Opinió

Informació pública al registre mercantil vs confidencialitat

Aquesta és una de les qüesti­ons que més s'han repe­tit els dar­rers dies en els canals de comu­ni­cació jurídica amb motiu de l'apli­cació de la ins­trucció de la Direcció Gene­ral del Regis­tre i Nota­ri­ats (DGRN) de data 12 de febrer de 2015, rela­tiva a la lega­lit­zació telemàtica dels lli­bres soci­als, és a dir, els lli­bres d'actes i de socis que han de por­tar les soci­e­tats.

Mit­jançant aquesta ins­trucció s'ha pro­ce­dit a modi­fi­car el pro­ce­di­ment de lega­lit­zació dels lli­bres dels empre­sa­ris. Men­tre que abans el Regis­tre Mer­can­til només bar­rava els lli­bres en blanc que després es trans­cri­vien per l'empresa, qui els man­te­nia en el seu poder, però ara la ins­trucció reque­reix que es pre­sen­tin còpies dels acords adop­tats pels òrgans d'admi­nis­tració de les soci­e­tats i de les seus socis o acci­o­nis­tes. És clar, aquest nou pro­ce­di­ment ha obert un gran inter­ro­gant, qui pot tenir accés a aquests docu­ments i el que és més sen­si­ble al con­tin­gut d'aquests? Men­tre que la Llei de Soci­e­tats de Capi­tal no exi­geix que es dipo­siti el con­tin­gut de les actes sinó només que l'empresa els porti orde­na­da­ment, aquesta ins­trucció fa un pas enda­vant i obliga a sub­mi­nis­trar docu­men­tació.

La jus­ti­fi­cació d'aquest nou sis­tema de lega­lit­zació va ser que el nou sis­tema es con­si­de­rava un pas enda­vant en la inno­vació i moder­nit­zació de pro­ces­sos tal com pro­po­sava la Llei d'Empre­ne­dors, de la qual porta causa aquesta ins­trucció superant l'antiga tra­dició de mos­se­gar els libres, con­si­de­rada ja caduca. Ara bé, moder­ni­tat no ha d'anar renyit amb la segu­re­tat jurídica, ja que com es garan­teix la con­fi­den­ci­a­li­tat i la res­tricció d'accés a ter­cers a infor­mació pri­vi­le­gi­ada i con­fi­den­cial que pot cons­tar en un acord del con­sell d'admi­nis­tració?

El tema és ara als tri­bu­nals, on s'ha pre­sen­tat un recurs con­tra la ins­trucció dema­nant la sus­pensió d'aquesta davant el qual s'ha opo­sat la mateixa DGRN. Men­tres­tant els empre­sa­ris deuen estar atents als cri­te­ris que en aquest moment de certa inse­gu­re­tat jurídica tin­guin esta­blerts els regis­tres mer­can­tils de la seva província al res­pecte, fins que no hi hagi un pro­nun­ci­a­ment judi­cial ferm



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.