Focus

Contra el menjar com a reclam

El Ministeri impulsa un codi de bones pràctiques per eradicar de súpers i hípers el regal d'aliments com a esquer per vendre altres productes

S'evitaran pràctiques abusives amb mesures positives per a tots
El 45% de les denúncies a l'AICA són per venda
a pèrdua
El codi hauria de ser de compliment obligat i amb règim sancionador
Les promocions beneficien els productors i els distribuïdors

Aga­far tres ampo­lles d'oli i pagar-ne només dues és una de les ofer­tes més habi­tu­als que podem tro­bar al super­mer­cat. Són pro­mo­ci­ons ganxo que les que les cade­nes de dis­tri­bució fan d'esquer amb l'objec­tiu d'atraure el con­su­mi­dor perquè ompli el car­retó amb altres pro­duc­tes que com­pen­sen la renúncia al marge en l'oferta. Estratègies de reclam que en oca­si­ons van més enllà del 3x2 i arri­ben al regal directe, com una cadena que durant uns dies rega­lava sis litres de llet a qui feia una com­pra supe­rior a 90 euros. Són unes pràcti­ques que vol era­di­car el Minis­teri d'Agri­cul­tura, Rama­de­ria i Medi Ambi­ent, que pro­posa en l'esbor­rany del codi de bones pràcti­ques mer­can­tils en la con­trac­tació ali­mentària que “no es rea­lit­za­ran cam­pa­nyes de pro­moció basa­des en el regal d'ali­ments bàsics”.

Les orga­nit­za­ci­ons agràries estan en con­tra d'aques­tes pro­mo­ci­ons perquè per una banda bana­lit­zen la per­cepció del con­su­mi­dor vers aquests pro­duc­tes i pres­si­o­nen a la baixa els preus que es paguen als pro­duc­tors. En molts casos, asse­gu­ren, les ofer­tes incor­ren en venda a pèrdua (venda al públic per un peu infe­rior al de fac­tura pagada), una pràctica que la llei del comerç mino­rista pro­hi­beix als dis­tribuïdors. La Unió de Page­sos, per exem­ple, ha denun­ciat davant la Gene­ra­li­tat Mer­ca­dona, Car­re­four i Caprabo per haver venut a l'abril i al maig conill fresc sen­cer a 3,99 euros/quilo, quan els preus mínims en llotja no bai­xa­ven dels 4,18 euros. La Fede­ració de Coo­pe­ra­ti­ves Agràries de Cata­lu­nya (FCAC) asse­gu­rava per la seva banda el mes pas­sat que s'esta­ven donant casos de venda d'oli d'oliva per sota dels preus en ori­gen.

L'ela­bo­ració d'aquest codi, l'adhesió al qual serà voluntària per a les empre­ses, forma part del desen­vo­lu­pa­ment de la llei de mesu­res per millo­rar el fun­ci­o­na­ment de la cadena ali­mentària, en vigor des del gener de l'any pas­sat, amb l'objec­tiu d'evi­tar pràcti­ques contràries a la com­petència deri­va­des del gran poder de nego­ci­ació enfront dels proveïdors que tenen les grans cade­nes de dis­tri­bució mino­rista. L'esbor­rany, que ha estat enviat a les comu­ni­tats autònomes perquè opi­nin, s'ha fet reco­llint les apor­ta­ci­ons que durant un any i mig s'han fet als grups de tre­ball entre Anged (hiper­mer­cats), Ase­das (super­mer­cats, Fiab (indústria ali­mentària), Pro­marca (lobby indus­trial de mar­ques líders) i les orga­nit­za­ci­ons de pro­duc­tors Asaja, COAG, Coo­pe­ra­ti­ves Agro­a­li­mentàries i UPA. No hi ha con­sens sobre aquest text, ja que per exem­ple la dis­tri­bució no està d'acord amb l'apar­tat de les pro­mo­ci­ons. “S'hau­ria de res­pec­tar la lli­ber­tat d'empresa i estratègia comer­cial. Les pro­mo­ci­ons repor­ten bene­fi­cis als pro­duc­tors i als dis­tribuïdors i s'han de poder con­ti­nuar uti­lit­zant”, asse­nyala Felipe Medina, res­pon­sa­ble de cadena agro­a­li­mentària d'Ase­das. Aquesta asso­ci­ació de super­mer­cats també vigi­larà abans de fir­mar el codi com queda l'apar­tat de la inno­vació, en què Pro­marca és par­tidària de fixar un mínim de pro­duc­tes “inno­va­dors” que s'hagin de posar als line­als, ente­nent per inno­va­dors els de marca fabri­cant en con­tra­po­sició a les mar­ques blan­ques dels dis­tribuïdors.

La venda a pèrdua -la per­se­cució de la qual és com­petència de les comu­ni­tats autònomes- és el motiu del 45% de les 78 denúncies que entre el gener del 2014 i l'abril del 2015 ha rebut l'Agència d'Infor­mació i Con­trol Ali­men­ta­ris (AICA), orga­nisme encar­re­gat de fer com­plir la llei. En aquest període, l'AICA ha ins­pec­ci­o­nat 535 empre­ses i ha obert 110 expe­di­ents san­ci­o­na­dors, el 72% dels quals a majo­ris­tes de frui­tes i hor­ta­lis­ses, el 24% a dis­tribuïdors comer­ci­als, el 2% a indústries i el 2% a pro­duc­tors. L'incom­pli­ment de ter­mi­nis de paga­ment con­cen­tra el 40% de les infrac­ci­ons i el 15% són per l'absència de con­trac­tes.

La llei de la cadena ali­mentària obliga a for­ma­lit­zar con­trac­tes per escrit quan els ope­ra­dors rea­lit­zin transac­ci­ons comer­ci­als amb un valor supe­rior a 2.500 euros i un d'ells sigui pime i l'altre no, o un és pro­duc­tor pri­mari i comer­ci­a­litza pro­duc­tes agra­ris peri­bles, o el 30% de la fac­tu­ració d'un és amb l'altre. Pel que fa als paga­ments, la llei de moro­si­tat diu que s'han de fer en un màxim de 30 dies en pro­duc­tes peri­bles i de 60 en trans­for­mats. Segons la Unió de Page­sos, els sec­tors en què hi ha més incom­pli­ment en paga­ments i for­ma­lit­zació de con­trac­tes són fruita dolça, cítrics, horta, fruita seca i raïm, així com els de pri­mera trans­for­mació, com la llet, vi i oli d'oliva. Aquest sin­di­cat també reclama a l'AICA i la Gene­ra­li­tat que inves­ti­gui altres pràcti­ques pro­hi­bi­des, com el fet que empre­ses com­pra­do­res de raïm i vi blanc des­comp­ten del preu a pagar els interes­sos del finançament de l'ope­ració.

La minis­tra del ram, Isa­bel García Teje­rina, asse­gura que el codi evi­tarà “pràcti­ques abu­si­ves amb unes mesu­res que seran posi­ti­ves per a totes les bau­les de la cadena”. La uti­li­tat d'un codi de com­pli­ment volun­tari és posada en qüestió per Ramon Sar­roca, pre­si­dent de FCAC, orga­nit­zació que no es va adhe­rir al codi de bones pràcti­ques comer­ci­als al llarg de la cadena ali­mentària a Cata­lu­nya que es va fir­mar el juliol de 2011: “Volem que sigui de com­pli­ment obli­gat per a les empre­ses, amb un règim san­ci­o­na­dor i que pro­hi­beixi als grans dis­tribuïdors la venda de pro­duc­tes reclam.” Estan adhe­ri­des al codi català 18 orga­nit­za­ci­ons, entre les quals hi ha les asso­ci­a­ci­ons de super­mer­cats ACES, Ase­das, Cat-Dis i Cedac, Anged, Pimec, Foro Intera­gro­a­li­men­ta­rio, Mer­ca­barna, Pimec, CCC, Unió de Page­sos i JARC.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.