Eines

Competitivitat de l'‘e-learning'

Avui estem a les portes de la tercera onada d'‘e-learning', en coexistència i retroalimentació amb la primera i la segona. La primera va suposar la translació de la Universitat física a internet: campus virtuals i models d'aprenentatge continuats centrats en l'estudiant. La segona és la de l'aprenentatge col·laboratiu, la participació activa dels estudiants en el seu procés formatiu. És l'onada dels blogs i de les xarxes socials i professionals. La tercera l'onada del tsunami. És la que replanteja el sentit de la Universitat com a institució d'educació superior estructurada en disciplines reglades i en el currículum individual

Dies de reflexió i debat al vol­tant de l'e-lear­ning i el seu paper trans­for­ma­dor de la Uni­ver­si­tat, l'eco­no­mia i la soci­e­tat. Crec que la millora manera d'enfo­car-ho econòmica­ment és a través del con­cepte de com­pe­ti­ti­vi­tat, és a dir, el con­junt de fac­tors, ins­ti­tu­ci­ons i polítiques que expli­quen la pro­duc­ti­vi­tat, l'eficiència en la pres­tació dels ser­veis d'edu­cació supe­rior. Som-hi?

Pri­mera. Demanda i mer­cat. Hi ha tres fac­tors que expli­quen la dinàmica dels mer­cats d'e-lear­ning durant les dar­re­res dues dècades: glo­ba­lit­zació, crei­xe­ment i canvi cons­tant. L'e-lear­ning fa tècni­ca­ment i pedagògica­ment pos­si­ble la Uni­ver­si­tat glo­bal, és a dir, la cap­tació d'estu­di­ants d'arreu que apre­nen amb temps fle­xi­ble. Uni­ver­si­tat glo­bal és molt més que Uni­ver­si­tat inter­na­ci­o­nal. Va molt més enllà dels típics acords entre ins­ti­tu­ci­ons per fer pro­gra­mes con­junts en mer­cats res­trin­gits.

Els can­vis als mer­cats de tre­ball ali­men­ten l'expansió de l'e-lear­ning glo­bal. L'apre­nen­tatge i el des­a­pre­nen­tatge con­ti­nu­ats, la for­mació d'equips i les com­petències digi­tals, entre altres, tenen cada vegada més demanda.

Avui estem a les por­tes de la ter­cera onada d'e-lear­ning, en coe­xistència i retro­a­li­men­tació amb la pri­mera i la segona. La pri­mera va supo­sar la trans­lació de la Uni­ver­si­tat física a inter­net: cam­pus vir­tu­als i models d'apre­nen­tatge con­ti­nu­ats cen­trats en l'estu­di­ant. La segona és la de l'apre­nen­tatge col·labo­ra­tiu, la par­ti­ci­pació activa dels estu­di­ants en el seu procés for­ma­tiu. És l'onada dels blogs i de les xar­xes soci­als i pro­fes­si­o­nals. La ter­cera l'onada del tsu­nami. És la que replan­teja el sen­tit de la Uni­ver­si­tat com a ins­ti­tució d'edu­cació supe­rior estruc­tu­rada en dis­ci­pli­nes regla­des i en el currículum indi­vi­dual. És l'onada de l'apre­nen­tatge vir­tual mul­ti­pla­ta­forma, basada en la reso­lució mul­ti­dis­ci­plinària de pro­ble­mes, les com­petències, els equips d'estu­di­ants; la col·labo­ració, el núvol de cur­sos breus, l'apo­de­ra­ment dels equips d'estu­di­ants i la Uni­ver­si­tat al ser­vei de la millora social. És l'onada dels mil·leni­als.

Segona. Oferta i estratègia. I què poden fer les uni­ver­si­tats davant del tsu­nami de l'e-lear­ning glo­bal? En pri­mer lloc, enten­dre bé què és e-lear­ning i sobre quins models pedagògics s'assenta. L'e-lear­ning és molt més que posar els mate­ri­als didàctics en un cam­pus, que fer MOOC (Mas­sive Open Online Cour­ses), que dis­se­nyar alguns pro­gra­mes amb meto­do­lo­gia mixta (blen­ded), o que defi­nir una estratègia d'estalvi de cos­tos. Entrar al món de l'e-lear­ning suposa un replan­te­ja­ment en pro­fun­di­tat de l'estratègia, l'orga­nit­zació, la car­rera acadèmica i les inver­si­ons d'una Uni­ver­si­tat. Ja hem après que repro­duir esque­mes orga­nit­za­tius clàssics per fer e-lear­ning, en gene­ral, és una mala decisió.

I vet aquí la pre­gunta clau: quin és el fac­tor com­pe­ti­tiu bàsic de l'e-lear­ning glo­bal? Molta gent opina que són la tec­no­lo­gia i/o els mate­ri­als didàctics. És veri­tat, són cars de pro­duir, però molt barats de repro­duir. La vella història de sem­pre. La tec­no­lo­gia i el conei­xe­ment obser­va­ble subs­ti­tuint el fac­tor tre­ball i el conei­xe­ment tàcit. Amb dis­senys d'auto­a­pre­nen­tatge és pos­si­ble reduir dràsti­ca­ment el cost del tre­ball,
en espe­cial el conei­xe­ment tàcit de les per­so­nes. He sen­tit mol­tes vega­des que un model d'e-lear­ning pot fun­ci­o­nar sense pro­fes­so­rat. Els MOOC tenen molt d'aquest model. És un model de com­pe­ti­ti­vi­tat en cos­tos, molt atrac­tiu per al curt ter­mini, però al meu enten­dre poc com­pe­ti­tiu en el llarg ter­mini. No pen­sin en el cor­po­ra­ti­visme del pro­fes­so­rat. No és això. Jo estic més per una estratègia de com­pe­ti­ti­vi­tat basada en el conei­xe­ment tàcit, en les per­so­nes al ser­vei de per­so­nes.

Qüestió de preu.

No és una qüestió de cost. És una qüestió de preu. I en els pro­duc­tes del conei­xe­ment el preu no s'esta­bleix a par­tir de la seva relació amb els cos­tos mar­gi­nals. El preu ve deter­mi­nat per la uti­li­tat que per­cep l'usu­ari del conei­xe­ment.

I tot ple­gat, expli­cat direc­ta­ment pels efec­tes de xarxa que bus­quem, per les exter­na­li­tats que expli­quen la decisió de com­pra. Si bus­quem xar­xes direc­tes: molta gent amb inde­pendència de la qua­li­tat, e-lear­ning tipus MOOC. Si bus­quem xar­xes indi­rec­tes: força gent gràcies a la usa­bi­li­tat i qua­li­tat mixta, e-lear­ning basat en la tec­no­lo­gia i/o els mate­ri­als didàctics. I, si bus­quem xar­xes d'apre­nen­tatge: conei­xe­ment expert d'ele­vada qua­li­tat amb menys dimensió, e-lear­ning basat en el conei­xe­ment tàcit.

El par­tit ja ha començat. Avan­tatge com­pa­ra­tiu o com­pe­ti­tiu?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.