Gran angular

La recerca a Catalunya

El 29 d'abril el conseller d'Empresa i Ocupació deia que l'objectiu és aconseguir que l'any 2020 el pes dels sectors industrials en el PIB català arribi al 25%. La declaració oficial és que el govern aposta per una indústria més intensiva en innovació, en talent i inserida en l'economia global. Segons el govern es passa d'una declaració d'intencions a accions concretes d'aplicació immediata

El dia 27 d'abril va tenir lloc el lliu­ra­ment dels Pre­mis Naci­o­nals de Recerca 2014. El pre­si­dent Artur Mas va pre­si­dir l'acte. En el seu dis­curs va lloar la recerca que es fa a Cata­lu­nya. Va des­ta­car el bon paper de les uni­ver­si­tats i els cen­tres de recerca en els rànquings més pres­ti­gi­o­sos del món.

En el seu par­la­ment va citar, per exem­ple, el fet que hi hagi tres uni­ver­si­tats cata­la­nes entre les millors del món de
menys de 50 anys, o que la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona es trobi en el lloc 60 quant a pro­duc­ti­vi­tat científica a escala mun­dial. També va subrat­llar que en una gene­ració hem fet el que altres països han fet en més temps. Que podem aspi­rar a tot.

Sense cap cofo­isme podem afir­mar que la posició de la recerca que es fa a Cata­lu­nya és sor­pre­nent­ment bona si es té en compte el finançament que rebem els cen­tres i les uni­ver­si­tats. En aquest con­text ens podem pre­gun­tar què és el que no fem bé que fa que la ciència no es con­ver­teixi en valor. Per què no tenim una inno­vació de qua­li­tat paral·lela a la recerca? Per què el conei­xe­ment que gene­rem no rever­teix en el benes­tar i l'eco­no­mia?

Fa uns mesos, el 4 de juliol, el pre­si­dent Mas va pre­sen­tar a Bar­ce­lona l'estratègia indus­trial de Cata­lu­nya. El títol de la jor­nada va ser: La Cata­lu­nya indus­trial: un objec­tiu com­par­tit. El pro­grama s'emmarca en l'estratègia Europa 2020 de la Unió Euro­pea. Em va ale­grar lle­gir que s'havien iden­ti­fi­cat set sec­tors pri­o­ri­ta­ris que es pretén que esde­vin­guin font d'inno­vació, expor­tació i cre­ació de llocs de tre­ball. Aquests sec­tors eren els que s'havien de con­si­de­rar pri­o­ri­ta­ris en l'estratègia RIS3 (estratègies de recerca i inno­vació per a una espe­ci­a­lit­zació intel·ligent). Havien de ser­vir per crear les Comu­ni­tats RIS3­CAT.

Sem­blava que s'obria una porta a la inno­vació necessària per fer de Cata­lu­nya un país com­pe­ti­tiu. Un país inse­rit en l'eco­no­mia del conei­xe­ment exi­geix una indústria forta que inte­gri la recerca i la inno­vació.

Fa pocs dies, el 29 d'abril, el con­se­ller d'Empresa i Ocu­pació va pre­sen­tar Estratègia indus­trial de Cata­lu­nya: pro­gra­mes d'impuls dels set àmbits indus­tri­als estratègics. La pro­posta de desen­vo­lu­pa­ment teòric del pro­grama La Cata­lu­nya indus­trial: un objec­tiu com­par­tit.

Deia que l'objec­tiu és acon­se­guir que l'any 2020 el pes dels sec­tors indus­tri­als en el PIB català arribi al 25%. La decla­ració ofi­cial és que el govern aposta per una indústria més inten­siva en inno­vació, en talent i inse­rida en l'eco­no­mia glo­bal. Segons el govern es passa d'una decla­ració d'inten­ci­ons a acci­ons con­cre­tes d'apli­cació imme­di­ata.

Dic decla­ració ofi­cial perquè, vist el con­junt, sóc escèptic. Quan he lle­git el docu­ment m'he que­dat petri­fi­cat i he arri­bat al con­ven­ci­ment que pro­ba­ble­ment serà un altre d'aquests docu­ments que que­da­ran en un pres­tatge o en el núvol d'inter­net. Com va pas­sar amb el Pacte Naci­o­nal per a la Recerca i la Inno­vació (PNRI). Deia el govern del 2008 que el PNRI era el full de ruta del país per aug­men­tar la com­pe­ti­ti­vi­tat de Cata­lu­nya. Què en queda? De tant en tant es fan reu­ni­ons sobre aquest pla, reu­ni­ons ama­bles de molta gent que no ser­vei­xen per a res, tret de salu­dar amics i cone­guts.

Tinc el con­ven­ci­ment que un error que fa que no s'apro­fi­tin prou els recur­sos és que no hi ha una direcció estratègica única. Va exis­tir un espai de coor­di­nació que mai no va fun­ci­o­nar del tot. Era la Cirit, la Comissió Inter­de­par­ta­men­tal de Recerca i Inno­vació Tec­nològica, cre­ada el 1980 i pre­si­dida pel pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat.

No només no hi ha un coman­da­ment únic en l'àmbit de l'R+D+I, sinó que quan es pre­pa­ren acci­ons estratègiques en el camp del desen­vo­lu­pa­ment indus­trial, que supo­sa­da­ment volen fomen­tar la inno­vació, es fa exclo­ent el món de la recerca. Hi ha un ances­tral divorci i si no es trenca estem morts.

Man­can­ces.

A la llista dels ens que han par­ti­ci­pat en l'ela­bo­ració del pla, no hi apa­reix ni el Depar­ta­ment d'Eco­no­mia i Conei­xe­ment ni cap de les uni­tats que en depe­nen, tam­poc hi apa­reix cap cen­tre de recerca ni cap uni­ver­si­tat. Hau­ria estat lògic tro­bar-hi l'Àrea de Polítiques Sec­to­ri­als Científiques i Tec­nològiques, però tam­poc. A l'enun­ciat del docu­ment pre­sen­tat per Empresa i Ocu­pació es fa refe­ren­cia a l'estratègia RIS3. Em temo que tam­poc hi ha una exces­siva coor­di­nació entre RIS3­CAT i aquest dar­rer docu­ment. Set set­ma­nes abans el mateix Depar­ta­ment, a través d'ACCIÓ, va apro­var una reso­lució per dina­mit­zar i estruc­tu­rar les poten­ci­als Comu­ni­tats RIS3­CAT, que hau­rien de cons­ti­tuir-se a finals d'any. Es van apro­var tretze pro­jec­tes de poten­ci­als comu­ni­tats i se'n pre­ve­uen dues més.

Hau­ria estat lògica una estreta relació entre els dos docu­ments i entre aquests i els àmbits de recerca. Si hi és no l'he sabut tro­bar. No em lli­guen les coses i intu­eixo una manca d'estratègia glo­bal en el govern. M'agra­da­ria tenir l'opor­tu­ni­tat d'escriure rec­ti­fi­cant tot el que he escrit, però em temo que això no serà neces­sari.

Les RIS3CAT

Les Comunitats RIS3CAT són agrupacions voluntàries d'empreses i agents del sistema d'R+D+I català. S'hauran de crear d'acord amb els set àmbits sectorials líders en què Catalunya té avantatges competitius: alimentació; química, energia i recursos; sistemes industrials; indústries relacionades amb la mobilitat sostenible; indústries basades en el disseny; indústries de la salut, i indústries culturals i basades en l'experiència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.