Empreses

Volta troba inversor i comença a produir la seva moto elèctrica

L'empresa creada el 2011 espera produir-ne 500 unitats el 2015 i fabricar a través de Rieju quan guanyi volum

La firma espera vendre aquest primer any sobretot als mercats europeus

Hau­ran pas­sat prop de qua­tre anys des que els empre­ne­dors de Volta van tenir a punt el seu pro­to­tip de moto elèctrica però serà aquest mes de maig quan aquesta empresa cre­ada per tres joves empre­ne­dors a Bar­ce­lona començarà a fabri­car les pri­me­res uni­tats en una nau a Figue­res. Abans, la set­mana que ve, la firma té pre­vist fer una pre­sen­tació de la moto en el marc del Saló Inter­na­ci­o­nal de l'Automòbil de Bar­ce­lona, dins de l'espai que la fira dedi­carà a la mobi­li­tat.

Ha pas­sat temps, perquè no va ser fins al novem­bre quan Volta va acon­se­guir per fi tan­car l'acord amb un soci inver­sor que aportés el capi­tal neces­sari per ini­ciar la pro­ducció. La pro­posta va venir final­ment d'un empre­sari d'ori­gen cana­denc del seg­ment de la dis­tri­bució, que ha entrat en l'acci­o­na­riat a títol indi­vi­dual, tot i que l'empresa no vol quan­ti­fi­car el volum de l'ampli­ació de capi­tal “per con­fi­den­ci­a­li­tat”, segons des­taca un dels tres socis fun­da­dors de Volta, Marc Bar­celó.

Volta pre­veu fabri­car-ne entre 200 i 300 uni­tats en aquests pri­mers mesos, “la majo­ria de les quals tin­dran com a des­ti­nació mer­cats euro­peus”, indica Bar­celó. De fet la com­pa­nyia té ara com ara molt més avançada l'estratègia de comer­ci­a­lit­zació a a fora. “Fa dos anys vam pre­sen­tar el model al saló de Milà i això ens va repor­tar bas­tants con­tac­tes”, explica. Itàlia però també França i Ale­ma­nya estan a l'agenda de Volta, que a Europa ha optat per esta­blir acords amb impor­ta­dors.

Al mer­cat català i espa­nyol la firma busca anar direc­ta­ment al dis­tribuïdor final, i, tot i que tot just ara comença a cons­truir la xarxa de comer­ci­a­lit­zació, Bar­celó afirma: “Tenim mol­tes reu­ni­ons pro­gra­ma­des per al saló de Bar­ce­lona i espe­rem que donin els seus fruits.”

La moto de Volta aposta per un ús urbà, amb una bate­ria amb uns setanta quilòmetres d'auto­no­mia “i car­re­ga­ble en tan sols un parell d'hores a qual­se­vol endoll domèstic”.

El preu per uni­tat ron­darà els vuit mil euros, tot i que la firma espera aca­bar de fixar-lo durant aquests pròxims dies al saló. “Això ens situa en una franja mit­jana, no som ni el model barat i de poca auto­no­mia que es ven per 3.000 euros ni tam­poc com­pe­tim amb els fabri­cants nord-ame­ri­cans de moto elèctrica que es mouen entre els 15.000 i els 20.000 euros”, explica. Una franja de preu que Bar­celó reco­neix que podria ser més atrac­tiva a altres mer­cats, com ara el del Regne Unit, on el govern con­ce­deix aju­des a la com­pra d'aquest tipus de vehi­cles. “I per tant allà esta­rem par­lant d'un preu real d'uns sis mil euros, cosa que ens farà ser molt més com­pe­ti­tius.”

El dis­seny del model de Volta, però, és força dife­rent al d'altres motos d'ús urbà, ja que aposta per una imatge emi­nent­ment espor­tiva. Al Saló de l'Automòbil està pre­vist pre­sen­tar-hi tres ver­si­ons del model, la BCN Sport, la BCN City i la BCN Track. Les tres ver­si­ons es poden con­duir amb el car­net de cotxe o a par­tir de l'A1.

Més enllà d'aquesta pri­mera sèrie de fins a 300 uni­tats la firma pre­veu fabri­car un total de mig miler d'uni­tats en aquest 2015 i de cara a l'exer­cici vinent es plan­teja exter­na­lit­zar la pro­ducció: “Si la tasca comer­cial va com ha d'anar, ja que a la nau on estem ara no podem assu­mir una fabri­cació gaire més alta”, diu Bar­celó.

Segons el soci de Volta, la nau que han llo­gat a Figue­res, on tre­ba­llen set per­so­nes a jor­nada com­pleta i tres més a mitja jor­nada, “té capa­ci­tat per pro­duir unes vint motos al mes còmoda­ment”: “Però si ens situem en unes cent men­su­als ales­ho­res ja no té sen­tit con­ti­nuar fent-les nosal­tres.”

La pro­xi­mi­tat, i també la manca d'alter­na­ti­ves via­bles com a con­seqüència de la crisi a altres fabri­cants com ara Gas Gas, ha fet que Volta s'hagi fixat en la figue­renca Rieju, amb qui pre­veu tan­car un acord per fer ús de la seva planta. “Tot i que nosal­tres con­ti­nuaríem con­tro­lant tota la part més tec­nològica i la part elèctrica de la moto”, indica.

La majo­ria dels com­po­nents de la moto de Volta, al vol­tant del 80%, pro­ve­nen de fabri­cants locals. “Només hem anat a bus­car a fora parts molt específiques per a les quals no hem tro­bat proveïdor aquí”, explica Bar­celó.

La pre­visió de Volta és tan­car l'any que ve amb entre 800 i 1.000 uni­tats produïdes.

dues rodes

A la recerca de nou oxigen

Després de la marxa de les grans fabricants multinacionals, com ara Yamaha, Derbi (Piagio) i Montesa-Honda, el sector de les dues rodes es va concentrar en els fabricants petits i especialitzats sobretot en moto esportiva. L'anunci de tancament de Gas Gas, però, limita encara més les opcions d'una indústria que ara veu gairebé en exclusiva la moto elèctrica com a via de sortida.

El govern acaba d'anunciar la creació del Consorci per a la Fabricació de la Moto Elèctrica de Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Volta troba inversor i comença a produir la seva moto elèctrica

Publicat a