Empreses

Avançant-se al futur del negoci alimentari

El centre Reimagine Food aplica la intel·ligència artificial a la detecció d'oportunitats en els canvis de consum

Les tecnologies estan transformant com comprem i consumim

Rei­ma­gine Food, empresa dedi­cada a l'ali­men­tació del futur, ha creat Smart­Fo­ods, una pla­ta­forma digi­tal que fil­tra i inter­preta la infor­mació de més de cent mil fonts espe­ci­a­lit­za­des. Ho fa amb la fina­li­tat “d'ofe­rir pers­pec­tiva a tots els actors que actuen en el sec­tor de l'ali­men­tació i les begu­des, start-ups, inver­sors, mar­ques i xefs”, explica el seu pre­si­dent i cofun­da­dor, Màrius Robles. Aquesta pla­ta­forma d'intel·ligència arti­fi­cial es divi­deix en Smart­Fo­ods Inno­va­tion, diri­gida a detec­tar opor­tu­ni­tats inno­va­do­res de negoci en la indústria ali­mentària, i Smart­Food Nutri­tion, que detecta com­bi­na­ci­ons de nutri­ents per gene­rar nous pro­duc­tes i recep­tes. En la segona línia, en col·labo­ració amb Euro­pastry, ja ha creat recep­tes per fer pa amb ingre­di­ents apro­pi­ats per pre­ve­nir l'acne, la pso­ri­asi i l'enve­lli­ment de la pell.

“El següent gran repte de Smart­Fo­ods és desen­vo­lu­par algo­rit­mes de pre­dicció que per­me­tin detec­tar automàtica­ment noves opor­tu­ni­tats de negoci o si una start-up fra­cas­sarà”, comenta Oriol Ribera, direc­tor d'inno­vació i del Lab de Rei­ma­gine Food.

Robles defi­neix Rei­ma­gine Food com “un cen­tre dis­rup­tiu dedi­cat a l'ali­men­tació del futur, que con­necta start-ups, empre­ne­dors, inver­sors, foo­dies, xefs i mar­ques de tot el món amb la inno­vació i les tec­no­lo­gies que estan trans­for­mant com selec­ci­o­nem, com­prem i con­su­mim ali­ments i begu­des”. El seu objec­tiu és impul­sar ini­ci­a­ti­ves per repen­sar el món de l'ali­men­tació, la indústria agro­a­li­mentària, la cuina i la res­posta a les neces­si­tats ali­mentàries al segle XXI: “Afron­tar el repte que l'any 2050 es neces­si­tarà un 75% més de pro­ducció per ali­men­tar la població, i adap­tar la indústria i la dis­tri­bució a un con­sum que cada vegada serà més per­so­na­lit­zat”.

La pla­ta­forma, situ­ada a Esa­de­Cre­a­po­lis (Sant Cugat del Vallès), va néixer el 2014, any en què va fac­tu­rar 220.000 euros, men­tre que aquest exer­cici la fac­tu­ració men­sual sex­tu­plica la de l'ante­rior, entre altres coses perquè ja té onze grans cli­ents (Areas, Cam­pofrío, Bimbo, Bor­ges, GB Foods, Car­re­four, Danone, Pepsico, El Corte Inglés, Hei­neken i Frit Ravich) als quals ajuda a inno­var i ana­lit­zar com el cli­ent actual o futur selec­ci­o­narà els pro­duc­tes.

Empre­ses emer­gents. El pro­grama d'acce­le­ració Pro­met­heus d'aquesta empresa ha permès fer mar­xar, en un any, una desena d'start-ups de set països que ofe­rei­xen solu­ci­ons tec­nològiques per a nutrició, res­tau­ració, super­mer­cats intel·ligents, i impressió en 3D d'ali­ments, entre d'altres. Entre els pro­jec­tes selec­ci­o­nats, hi ha una apli­cació que uti­litza les dades mas­si­ves per gene­rar infor­mació per a les empre­ses d'ali­men­tació sobre els moments de con­sum, una pla­ta­forma amb 1,2 mili­ons de recep­tes adap­ta­des a les pre­ferències gus­ta­ti­ves i nutri­ci­o­nals, i un super­mer­cat que s'adapta al genoma del cli­ent. En l'àmbit dels hàbits d'ali­men­tació, s'han impul­sat pro­jec­tes com moni­to­rar visu­al­ment els cos­tums i interac­ci­ons amb els ali­ments a través d'una càmera minúscula de 360 graus que fa una foto­gra­fia cada trenta segons i el d'ela­bo­rar un menú per­so­na­lit­zat i gur­met per a menys de 15 euros i lliu­rat en menys de 20 minuts. Altres pro­jec­tes són un sis­tema basat en drons que opti­mitza el ren­di­ment i qua­li­tat de les colli­tes, una xarxa de nutri­ci­o­nis­tes que s'avan­cen a les deci­si­ons del con­su­mi­dor o la pos­si­bi­li­tat de pren­dre vege­tals cul­ti­vats al mateix res­tau­rant.

Labo­ra­tori. El Lab de Rei­ma­gine Food, un cen­tre expe­ri­men­tal, ha llançat 16 línies d'inno­vació i recerca entre les quals des­taca mFood, un pro­jecte col·lec­tiu de recerca i desen­vo­lu­pa­ment sobre com la tec­no­lo­gia mòbil afec­tarà el pro­duc­tor i el con­su­mi­dor d'ali­ments. L'objec­tiu és aple­gar empre­ses, empre­ne­dors i inver­sors per inno­var i avançar-se als can­vis que estan pro­vo­cant tau­le­tes, telèfons i rellot­ges intel·ligents, rea­li­tat aug­men­tada, holo­gra­mes, etc. El pro­jecte té socis col·labo­ra­dors com Sin­gu­la­rity Uni­ver­sity, Ali­mentària, Esade, Iese, Mobile World Capi­tal, IBM, Ogilvy i Deloitte, i la par­ti­ci­pació de mar­ques com Áreas, El Corte Inglés, i GB Foods.

Fac­tu­ració

0,2 M€

Tre­ba­lla­dors

13

Any de fun­dació

2014

Constituïda al març del 2014, acaba de ser elegida pel MIT com una de les deu empreses més disruptives d'Espanya. Té Deloitte com a soci estratègic i convenis de col·laboració amb EsadeCreapolis, Alimentària, Singularity University) i Iese, entre altres organitzacions.

El mòbil i el restaurant

Reimagine Food està seleccionant 20 restaurants a Barcelona i 10 a la resta del món que equiparà amb l'última tecnologia (una inversió de 100.000 euros per establiment) perquè durant el Congrés Mundial del Mòbil del 2016 es pugui experimentar cap on va el consum del futur aprofitant les últimes tecnologies mòbils. Així mateix, també s'equiparan quatre supermercats de la ciutat perquè es pugui experimentar amb noves maneres de comprar i fer-ho a través del mòbil

El Lab està dissenyant Reimagine X, un espai que reproduirà un restaurant, una cuina i un supermercat del futur. S'hi podrà experimentar com es consumirà, es comprarà i es compartirà amb les tecnologies més disruptives.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Avançant-se al futur del negoci alimentari

Publicat a