Focus

Patir per Grècia i per l'euro

Si un membre de la zona euro se'n va, la divisa podria ser atacada en el futur.L'èxit d'Atenes en el torcebraç amb la Troica pot esperonar altres països a discutir les regles del joc en el si de la UE

La fermesa de Grècia pot ser un exemple per a altres països
Un 90% dels ajuts rebuts han servit per pagar creditors i interessos
Alguns experts de renom defensen la solvència de l'economia grega
Podria notar-se aquí una certa pèrdua de confiança
Hom creu que ara es paga la inacció del BCE de fa cinc anys
Si Grècia surt, voler fer front a les polítiques de la Troica es complica

De Cata­lu­nya estant, la crisi grega genera un des­fici en què el plany pel pati­ment inútil de l'aus­te­ri­tat impo­sada als grecs es con­ju­mina amb el futur incert de l'euro, que podria que­dar esquer­dat si el referèndum que se cele­bra avui dóna pas a la marxa de Grècia de la zona euro (Grèxit).

I com pot afec­tar el Gre­xit a un català? De manera directa, com afirma el catedràtic d'Eco­no­mia de la UPF José García Mon­talvo, “en res, els efec­tes només són sobre els grecs, tot i que podem tro­bar reper­cus­si­ons més indi­rec­tes, com la pressió sobre la prima de risc, que en pocs dies ha pas­sat de 121 a 160.” I no menys impor­tant seria la deriva política: “de cara a les elec­ci­ons legis­la­ti­ves del novem­bre vinent, si es mate­ri­a­litza la sor­tida de Grècia de l'euro, els par­tits que vul­guin fer front a les polítiques de la Troica (FMI, CE, BCE), com ara Podem, ho tin­dran molt més com­pli­cat.” Pot pre­o­cu­par encara més en quina situ­ació roman el club de l'euro: “Si Grècia surt, hom pot inter­pre­tar que l'euro no és una zona blin­dada, i que països amb una situ­ació finan­cera feble, com Espa­nya, poden ser vícti­mes dels espe­cu­la­dors i ser-ne expul­sats, com va pas­sar amb la lliura ester­lina el 1992, quan fou expul­sada del Sis­tema Mone­tari Euro­peu.” Pot­ser fa una mica més de dos anys sí que hauríem com­par­tit amb els grecs una odis­sea sense rumb. Com diu el pro­fes­sor d'Eco­no­mia d'Esade Josep Coma­jun­cosa, ales­ho­res “la sor­tida de Grècia hau­ria tin­gut un efecte de con­tagi, amb un gran aug­ment de la prima de risc i greus pro­ble­mes en el sec­tor finan­cer, amb uns bancs del sud d'Europa amb impor­tants pro­ble­mes de salut.” Però ara, “hi ha talla­focs molt potents, com la política d'injecció de liqui­di­tat del BCE, fona­men­tal­ment, i el fet que el sec­tor ban­cari s'ha enfor­tit.” Tot i que admet que una sor­tida de Grècia seria un pre­ce­dent que ens mos­tra­ria “un club poc con­so­li­dat si un país el pot aban­do­nar, cosa que més enda­vant podria com­por­tar pro­ble­mes amb algun soci en situ­ació de vul­ne­ra­bi­li­tat”, el cert és que “el BCE tor­na­ria a esgri­mir els seus meca­nis­mes de banc d'últim recurs”.

Estem veient una lluita “en què tot­hom se sent fort, Syriza, perquè s'escuda en la força que li han donat les urnes per com­plir un pro­grama, i la UE perquè veu que la crisi dels grecs no ha tin­gut el dele­jat efecte de con­tagi als mer­cats, que hau­ria car­re­gat de raó Tsi­pras i Varu­fakis”, exposa Jaume Puig, direc­tor de GVC Gaesco. En tot cas, li pre­o­cupa que “a Europa, sobre­tot a països com Ale­ma­nya i Holanda, esti­gui pre­nent cos entre els inver­sors un cor­rent d'opinió per fer fora Grècia, amb l'excusa que l'euro és un club seriós, i a més, pen­sen que això reva­lo­ra­ria la divisa.”

No són pas pocs els que cre­uen que un vot pel no avui també és un vot per Europa, per un nou esquema ins­ti­tu­ci­o­nal que per­meti que els socis de la UE puguin ges­ti­o­nar les cri­sis de debò. Per la peri­o­dista crítica Miren Etxe­zar­reta, la fer­mesa que vol mos­trar Grècia amb la Troica “pot ser­vir d'exem­ple als altres, quina seria la seva capa­ci­tat de resistència. Cal recor­dar, en el nos­tre cas, com el 2010 el govern de Zapa­tero va cedir a tot el que li manava Europa, com rebai­xar pen­si­ons i aug­men­tar l'IVA, i Rajoy va insis­tir pel mateix camí, amb els resul­tats que tots conei­xem. Si Grècia acon­se­gueix resis­tir-se, altres països podrien man­te­nir una altra acti­tud envers la Troica. En el nos­tre cas, si en lloc d'un Zapa­tero o un Rajoy haguéssim tin­gut algú que pre­sentés rèplica, pot­ser ens hau­ria anat millor”. Ara bé, si la UE acon­se­gueix sot­me­tre Grècia, amb un sí a la pro­posta al referèndum d'avui, “és un clar avís a països com ara el nos­tre que no hi ha canvi de model pos­si­ble”.

En la seva visió del con­flicte, que­den pale­ses “les tre­men­des limi­ta­ci­ons que hi ha a Europa en coo­pe­ració ins­ti­tu­ci­o­nal, la UE no té interès en el con­cert i la soli­da­ri­tat.”

El macro­e­co­no­mista Edward Hugh admet que amb una sor­tida de Grècia de l'euro, amb totes les reser­ves, podria “haver-hi una pèrdua de con­fiança entre con­su­mi­dors i empre­sa­ris que afec­ta­ria l'eco­no­mia real, amb un cert alen­ti­ment, però dubto que en un futur imme­diat això pugui por­tar l'eco­no­mia cata­lana cap a una altra recessió”. A la llum de movi­ments, ges­tos i decla­ra­ci­ons fets pels caps visi­bles de la Troica, Hugh inter­preta que, de fet, “Grècia ja està fora, s'ha pres una decisió al nivell dels líders, Angela Merkel, Mario Draghi i Chris­tine Lagarde, men­tre que els altres han fet d'espec­ta­dors. Han assu­mit que, sigui quin sigui el resul­tat del referèndum, cap govern grec ja no els pot ser­vir d'inter­lo­cu­tor per par­lar d'un ter­cer res­cat”.

El pro­fes­sor de Finan­ces d'Eada Rafael Sam­bola pensa que el cas grec ha de ser­vir per jut­jar de manera severa les polítiques des­ple­ga­des fins ara per la UE: “el que pateix Grècia és una ferida mal curada per tot el que no es va fer fa cinc anys, quan calia fer coses. Per què ales­ho­res les polítiques d'estímul del BCE no es van apli­car? Amb el volum de deute que hi ha ara, què es pot fer real­ment? Després d'un sacri­fici bru­tal, unes polítiques d'aus­te­ri­tat que han rebai­xat el PIB en un 25%, ara l'única sor­tida que donen a Grècia és sor­tir de l'euro.”

La grega Mari­anna Fotaki, pro­fes­sora d'Ètica als Nego­cis de la Uni­ver­si­tat de Warwick, a la Gran Bre­ta­nya, vol dei­xar clar que els grecs no només llui­ten per ells matei­xos: “cap país no ha reei­xit a sor­tir d'una crisi finan­cera a través de l'aus­te­ri­tat i rebut­jant les con­di­ci­ons que li volen impo­sar els seus cre­di­tors, el govern grec no només lluita per la gent tre­ba­lla­dora de Grècia, sinó també per la de tot Europa.” Com comenta, l'aus­te­ri­cidi grec s'ha cobrat 160.000 llocs de tre­ball en el sec­tor públic d'ençà del 2010, un 19% menys, men­tre que durant el mateix període han tan­cat 500.000 empre­ses del sec­tor pri­vat. Cer­ta­ment, els suc­ces­sius governs grecs, en aquesta crisi, poc marge de mani­o­bra hi han tin­gut: la Troica ha pres­tat uns 240.000 mili­ons d'euros, l'11% dels quals s'han des­ti­nat a finançar la gestió de l'admi­nis­tració; un 16%, a pagar interes­sos del deute; i un 73%, als bancs i fons d'inversió cre­di­tors de Grècia.

En un mis­satge a euro­peus de tot arreu, Fotaki diu: “els cos­tos soci­als i polítics han posat la legi­ti­mi­tat del pro­jecte d'inte­gració euro­pea en qüestió. Per tan­car-se en les polítiques d'aus­te­ri­tat, Europa s'està estri­pant.”

És obvi que el resul­tat del referèndum és un capítol més d'aquesta crisi, i encara no hi ha cap con­clusió. Pel pro­fes­sor Coma­jun­cosa, “cal sor­tir del bucle que hi ha ara, amb una Grècia que quan se la res­cata, i ara es parla de dema­nar un res­cat de 20.900 mili­ons, se li obren línies de crèdit que ha de tor­nar massa aviat, amb la qual cosa les con­di­ci­ons de refi­nançament sem­pre estan a debat. No es pot estar cada mig any rene­go­ci­ant con­di­ci­ons, calen ter­mi­nis més llargs”. D'altra banda, una pro­funda rees­truc­tu­ració del deute, cosa que històrica­ment sol pas­sar en tots els casos (vegeu el cas de l'Argen­tina) plan­teja seri­o­sos dub­tes per a la UE, pels efec­tes a tot l'arc comu­ni­tari: “for­ces polítiques simi­lars a Syriza poden dema­nar a Espa­nya o Itàlia coses simi­lars al vol­tant de quant de deute s'ha de pagar i com.”

La drac­ma­tit­zació, el retorn a l'antiga divisa, que cir­cu­la­ria en paral·lel a l'euro, és com­pli­cada, ja que el dracma podria per­dre res­pecte a l'euro per­fec­ta­ment un 40% i tot el sis­tema ban­cari podria que­dar esca­nyat. A més, com explica Edward Hugh “con­ver­tir els dipòsits en drac­mes podria ser un embo­lic ter­ri­ble, i el petit estal­vi­a­dor veu­ria que els seus diners per­den valor. És una qüestió sen­si­ble, com va pas­sar aquí amb les pre­fe­rents”. Pre­veu que el paga­ment del deute “serà una nego­ci­ació llarga, d'anys, i no pas ama­ble, i podria abo­car el govern d'Ale­xis Tsi­pras, “a anar a dema­nar ajut finan­cer a la Rússia de Vladímir Putin, que li podria ofe­rir préstecs per sor­tir de l'atzu­cac.” És el que més temen els EUA i que fins i tot podria dur Grècia a sor­tir no només de l'euro, sinó de la UE. Hi ha anàlisis de certa espe­rança com el de Paul de Grauwe, pro­fes­sor de la Lon­don School of Eco­no­mics, que en un estudi recent ha demos­trat que tot i que el pes del deute sobre PIB és del 175%, el cert és que el paga­ment d'interes­sos només és d'un 2,6% anual, una taxa prou rao­na­ble si la com­pa­rem amb les d'Espa­nya, França, Por­tu­gal o Itàlia. En la seva opinió, Grècia és sol­vent, però ara per ara té un pro­blema de manca de liqui­di­tat que hau­ria de resol­dre el BCE en les seves línies d'assistència finan­cera.

En tot cas, a Teseu encara li resta molt de tra­jecte per sor­tir del labe­rint.

quina és l'exposició creditícia a grècia?

L'exposició creditícia és la següent: Alemanya, 56.000 milions d'euros; França, 42.000; Itàlia, 37.000; Espanya, 26.000 i Holanda, 11.000.

Per què no accepta grècia la proposta de la ue?

Les reformes que demana la UE i que generen més reticències són una retallada en les pensions, que inclouen eliminar un complement per als qui no arriben a un mínim, i un augment de l'IVA, que Atenes vol rebaixar per a les illes. Pel que fa a les privatitzacions, Atenes no accepta que la companyia elèctrica estatal passi al sector privat. Pel que fa a retallar la despesa militar, Atenes accepta fer-ho, però l'any vinent.

quin esforç ha fet grècia durant aquests anys?

Del 2009 ençà, el dèficit públic del país s'ha reduït del 15,6% fins al 3,5% el 2014. A més, el cost dels salaris públics s'ha reduït en 8.000 milions d'euros. L'edat de jubilació ha augmentat dels 62 als 67 anys. El resultat ha estat que el PIB es reduís un 20% en sis anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.