la mida òptima perquè una empresa de peri­o­disme digi­tal tin­gui una estruc­tura fle­xi­ble per fer peri­o­disme de qua­li­tat.

S'aca­barà la premsa de paper?

L'impor­tant és el model de peri­o­disme. No hi ha peri­o­disme digi­tal o peri­o­disme de paper: hi ha peri­o­disme bo i peri­o­disme dolent. Ara és la millor època de la història per al peri­o­disme, però la pit­jor per als mit­jans. El dimarts no es veu un diari si no és a la barra d'un bar i no hi ha cap gran diari que es pugui aguan­tar sense sub­ven­ci­ons, perquè encara se'n ven­drien menys si el preu reflectís els cos­tos. El paper serà secun­dari, molts grups des­a­pa­rei­xe­ran i els que es que­din es fusi­o­na­ran, però el relleu està asse­gu­rat de sobres.

Quan acabi la crisi tor­narà la publi­ci­tat?

El pro­blema que tenim amb la publi­ci­tat no és si va al paper o al digi­tal. El pro­blema és que tota la publi­ci­tat, fins i tot la més local, passa per Amèrica, Goo­gle té un poder bru­tal: si vols ven­dre deu rellot­ges a Girona en dues hores pots fer-ho. És més fàcil posar un anunci d'una per­ru­que­ria de poble a Face­book que al diari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.