Eines

Emili Fadurdo

President del Col·legi de Biòlegs de Catalunya

“S'ha d'evitar que la continuïtat en l'estudi ajorni molt l'entrada al món laboral”

Tenir una beca
s'ha de veure com una cosa temporal. No pot ser
una forma de vida
Cap activitat ens és exclusiva. És un handicap, però ens ha donat capacitat d'adaptació
La creació de noves empreses en el nostre camp està a l'ordre del dia. Hi ha molta iniciativa
Volem liderar reunions
que serveixin
als emprenedors
per trobar capital

Els biòlegs han pas­sat de ser una de les pro­fes­si­ons amb més poca sor­tida en l'àmbit labo­ral a tenir nivells d'atur molt bai­xos. Més enllà dels efec­tes posi­tius dels can­vis, aquests també han com­por­tat una neces­si­tat d'adap­tació dels pro­fes­si­o­nals i de les ins­ti­tu­ci­ons que els repre­sen­ten, com ara el Col·legi de Biòlegs de Cata­lu­nya.

Segons l'EPA, el de biòleg és un dels per­fils amb menys atur.
Als anys vui­tanta, la bio­lo­gia era la segona pro­fessió en els rànquings de deso­cu­pació. Però la cosa ha can­viat molt. No hi ha cap acti­vi­tat que els biòlegs fem en exclu­siva. Això és un han­di­cap, però ens ha donat capa­ci­tat d'adap­tar-nos al medi. En aquests moments, el camp de la bio­lo­gia és molt ampli, des de bio­tec­no­lo­gia fins a estu­dis de ciències biomèdiques, ali­men­tació, sis­te­mes de qua­li­tat, medi ambi­ent, ense­nya­ment, sani­tat, etc. El biòleg està molt reco­ne­gut en molts ves­sants científics. Això per­met tenir aquests nivells d'atur bai­xos.
La trans­ver­sa­li­tat no obliga a fer una for­mació com­ple­mentària més específica?
El biòleg té molt de camí fet per la seva for­mació. És molt acon­se­lla­ble aca­bar fent un post­grau o doc­to­rat, però s'ha d'evi­tar el risc que aquesta con­tinuïtat en l'estudi ajorni molt l'entrada en el mer­cat labo­ral. En algun moment has de retor­nar a la soci­e­tat tota la for­mació que has fet. Per fer país, tan neces­sari és tenir uni­ver­si­tats cap­da­van­te­res com empre­ses cap­da­van­te­res, amb expor­ta­ci­ons que crei­xin, que facin patents... i aca­bin cre­ant riquesa.
En quins àmbits hi ha més sor­tida labo­ral?
Es parla molt de la bio­lo­gia humana i les ciències biomèdiques, però hi ha altres espe­ci­a­li­tats que s'estan desen­vo­lu­pant de manera més dis­creta, com ara l'anàlisi clínica, l'espe­ci­a­li­tat sanitària, l'ense­nya­ment, el medi ambi­ent i el con­trol indus­trial.
Hi ha empre­ne­do­ria entre els biòlegs?
Hi ha empre­ne­do­ria des de
l ves­sant de cons­ti­tució de micro­em­pre­ses i hi ha un nom­bre impor­tant de biòlegs que tre­ba­llen per compte propi com a ins­pec­tors, audi­tors, experts en legis­lació o fan con­trols de qua­li­tat.
Estem en bon moment de cre­ació de noves empre­ses en aquest camp?
La cre­ació de noves empre­ses en aquest àmbit està a l'ordre del dia. Hi ha molta ini­ci­a­tiva de per­so­nes que volen tre­ba­llar des de la seva pròpia empresa. Abans el biòleg, quan s'aca­bava de lli­cen­ciar, pen­sava entrar a una empresa i fer car­rera allà. Ara volen desen­vo­lu­par ells matei­xos les seves idees i pro­jec­tes.
Com aju­deu des del Col·legi els que volen fer aquest pas?
Volem que, més enllà de ser una obli­gació estar col·legiat, aporti un valor afe­git als pro­fes­si­o­nals. Per això, a banda de millo­rar la nos­tra comu­ni­cació al web i xar­xes soci­als i crear comis­si­ons de tre­ball, hem començat a fer pre­col·legi­a­ci­ons als biòlegs d'últim curs, perquè tin­guin con­tacte amb el món pro­fes­si­o­nal a través del Col·legi, puguin par­ti­ci­par en els grups d'experts, tin­guin con­tacte amb pro­fes­si­o­nals refe­rents que els puguin fer men­to­ratge. I el següent pas serà bus­car la manera de lide­rar asso­ci­a­ci­ons i reu­ni­ons que els ser­vei­xin per bus­car el capi­tal que neces­si­ten per desen­vo­lu­par els seus pro­jec­tes.
Hi ha hagut biòlegs que han mar­xat a fora. El Col·legi manté algun vin­cle?
Sí. Algu­nes per­so­nes cap­da­van­te­res en el seu àmbit han hagut d'anar a altres països on tro­ba­ven més finançament per desen­vo­lu­par les seves ini­ci­a­ti­ves. També hi ha lli­cen­ci­ats de poc que fan sor­ti­des més esporàdiques i tor­nen amb certa rapi­desa. Tenir una beca a l'estran­ger s'ha de veure com una cosa tem­po­ral, no pot ser una forma de vida. Si no, aca­bes desu­bi­cat allà i aquí. Amb els pri­mers, inten­tem man­te­nir el con­tacte encara que sigui per cor­reu electrònic. Amb els altres és més difícil. Però ara obrim un direc­tori de col·legi­ats, com una mena de Linke­din, on hi haurà el per­fil de cadas­cun. Tots els col·legi­ats i pre­col·legi­ats podran tenir el seu per­fil, una part del qual serà visi­ble per a tot­hom a través del web i una altra estarà dins de la intra­net. L'objec­tiu és que hi hagi inter­canvi entre pro­fes­si­o­nals i empre­ses o grups de tre­ball que en bus­quen.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.