Empreses

Del vidre a l'energia solar fotovoltaica

Cristalleria Mascarell crea una teula que capta l'energia del sol

La teula, als preus actuals de la llum, s'amortitza en set anys

La crisi i les pròpies inquietuds poden dur una empresa com Cristalleria Mascarell, un clàssic a Mataró en el treball artesà amb el cristall, a derivar cap a la innovació en energies renovables, concretament en una proposta de teula fotovoltaica.

El màxim responsable d'aquesta empresa fundada el 1954, Jordi Galdón Mascarell, reconeix que el duen a involucrar-se en el desenvolupament de solucions en energia fotovoltaica els seus propis ideals: “Sóc ecologista des de sempre, per definició, i al magatzem que l'empresa té al Pla d'en Boet hi tenim una instal·lació fotovoltaica, venem l'energia a Endesa, a canvi de 5.000 euros a l'any.” La solució tecnològica que ha ideat és una teula eficient, una petita teula fotovoltaica que es pot fabricar amb material vitri o plàstic. “Vaig començar a concebre-la l'estiu de l'any passat, amb la inspiració d'una teula sueca equipada amb tubs per transportar aigua calenta, i també vaig observar que a Noruega i Califòrnia es fabricaven teules, però planes.” Així que, barrinant, va arribar al disseny d'una placa corba “compatible amb la típica teulada de la casa mediterrània”. Cada teula té una potència de 5 watts, és a dir, amb capacitat d'alimentar una bombeta LED de 6 watts. Així doncs, si el consumidor s'instal·la 50 teules, en té prou per cobrir les necessitats energètiques de la nevera (100 watts), la televisió (30 watts) i dos ordinadors (100 watts).

Emmagatzemar.

Es poden utilitzar les plaques per fer consum instantani o emmagatzemar l'energia en una bateria de moto o cotxe, en cas que sigui una persona que primordialment passa el dia fora de casa. Galdón va demanar la patent per a aquesta nova mena de captador d'energia solar el mes d'octubre passat, i en les pròximes setmanes està previst que rebi la conformitat de l'administració: “Vaig optar per demanar patent, en lloc de la categoria de model d'utilitat, perquè així la protecció és de vint anys.” Mascarell té com a proveïdor de la placa de silici una enginyeria de València, mentre que als seus tallers es fabrica la teula de vidre, transparent o translúcid, que la recobreix. El preu de cada teula és de 37 euros, amb la qual cosa l'amortització, a preus actuals de l'electricitat, es fa en set anys.

Les perspectives de negoci de la teula eficient de Mascarell ja es comencen a il·luminar, i ja ha rebut la demanda de 100 teules dels magatzems de mobles Ikea de Tarragona, i també des de Llatinoamèrica li han arribat ofertes per llicenciar el producte i llicenciar-lo en aquella àrea geogràfica, en països com ara Colòmbia, on l'energia solar fotovoltaica té un potencial enorme.

Arquitectes prescriptors.

A Lisboa, un constructor va observar que pot ser la solució ideal per nodrir d'energia renovable el tradicional barri d'Alfama de la ciutat, on la normativa municipal prohibeix la instal·lació d'antenes parabòliques i plaques fotovoltaiques convencionals. A més, des del món de l'arquitectura també ha rebut mostres d'interès per una solució perfecta “per substituir la placa convencional, que és molt lletja des d'un punt de vista arquitectònic”.

El negoci tradicional de Mascarell, estriar, bisellar, polir, tallar i adaptar el vidre, va experimentar un sotrac durant la crisi, fins al punt que el negoci, molt dependent de la construcció i sectors auxiliars (fusteria, alumini), i que havia arribat a pics d'1,5 milions d'euros de facturació abans del 2008, va caure a la meitat, i la plantilla, que era d'una trentena de treballadors, va quedar reduïda a tretze persones. A més del redimensionament de l'estructura, Mascarell ha hagut d'ampliar el seu radi d'acció comercial, i aquesta empresa que buscava clients principalment a Mataró i el Maresme, ara ofereix els seus serveis a capitals com ara Barcelona o Girona i a comarques com ara l'Empordà i el Garraf.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Del vidre a l'energia solar fotovoltaica

Publicat a