Gran angular

Els altres àngels inversors

Oriol Romanes explica amb orgull com un assistent a unes jornades sobre finançament per a societats sobre l'economia social i cooperativa en les quals participava Acció Solidària Contra l'Atur, l'entitat que presideix, es va acostar al seu estand i els va dir “vosaltres sí que sou àngels”, en referència a la cada cop més coneguda figura dels àngels inversors -bussiness angels, en anglès.

A ASCA també ho són, perquè es dediquen a donar préstecs a projectes. La particularitat és que són crèdits sense interessos i que només s'atorguen a projectes que tenen com a objectiu generar ocupació. Així, aquesta fundació privada concedeix préstecs sense interessos per a la creació i la consolidació de projectes com ara les empreses i microempreses d'autoocupació, les empreses d'inserció sociolaboral, els centres especials i els tallers ocupacionals, i les cooperatives, funcacions o associacions.

Segons Romances, els beneficiaris són col·lectius que no poden accedir a préstecs bancaris. El president de la fundació deixa clar que és indispensable que es presenti un pla d'empresa, comptable i financer que demostri que el projecte és viable. No es demanen avals, però sí una persona, buscat pel mateix beneficiari, que actuï com a garant. Aquesta figura no és imprescindible, però sí recomanable, segons Romances.

La majoria de les sol·licituds arriben a través del web d'ASCA, però també n'hi ha que ho fan derivades de consells comarcals, Creu Roja, Seira -fundació que dóna suport financer a les cooperatives- i altres entitats del sector. Els projectes són avaluats per una taula d'assessors -14 persones voluntàries-, que nomena un tutor -hi ha persones especialitzades en diferents sectors-, que acompanya els impulsors de les iniciatives durant un període d'un mes per acabar de definir el projecte. Després torna a la taula d'assessors, que determina si se li concedeix el crèdit.

“Hi ha una necessitat visceral de guanyar-se la vida”, afirma Romances per justificar l'increment de la demanda de crèdits. Tot i això, el 2014 s'ha reduït lleugerament la quantitat concedida per la reducció de les subvencions públiques. A més d'aquests préstecs, ASCA també dóna ajuts a processos d'inserció laboral i ajuts puntuals per cobrir necessitats vitals.

L'opció d'emprendre més enllà dels 50 anys

A Trini Garcia li agradava fer ganxet, teixir llana, la costura... I va assistir a una fira relacionada a l'Hospitalet de Llobregat. Allà va fer un curs d'emprenedoria en què va sentir a parlar per primer cop d'ASCA.

Llavors no tenia intenció de muntar un negoci propi, però, amb el pas del temps, quan va constatar la dificultat que li representava tornar a inserir-se en el mercat de treball després de perdre la seva darrera feina, es va decidir. I li va venir a la memòria el nom d'ASCA, es va posar en contacte amb ells i va seguir el procés fins que li van concedir un crèdit que li va permetre obrir la seva botiga a Alcover (Alt Camp).

“Va ser tot molt ràpid. Al juliol vaig presentar la sol·licitud i a l'octubre ja tenia la botiga oberta”, explica Garcia, que valora molt tant el suport com l'assessorament rebut d'ASCA i el tutor que la fundació li va assignar. A més de no haver de pagar interessos, Garcia remarca que les quotes de retorn del préstec que li han fixat són molt assequibles i adaptades al seu negoci, un fet que li ha donat oxigen en el moment de començar.

Aquesta dona, que s'ajustava a un dels perfils que ha crescut els últims anys, el d'aturat de llarga durada més gran de cinquanta anys, es mostra molt satisfeta de l'evolució del negoci que ha emprès els primers mesos. “Tinc molta feina. I els clients em diuen que calia una botiga com aquesta al poble”, comenta. Garcia dóna classes individualitzades de llana i ganxet a adults i a nens. Segons diu, des de l'octubre ha ensenyat a mig centenar de persones. “Ha tingut molt d'èxit. De vegades em sento desbordada”, assegura.

L'afició per la cervesa artesana feta negoci

Un dels quatre socis de la cooperativa Cornelia, nascuda a Cornellà de Llobregat, feia anys que elaborava cervesa artesana que distribuïa entre familiars i amics. Una afició que va ser l'embrió del projecte que ara dóna feina a tots quatre. Per posar-lo en marxa necessitaven finançament i, just quan s'estaven plantejant com aconseguir-lo, algú els va parlar d'ASCA. Es van posar en contacte amb la fundació i van rebre el seu suport. De fet, ni tan sols van provar de demanar finançament bancari.

Després d'un temps de maduració del projecte, el mes d'octubre del 2014 van iniciar la producció de la seva cervesa. Actualment hi treballen els quatre socis i, puntualment, tenen una persona de pràctiques. Produeixen 3.000 litres de cervesa artesana al mes i s'encarreguen ells mateixos de fer-ne la distribució, que, de moment, està molt centrada en comerços, bars i restaurants de Cornellà. Tot i això, estan començant a fer les primeres proves en establiments de Barcelona i altres municipis de l'àrea metropolitana. A més, participen en fires d'artesania i de pagès.

Segons Oriol Guitart, un dels socis, les perspectives són facturar entre 9.000 i 12.000 euros al mes perquè el projecte sigui viable. Això significa, diu, vendre uns 3.000 litres de cervesa cada mes. No estan lluny d'arribar-hi, ja que, en només uns mesos, han assolit unes vendes de 2.000 litres. “Pensàvem arribar-hi en un termini d'un any. I ens sembla un objectiu bastant factible”, reconeix Guitart.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.