Focus

Saber quant costa això al teu municipi

En els darrers anys, els ajuntaments s'han anat adaptant a la realitat tot reforçant l'anàlisi de costos en la confecció de pressupost.Hi ha recorregut en impostos com l'IBI

Ara es prioritza l'eficiència en costos en el procés del pressupost
En el nou mètode es fixen costos unitaris i variables, i per usuari
Ferran Bel creu
que el ciutadà ha d'acceptar models de copagament
L'IBI pot ser potenciat si es fa la tasca de la revisió cadastral
Reduir inversions, no pas serveis, permet adaptar-se a la realitat
Ara només un 15-20% dels ajuntaments tenen problemes

Una de les lliçons que s'extre­uen dels qua­tre dar­rers anys de govern muni­ci­pal és que can­via el model de gestió econòmica, la cul­tura finan­cera, ara molt més abo­cada al con­trol dels cos­tos, del que val cada cosa, més que a la inversió incons­ci­ent en el ser­vei del ciu­tadà.

La tendència a l'estalvi és clara, en les xifres del Minis­teri d'Eco­no­mia i Hisenda: l'any 2013, els ajun­ta­ments cata­lans van com­pu­tar un deute de 5.​477.​930.​000 euros, quan l'any ante­rior el regis­tre era de 5.​512.​269.​000 euros. “El canvi cul­tu­ral cap a un con­trol dels cos­tos és gene­ral, però s'ha notat espe­ci­al­ment en la gestió dels ajun­ta­ments, i si fa qua­tre anys la situ­ació de molts ajun­ta­ments era com­plexa, ara podem dir que només un 15-20% tenen pro­ble­mes”, explica Josep Casas, cap del Ser­vei d'Assistència a la Gestió Econòmica Local de la Dipu­tació de Bar­ce­lona. Val a dir que en aquests anys el marc jurídic ha anat mutant cap a un con­trol rigorós de fins on es pot gas­tar. S'ha pas­sat de models basats en l'incre­ment de ser­veis i l'ori­en­tació al resul­tat a situar en el pri­mer pla el con­trol dels cos­tos. La llei de raci­o­na­lit­zació i sos­te­ni­bi­li­tat de l'admi­nis­tració local (LRSAL) imposa a par­tir d'enguany la deter­mi­nació del cost efec­tiu d'un ser­vei. Més enllà del punt polèmic de la llei -si el cost efec­tiu d'un ser­vei és supe­rior al cost al qual el pot pres­tar la Dipu­tació, aquesta se'n farà càrrec- és símptoma que ara hi ha una altra mesura de les coses. Com diu Casas, “el cost clàssic era el cost intern, i ara es cal­cula el cost efec­tiu, que seria el cost social del ciu­tadà”. Si un ajun­ta­ment té unes ins­tal·laci­ons espor­ti­ves que cedeix en con­cessió a una empresa que li paga un cànon, amb el cost intern clàssic això és un ingrés i prou, men­tre que amb la filo­so­fia del cost efec­tiu, vol­drem saber quins són els cos­tos del con­ces­si­o­nari en relació amb el que paga el ciu­tadà. “El càlcul del cost efec­tiu per­met al ciu­tadà saber què costa el ser­vei en relació amb el que paguen pel mateix a altres muni­ci­pis, i així tots els ajun­ta­ments es posen les piles per ofe­rir un ser­vei amb més eficiència econòmica.” Al cost efec­tiu cal afe­gir-hi la regla de la des­pesa, un meca­nisme que pro­ce­deix de la llei d'esta­bi­li­tat pres­su­postària, que pretén limi­tar el volum de des­pesa dels ajun­ta­ments, però que té una con­cepció més ade­quada per a les fases de crei­xe­ment econòmic, quan cal con­tro­lar el dèficit en pre­visió de quan van mal dades. En apli­car-se en plena crisi, “hem tro­bat que alguns ajun­ta­ments en situ­ació de solvència han reduït exces­si­va­ment la capa­ci­tat d'endeu­ta­ment, i no han pogut con­tri­buir al crei­xe­ment econòmic”. I aquesta mena de regla d'or tam­poc ha resolt els pro­ble­mes dels petits.

En el debat si la tendència a l'estalvi impul­sarà exter­na­lit­za­ci­ons de ser­veis, con­sor­cis o man­co­mu­ni­tats, Casas pensa que tot és rela­tiu: “Amb l'exter­na­lit­zació pots gua­nyar eficiència, però en per­dre el con­trol hi ha un risc clar de per­dre eficàcia, tot dependrà de l'encert de les con­di­ci­ons que hi impo­ses.” Alerta que la LRSAL jus­ta­ment fomenta l'apa­rició d'empre­ses mono­polísti­ques de con­ces­si­ons públi­ques, i “quan hi ha empre­ses en mono­poli, els preus pugen”. L'esmen­tada llei també vol fomen­tar el con­sorci o la man­co­mu­ni­tat, “però el pro­blema no és la figura, sinó que hi hagi avi­nença entre cor­po­ra­ci­ons a l'hora de col·labo­rar, d'acos­tar for­mes de gestió”. Casas creu que, pel que fa als ajun­ta­ments petits (menys de 3.000 habi­tants), si la llei “pro­mou que peti­tes pobla­ci­ons tin­guin ser­veis en comú, els ha de donar repre­sen­tació política, i no inten­tar que sur­tin del mapa mit­jançant fusi­ons”.

Ara es parla de fer de la neces­si­tat vir­tut, i a la nos­tra rea­li­tat muni­ci­pal s'està apro­fun­dint en mètodes d'anàlisi de cos­tos en què tot passa per deter­mi­nar cos­tos uni­ta­ris, per ser­vei i per usu­ari, cos­tos vari­a­bles per ser­veis i el cost net per ser­vei, què aporta la hisenda local. Un mètode per poder res­pon­dre a qüesti­ons com ara quant costa reco­llir una bossa d'escom­bra­ries; quin preu hem d'esta­blir a les clas­ses d'ins­tru­ment a l'escola muni­ci­pal de música si volem recu­pe­rar un deter­mi­nat per­cen­tatge del cost, o quin és el cost d'una plaça no ocu­pada en una escola bres­sol.

Car­los Vivas, direc­tor de Pres­su­pos­tos i Política Fis­cal de l'Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona, fa anys, pri­mer a l'Ajun­ta­ment de Sant Cugat del Vallès, que fa una gestió amb consciència de cost. “Que no hi hagués aquesta consciència va dur a aber­ra­ci­ons com ara que els ingres­sos gene­rats per l'acti­vi­tat immo­biliària -taxes d'obres, plusvàlues o l'impost sobre cons­truc­ci­ons i ins­tal·laci­ons- es des­ti­nes­sin a pagar des­pesa cor­rent, com les nòmines, cosa que la prudència comp­ta­ble pro­hi­beix.” Hi afe­geix: “Abans el millor ges­tor era el que exe­cu­tava el pres­su­post, el que des­pe­sava. Ho feia perquè sabia que a l'any següent el pres­su­post seria el mateix, més un plus.”

vin­cu­lar als ingres­sos.

Ara, en canvi, “es pri­o­ritza l'eficiència en cos­tos, dins del procés pres­su­pos­tari”. El futur implica “conèixer de manera exacta què costa un ser­vei públic. En alguns casos, la taxa que es paga per ser­vei només cobreix un 30%, així que el cost sem­pre ha d'anar vin­cu­lat als ingres­sos”. I ser curo­sos amb el deute: “Si un ajun­ta­ment s'endeuta, mai ha de ser per pagar ordi­na­dors dels seus admi­nis­tra­tius o les motos de la Guàrdia Urbana, sinó per fer inver­si­ons de gran abast, com per exem­ple un parc com el que es farà a Glòries.” Vivas també es mos­tra favo­ra­ble a “una reu­bi­cació de les com­petències de cadas­cuna de les admi­nis­tra­ci­ons que pres­ten ser­veis, que cadascú faci el que li toca, perquè no té sen­tit que un alcalde hagi de pren­dre la decisió que l'ajun­ta­ment assu­meixi ser­veis que no li per­to­quen”.

Entre els regi­dors, una reflexió fona­men­tal és qui­nes estratègies es poden ende­gar per obte­nir més ingres­sos via preus, taxes i impos­tos muni­ci­pals. Joa­quim Solé Vila­nova, catedràtic d'hisenda pública de la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona, par­teix del prin­cipi que la crisi ens ha fet veure que “deter­mi­nats ser­veis els ha de pagar l'usu­ari, i no pas l'admi­nis­tració local”. En la seva inter­pre­tació, la nova cul­tura de l'anàlisi de cos­tos, “a més d'infor­mar els ciu­ta­dans de què costa cada ser­vei, quina part del seu finançament cobrei­xen taxes i preus”, Solé Vila­nova creu que els ajun­ta­ments hau­ran de fer val­dre la seva com­petència d'apu­jar impos­tos o impo­sar noves taxes, i modu­lar-ho: “Sem­pre hi ha la pos­si­bi­li­tat d'intro­duir, per exem­ple, en un ser­vei ara de franc com l'assistència domi­ciliària, un sis­tema de boni­fi­ca­ci­ons per renda, i que uns paguin més que altres.”

l'esta­bi­li­tat de l'ibi.

També creu que té recor­re­gut l'impost més esta­ble, el de béns immo­bles (IBI), que repre­senta més del 50% dels ingres­sos impo­si­tius a la hisenda muni­ci­pal cata­lana: “Pot ser poten­ciat, i només hem de veure que als països anglo­sa­xons es paga per aquesta figura fis­cal vuit o deu vega­des més. Això sí, cal­dria fer la tasca titànica de la revisió cadas­tral, per donar una base actu­a­lit­zada de l'impost.” Ara mateix, més de la mei­tat dels muni­ci­pis cata­lans fa vint anys que no han revi­sat el cadas­tre. El catedràtic d'hisenda pública observa també que es podrien moder­nit­zar impos­tos com ara el de vehi­cles, que es podria cal­cu­lar d'acord amb el valor de com­pra del vehi­cle nou, l'edat, o el grau d'emis­si­ons de CO2, o crear figu­res com ara un impost que gravi els pisos buits. Sobre una par­ti­ci­pació dels muni­ci­pis a l'IRPF, una demanda històrica, advoca per “una par­ti­ci­pació semi­ter­ri­to­ri­a­lit­zada, per evi­tar greu­ges com­pa­ra­tius entre els que recap­ten molt i els que recap­ten poc.

“Adap­tar-se a la rea­li­tat, que els ingres­sos per llicència d'obres o plusvàlues dei­xa­ven de ser per­ma­nents.” Així ho resu­meix Martí Car­ni­cer, alcalde del Ven­drell i vice­pre­si­dent de la Comissió de Finançament Local de la Fede­ració de Muni­ci­pis de Cata­lu­nya (FMC). I una prova que “reduint inver­si­ons, no pas ser­veis” es podia tenir la situ­ació sota con­trol és el fet que els ajun­ta­ments cata­lans, en pre­visió de la Gene­ra­li­tat, enguany regis­tra­ran un superàvit de 617 mili­ons (0,3% del PIB), com remarca Car­ni­cer. L'alcalde del Ven­drell creu que, més que a una pro­li­fe­ració de pri­va­tit­za­ci­ons de ser­veis “podem assis­tir a exter­na­lit­zació de ser­vei via con­cessió, i és impor­tant que hi hagi trans­parència, perquè sigui el mateix ciu­tadà qui pugui com­pa­rar cos­tos”. Remarca, però, que “l'ajun­ta­ment ha de man­te­nir un cert con­trol, sobre­tot en ser­veis sen­si­bles com la brossa o el sub­mi­nis­tra­ment d'aigua mit­jançant soci­e­tats mix­tes on man­tin­gui el 51%, un model que ja s'està impo­sant”. Pel que fa als ingres­sos, Car­ni­cer creu que pot ser cru­cial que “d'acord amb les dar­re­res tendències, els ajun­ta­ments puguin par­ti­ci­par en els impos­tos esta­tals, com l'IRPF”. Car­ni­cer també veu difícil esme­nar un estat de les coses en què “sovint, l'ajun­ta­ment vet­lla per donar ser­veis que no li cor­res­po­nen, com una escola bres­sol, per després patir que la Gene­ra­li­tat el deixi pen­jat, i si havia de pagar 1.500 euros per plaça, només cobri, si pot, 875 euros”.

Fer­ran Bel, alcalde de Tor­tosa i pre­si­dent de l'Asso­ci­ació d'Hisen­des Locals de l'Asso­ci­ació de Muni­ci­pis de Cata­lu­nya (ACM), creu que ha arri­bat el moment que “el ciu­tadà enten­gui que tot té un cost, i si amb el con­trol de cos­tos pot com­pa­rar el que es paga al seu muni­cipi per un ser­vei res­pecte a d'altres, també ha d'accep­tar, com hem fet a Tor­tosa, que l'assistència domi­ciliària tin­gui un dis­seny de copa­ga­ment i que, per renda, qui pugui pagar, pagui”.

També foca­litza el debat en la neces­si­tat d'un nou sis­tema de finançament dels ajun­ta­ments. Creu en una par­ti­ci­pació dels ingres­sos de l'Estat “no només basada en el nom­bre d'habi­tants, sinó en les neces­si­tats de des­pesa que impo­sen els trets sociològics, la immi­gració, la dis­persió dels nuclis o la con­dició de muni­cipi turístic, entre altres”. Així mateix, també creu que una política de sub­ven­ci­ons als ajun­ta­ments “no ha d'estar sot­mesa a con­di­ci­ons, l'ajun­ta­ment ha de rebre i usar en allò en què creu con­ve­ni­ent”.

La man­co­mu­ni­tat, el con­sorci, la col·labo­ració entre ajun­ta­ments, en suma, són solu­ci­ons esti­ma­bles: “És rao­na­ble que deter­mi­nats ser­veis es pres­tin de forma coo­pe­ra­tiva entre diver­sos ajun­ta­ments, per la tipo­lo­gia dels nos­tres muni­ci­pis, però jus­ta­ment la LRSAL ho difi­culta, com­plica cons­ti­tuir con­sor­cis, ja que en qual­se­vol moment poden ser dis­solts.” Bel, com el seu homòleg Car­ni­cer, també creu que aquesta llei, si hi ha canvi polític, no sem­bla que hagi de per­du­rar en el temps.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.