Empreses

Bellsolà guanya la subhasta de la panificadora Adipan

El fabricant gironí de masses congelades, que automatitza la planta d'Aiguaviva, triplicarà en cinc anys la producció a la fàbrica madrilenya

El pla estratègic
de la companyia inclou més inversions els
anys vinents

Bell­solà, que fabrica mas­ses de pa i bri­oi­xe­ria ultra­con­ge­la­des, ha fet un pas mes en la seva estratègia de crei­xe­ment en gua­nyar la sub­hasta judi­cial de la uni­tat pro­duc­tiva d'Adi­pan Adi­ti­vos para la Pani­fi­cación, situ­ada a Alal­pardo (Madrid), una empresa del grup Orio en procés de liqui­dació per la qual també lici­ta­ven el grup Pans­tar y Atrian Bakers. Gràcies a aquesta ope­ració, Bell­solà pas­sarà a tenir una fàbrica al cen­tre d'Espa­nya, fet que li per­metrà incre­men­tar nota­ble­ment la seva grandària en els pro­pers anys i tenir un cen­tre logístic prop de mer­cats allu­nyats de la fàbrica d'Aigua­viva (Gironès).

La com­pa­nyia cata­lana pre­veu man­te­nir en plan­ti­lla quasi tots els 87 emple­ats que tre­ba­llen a les ins­tal·laci­ons de Madrid i té la intenció de con­ti­nuar fabri­cant amb la marca Orio. Inver­tirà vuit mili­ons d'euros durant els pro­pers cinc anys per tri­pli­car la capa­ci­tat de pro­ducció de la fàbrica madri­le­nya, que ara és de 45.000 qui­los dia­ris: una pri­mera ronda d'inver­si­ons, pres­su­pos­tada en dos mili­ons d'euros, anirà diri­gida a l'ade­quació i posada a punt de la línia de pro­ducció de pa actu­al­ment ope­ra­tiva a la planta i a la moder­nit­zació de la línia de pa tipus artesà. Poste­ri­or­ment posarà en marxa una segona línia de pro­ducció de pa.

Aques­tes inver­si­ons se sumen als 20 mili­ons d'euros que s'hau­ran inver­tit entre el 2014 i el 2015 a la planta giro­nina. Al març, l'empresa va anun­ciar la inversió de 10 mili­ons en la cons­trucció d'un magat­zem total­ment auto­ma­tit­zat a Aigua­viva, un nou cen­tre logístic que entrarà en fun­ci­o­na­ment a final d'any amb capa­ci­tat per a 9.000 palets i mul­ti­pli­carà per cinc la capa­ci­tat d'emma­gat­ze­matge actual.“Tot el sis­tema estarà abso­lu­ta­ment robo­tit­zat, de manera que tot allò que entri i surti de la nau es con­tro­larà per ordi­na­dor”, expli­cava el mes de març Bosco Fonts, direc­tor gene­ral de l'empresa.

L'any pas­sat, una altra inversió de 10 mili­ons es va cen­trar en la reno­vació de la línia de pro­ducció per al pa rústic per aug­men­tar la capa­ci­tat de pro­ducció. La nova maquinària es va enge­gar al mes d'agost i va per­me­tre gai­rebé tri­pli­car la pro­ducció d'aques­tes mas­ses, un pro­ducte en alça que repre­senta el 15% de la pro­ducció total de Bell­solà. Bell­solà, que està 100% en mans del hòlding inver­sor Lan­don, va fac­tu­rar 49,3 mili­ons d'euros el 2014, amb un crei­xe­ment del 15% recol­zat en un aug­ment de la pene­tració en tots els canals, amb un com­por­ta­ment espe­ci­al­ment posi­tiu per a les seves gam­mes de bri­oi­xe­ria i pa d'alta qua­li­tat, i va pro­duir 41.400 tones de mas­ses de pa i bri­oi­xe­ria con­ge­la­des. Els resul­tats de l'any pas­sat van per­me­tre acon­se­guir l'equi­li­bri finan­cer a la com­pa­nyia, que ocupa el quart lloc en el rànquing esta­tal del sec­tor, dar­rere d'Euro­pastry, Berlys i Pans­tar. El direc­tor gene­ral asse­nya­lava que la millora de l'eficiència en els pro­ces­sos ha permès posar fi a un període de pèrdues -mal­grat que en els últims cinc anys la fac­tu­ració ha aug­men­tat un 40%, els preus bai­xa­ven més ràpida­ment que l'estalvi de cos­tos- i que amb la nova línia i el cen­tre logístic els números millo­ra­ran.L'empresa va haver de pre­sen­tar dos expe­di­ents de regu­lació d'ocu­pació tem­po­rals l'any 2009 i A prin­ci­pis del 2014, Lan­don va reforçar els fons pro­pis de la com­pa­nyia a través de la reca­pi­ta­li­zació de 12 mili­ons d'euros que figu­ra­ven com a deute sub­or­di­nat.

Súpers i expor­tació. El pla estratègic de Bell­solà inclou noves inver­si­ons en anys vinents, que es poden tra­duir en aug­ments de plan­ti­lla. El crei­xe­ment se cen­trarà en els line­als dels super­mer­cats i en mer­cats exte­ri­ors, ja que es vol incre­men­tar l'expor­tació, que ara repre­senta un 5%de la pro­ducció. Bell­solà s'ha anat des­pre­nent de la xarxa de boti­gues -una vin­tena a les comar­ques giro­ni­nes, tot i que en alguns casos n'ha fran­qui­ciat la marca.

La moder­nit­zació de la planta d'Aigua­viva -que ocupa uns 20.000 metres qua­drats i dóna feina a tres-cen­tes per­so­nes- s'ha fet pre­ser­vant el pecu­liar sis­tema de pro­ducció ideat per Pere Bell­solà, que es basa en un procés de llar­gues fer­men­ta­ci­ons que dura qua­tre hores, abans de la con­ge­lació. Entre els pro­duc­tes estel·lars de l'empresa giro­nina Bell­solà hi ha les baguets.

Pere Bellsolà Beltran va fundar el primer forn de la ciutat de Girona. Als anys setanta del segle passat, Pere Bellsolà Fonalleras va introduir la tecnologia del pa precuinat a Espanya.
Facturació
49,3 M€
Treballadors
300
Any de fundació
1890
Accionariat

En mans de la família Gallardo

La companyia és propietat al cent per cent de Landon, el grup inversor de la família Gallardo, propietària de la farmacèutica Almirall. Landon va entrar en l'accionariat de Bellsolà l'any 2003 juntament
amb el fons Qualitas Equity Partners de la família Polanco. Set anys després, Landon va comprar la part de Qualitas, i fa uns mesos va comprar el 3% que encara conservava la família fundadora, després de la mort l'any passat de Pere Bellsolà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.