Empreses

Telefónica revolta els precaris

Els tècnics que treballen per a la companyia mantenen la vaga indefinida

Els vaguistes reclamen que se signi un conveni propi del sector
L'acord signat
per CCOO i UGT no satisfà els sindicats minoritaris

“La corda s'ha anat ten­sant en els dar­rers anys. I ho ha fet tant que en alguns casos s'ha tren­cat.” Paco Selas, secre­tari gene­ral de la Fede­ració Metal·lúrgica de Cata­lu­nya de la CGT, explica amb aquesta imatge com estan els ànims dels tre­ba­lla­dors de con­trac­tes, sub­con­trac­tes i autònoms que tre­ba­llen com a tècnics per a Telefónica. El caldo de cul­tiu s'havia gene­rat en els dar­rers anys, amb una degra­dació pro­gres­siva de les con­di­ci­ons de tre­ball, segons els afec­tats. I el deto­nant que va fer pren­dre la gus­pira va ser la intenció de la com­pa­nyia de tele­fo­nia de rebai­xar els con­trac­tes mer­can­tils a les empre­ses que tre­ba­llen ins­tal·lant les seves línies i repa­rant les ava­ries.

Causa de fons i deto­nant es van bar­re­jar en un còctel que va escla­tar en la con­vo­catòria d'una vaga inde­fi­nida a prin­ci­pis d'abril a Madrid que, un parell de set­ma­nes després, s'havia estès a tot l'Estat. A aquesta mobi­lit­zació impul­sada per tres sin­di­cats mino­ri­ta­ris (Telefónica AST, co.​bas i CGT), s'hi van sumar les vagues en dies pun­tu­als con­vo­ca­des per CCOO i UGT.

Els vaguis­tes denun­cien que, en els dar­rers anys, a mesura que Telefónica per­dia tre­ba­lla­dors pro­pis, exter­na­lit­zava ser­veis i el sec­tor s'embro­llava entre con­trac­tes, sub­con­trac­tes i autònoms que tre­ba­llen per a aques­tes, i han vist com les seves con­di­ci­ons labo­rals empit­jo­ra­ven pro­gres­si­va­ment. Les situ­a­ci­ons més dures, segu­ra­ment, les han vis­cut els autònoms, que, per jor­na­des supe­ri­ors a les deu hores diàries, han arri­bat a fac­tu­rar poc més de 700 euros men­su­als, amb els quals han de pagar les quo­tes, els des­plaçaments i el mate­rial. Així és que els podien que­dar uns 300 euros.

L'acord del des­a­cord.

La pressió de les mobi­lit­za­ci­ons va fer que les patro­nals del sec­tor mogues­sin fitxa i s'asse­gues­sin a nego­ciar amb els dos sin­di­cats majo­ri­ta­ris. Les nego­ci­a­ci­ons han fruc­ti­fi­cat en un acord que ha por­tat CCOO i UGT a des­con­vo­car la vaga de sis dies que havien con­vo­cat per a aquesta set­mana. “Per a nosal­tres és l'inici del camí”, afirma José Ruiz, secre­tari fede­ral d'MCA-UGT. Ruiz admet que l'acord “no és la pana­cea”, però sí que el con­si­dera un pri­mer pas a par­tir del qual, si tre­ba­lla­dors i empre­sa­ris remen en la mateixa direcció, es pot superar la situ­ació. En la mateixa línia, José Juan Marín, coor­di­na­dor sec­to­rial de CCOO d'Indústria, posa en relleu que l'acord inclou, entre altres coses, el com­promís de defi­nir les plan­ti­lles estruc­tu­rals de les con­trac­tes, cosa que supo­sarà, segons ell, la no des­trucció d'ocu­pació. A més, remarca el fet que s'ha obert una taula de nego­ci­ació per regu­lar la sub­con­trac­tació.

En canvi, des dels sin­di­cats mino­ri­ta­ris, aquest acord es veu insu­fi­ci­ent. “El docu­ment sig­nat no té res a veure amb les rei­vin­di­ca­ci­ons de les plan­ti­lles”, asse­gura Selas, que con­si­dera bàsic que les con­di­ci­ons labo­rals de tots els tre­ba­lla­dors del sec­tor, sigui quina sigui la seva situ­ació con­trac­tual, s'equi­pa­rin.

Pre­ci­sa­ment l'equi­pa­ració de les con­di­ci­ons i els sala­ris amb els dels tre­ba­lla­dors de Telefónica és una de les rei­vin­di­ca­ci­ons dels tre­ba­lla­dors, segons Ait­zol Ruiz, mem­bre del comitè de vaga. Ruiz també demana la incor­po­ració dels tre­ba­lla­dors de les sub­con­trac­tes i els autònoms a les con­trac­tes prin­ci­pals. Això seria indis­pen­sa­ble perquè s'aturés la vaga inde­fi­nida, tot i que l'objec­tiu final, diu, és la incor­po­ració a Telefónica. A més, recla­men que la nego­ci­ació no inclo­gui només repre­sen­tants dels dos sin­di­cats majo­ri­ta­ris així com la redacció d'un nou con­veni de les tele­co­mu­ni­ca­ci­ons -ara estan sota la pro­tecció del del metall-.

Ruiz afirma que aques­tes rei­vin­di­ca­ci­ons no estan reco­lli­des a l'acord sig­nat per UGT i CCOO. Per això han deci­dit con­ti­nuar amb la vaga inde­fi­nida. I, segons diu, ho fan “amb més força”: “Fins i tot, províncies que havien cai­gut, com ara Sevi­lla, s'han tor­nat a aixe­car.” Selas també con­si­dera que l'acord no ha des­mo­bi­lit­zat els vaguis­tes, sinó al con­trari: “La gent que con­fi­ava en aquesta nego­ci­ació i ha vist que el fruit no és el que espe­rava, el que dema­nava, s'ha vist espe­ro­nada per con­ti­nuar amb la vaga.”

Segons la CGT, la vaga inde­fi­nida va tenir un segui­ment pro­per al 80% durant les pri­me­res set­ma­nes i els dies que s'hi afe­gia CCOO i UGT pujava un 10% més. Selas reco­neix que ara va per províncies. A algu­nes, com ara Madrid, Bar­ce­lona, València i Jaén, con­ti­nua a nivells alts, però a altres ha cai­gut lleu­ge­ra­ment el segui­ment, segons diu. Tot i això, els vaguis­tes i els sin­di­cats mino­ri­ta­ris cre­uen que aquest segui­ment està posant pressió sobre les empre­ses del sec­tor. Segons Ait­zol Ruiz, corre el rumor que aques­tes es volen reu­nir amb el comitè de vaga. Con­fien que sigui així i, fins i tot, que la pressió arribi a Telefónica. De fet, segons aquest tre­ba­lla­dor en vaga, mal­grat que no hi ha una xifra ofi­cial, cada cop més usu­a­ris tenen pen­dent la ins­tal·lació de la seva línia i les ava­ries van crei­xent i, amb aques­tes, el nom­bre d'empre­ses que han pre­sen­tat deman­des per
danys i pre­ju­di­cis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.