Gran angular

DE MEMÒRIA

L'informe de Bialet Massé

Al llibre de Bialet Massé hi havia la presència simultània dels indis, dels criolls, de la immigració forastera. I, també, de les dones treballadores i dels infants treballadors. Les seves recomanacions (les 8 h, el descans d'un dia a la setmana i d'uns dies l'any, la no autorització al treball dels menors de 14 anys, la “necessitat de la forma escrita” en els contractes, etcètera) no van ésser acceptades per gairebé ningú

L'Informe de Joan Bia­let Massé publi­cat a Bue­nos Aires, el 1904 per Adolf Grau, és fàcil­ment acces­si­ble car, si bé des de1968 n'exis­tien edi­ci­ons diver­ses, ara n'hi ha, a la xarxa, una versió digi­ta­lit­zada.

Joan Bia­let Massé (Mataró, 1846- Bue­nos Aires, 1907) és una per­so­na­li­tat difícil d'enca­se­llar. D'entrada, és un lli­cen­ciat i doc­tor en medi­cina, un metge català, que, al 1873, emi­gra, per raons que no sabem, a Argen­tina. Bia­let, a la República Argen­tina, esdevé pro­fes­sor de medi­cina legal, i, per reforçar-ho, es lli­cen­cia en dret. Paral·lela­ment, el 1884 esdevé el prin­ci­pal pro­mo­tor de La Pri­mera Argen­tina, una empresa de cals i ciments arti­fi­ci­als, i, des de 1888, posa en marxa un gran embas­sa­ment a l'alta vall del riu Pri­mero, pen­sant en el rega­diu i de gene­ració d'hidro­e­lec­tri­ci­tat. En la cons­trucció d'aquesta gran obra de 35 m d'alçada hi tre­ba­lla­ran més de 7.000 ope­ra­ris. El dic de Sant Roc serà l'ori­gen del major llac arti­fi­cial d'Amèrica Lla­tina (1.700 ha de superfície) i, amb 2.000 km de sèquies, per­metrà trans­for­mar en rega­diu unes 40.000 ha.

Al mateix temps, com a ense­nyant, Bia­let Massé és un dels quen va obrir el pas a la Ley 1420 de 1883. Amb aquesta llei, la República Argen­tina esde­ve­nia el país que, per pri­mera vegada a la història, implan­tava un sis­tema públic d'ense­nya­ment comú, obli­ga­tori, gratuït i laic.

Després de tot aquest cara­mull d'acti­vi­tats, el 1904, quan Bia­let Massé tenia 58 anys (i una família nom­brosa) el govern del pre­si­dent argentí d'ori­gen català Juli A. Roca li feu un encàrrec sor­pre­nent: que con­fec­cionés un informe gene­ral, però, al mateix temps, deta­llat, sobre les con­di­ci­ons de vida i de tre­ball als dife­rents sec­tors –i a tots els ter­ri­to­ris- de l'eco­no­mia argen­tina de l'inte­rior del país. Un informe que havia de ser la base científica de la legis­lació labo­ral que el par­la­ment de la república havia d'apro­var. El títol del lli­bre publi­cat el 1904 fou: Informe sobre el estado de las cla­ses obre­ras en el inte­rior de la República Argen­tina. El plu­ral “clas­ses obre­res” era per­fec­ta­ment jus­ti­fi­cat, car Bia­let Massé pre­sen­tava els dife­rents tipus d'ocu­pació i de remu­ne­ració d'un ven­tall prou ampli d'acti­vi­tats pro­duc­ti­ves. Seguint l'ordre d'apa­rició a l'escena de l'informe, calia dis­tin­gir entre “l'obrer cri­oll” (capítol 1), l'indi” (cap. 2), “la immi­gració estran­gera” (cap. 3), “el tre­ball agrícola” al sec­tor de la pro­ducció de cere­als (cap. 4), el tre­ball a “el sucre” (cap. 6), “la mine­ria” i “l'alta agri­cul­tura” de la regió de La Rioja, (cap. 7), “el rega­diu”, “la força hidroelèctrica” i “la pedrera” de Còrdova (cap. 8), “la càrrega i descàrrega de vai­xells i fer­ro­car­rils” i “els esti­ba­dors” (cap.10), “el tre­ball en les indústries de trans­port”, “els fer­ro­car­rils” i “les agències de trans­port” (cap. 11).

Al lli­bre de Bia­let Massé, doncs, hi havia la presència simultània –i mal cone­guda i mal inter­pre­tada fins ales­ho­res- dels indis, dels cri­olls, de la immi­gració foras­tera. I, també, de les dones tre­ba­lla­do­res i dels infants tre­ba­lla­dors. Les seves reco­ma­na­ci­ons (les 8 hores, el des­cans d'un dia a la set­mana i d'uns dies l'any, la no auto­rit­zació al tre­ball dels menors de 14 anys, la “neces­si­tat de la forma escrita” en els con­trac­tes, etcètera) no van ésser accep­ta­des per gai­rebé ningú. Tar­da­rien molts anys, a l'Argen­tina i a la resta del món, a con­ver­tir-se en nor­mes legals.

Mètode de treball

En el seu llarg periple, de nord a sud, per les terres de l'interior argentí, Bialet Massé va utilitzar tots els mitjans de transport i va aixoplugar-se en tot tipus d'habitatges (i es va alimentar, és clar, tal com ho feien els habitants de cada lloc). Sempre que va poder, va treballar, en breus períodes d'hores o de dies, en cadascun dels diversos tipus d'activitat productiva existents a cada regió. Es va entrevistar amb obrers, capatassos, patrons, líders sindicals, funcionaris, alcaldes, ferroviaris, dones, famílies. Al seu Informe cita els treballs de Le Play com a font d'inspiració. Però algú hauria de comparar-lo amb Engels, amb Cerdà i amb les topografies mèdiques catalanes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.