Focus

Cadenes amb pèrdues en els dos extrems

Estudis ministerials mostren que en l'oli i la llet els productors reben preus que no cobreixen els costos i que els distribuïdors venen sense benefici

En la cadena de l'oli els productors només cobreixen el 44,9% dels costos

El Minis­teri d'Agri­cul­tura, Rama­de­ria i Medi Ambi­ent ela­bora estu­dis sobre la con­fi­gu­ració de les cade­nes de valor i les estruc­tu­res de cos­tos d'algu­nes pro­duc­tes. En la cadena d'oli, el més recent és sobre la cam­pa­nya 2009/2010, i mos­tra que els preus cobrats pels pro­duc­tors només van cobrir el 44,9% dels cos­tos i que l'acti­vi­tat seria insos­te­ni­ble si no hi hagués les sub­ven­ci­ons de la PAC. La baula de la cadena més ren­di­ble és la dels trulls, amb un 8,2% de bene­fici net, men­tre que les enva­sa­do­res van gua­nyar un 2,75% i els dis­tribuïdors van ingres­sar un 1,21% menys del que van pagar.

En la llet, amb les últi­mes dades (cam­pa­nya 2011/2012) es veu com les pèrdues dels pro­duc­tors són menors –un -3% de bene­fici–, men­tre que el marge del fabri­cant és del 2% i els dis­tribuïdors hi per­den un 2%.

Els bai­xos preus dels dar­rers anys en l'oli d'oliva i també en fruita seca i vi base en el mer­cat espa­nyol són, segons la Unió de Page­sos, un indici clar que la gran dis­tri­bució i sec­tors de l'agroindústria alte­ren la com­petència del mer­cat agro­a­li­men­tari. Aquesta orga­nit­zació reclama que l'Auto­ri­tat Cata­lana de la Com­petència a Cata­lu­nya i la Comissió de Mer­cats i la Com­petència a l'Estat iniciïn una inves­ti­gació sobre la pos­si­ble alte­ració de la com­petència en els mer­cats espa­nyols d'aquests pro­duc­tes, que els últims anys reben els preus més bai­xos de la UE.

Les dades de la Comissió Euro­pea mos­tren que des del 2002 fins al 2012 els preus del vi negre pagat al pro­duc­tor de l'Estat espa­nyol en euros per grau alcohòlic volumètric van estar per sota del mateix vi a Itàlia i a França. En aquest dar­rer cas la diferència arriba a ser de 2,5 euros. En el cas del vi blanc, França i Itàlia han mul­ti­pli­cat per tres i per dos les cotit­za­ci­ons espa­nyo­les: de 3 a 5,5 euros, el francès, de 2,3 a 5,25, l'italià i d'1,6 a 3,8, l'espa­nyol. “Mai no havíem expor­tat tant de cava i tant de vi com ara al món i mai els preus havien estat tan bai­xos com ara. L'expor­tació de cava a un euro a la Xina no és una estratègia agrícola per al sec­tor pro­duc­tor” -va remar­car el març el res­pon­sa­ble d'eco­no­mia agrària de la UP, Josep Car­les Vicente, que va afe­gir: “Grans empre­ses com Tor­res, Frei­xe­net i Codor­niu con­di­ci­o­nen els preus.”

En l'oli, les dades del Comitè Oleícola Inter­na­ci­o­nal mos­tren que durant les cam­pa­nyes 2012/2013 a 2014/2015 el preu de l'oli d'oliva verge extra a l'Estat espa­nyol es va situar molt per sota del preu italià. En gran part d'aquest període es va situar per sota del preu de Tunísia, i en la cam­pa­nya 2013/2014 també es va situar per sota del preu de Grècia. “La raó rau en el com­por­ta­ment de la dis­tri­bució, que con­trola el 86% de la venda, i en l'estratègia envers el con­su­mi­dor”, va expli­car Vicente.

Pel que fa a la fruita seca, el sin­di­cat remarca que la dis­funció del preu de referència de l'ave­llana a l'Estat és clara. Des del 2012 fins a l'actu­a­li­tat, segons la Llotja de Reus, sem­pre ha estat per sota del preu de Tur­quia i del preu d'Itàlia. Les diferències han oscil·lat entre el 20% i el 60% i s'han agreu­jat espe­ci­al­ment aquesta dar­rera cam­pa­nya 2014/2015, amb deca­lat­ges de 2,5 euros el quilo de closca d'ave­llana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.