Economia

Tsipras es pren temps per solucionar la crisi de Syriza

El primer ministre grec decideix finalment no remodelar el govern

N'hi ha que donen per fet que, si el segon paquet de mesures per al rescat obté tan poc suport com el primer, haurà de dimitir

Les dures mesures d'austeritat ja estan aprovades i, per tant, es comença a definir el tercer rescat grec, però allunyar el fantasma de la sortida de l'euro li està costant molt car, al partit de govern, que viu immers en una profunda crisi interna. Després de la dimissió de la viceministra de Finances, Nàdia Valavani, i dels secretaris generals de Seguretat Social i Economia, ahir va ser el ministre d'Energia, Panagiotis Lafazanis, el que va posar el seu càrrec a disposició del primer ministre grec, Alexis Tsipras. Ho va fer després de votar no a les mesures imposades per l'Eurogrup i acatades per Syriza. Tot i el cisma que ha provocat aquesta votació, Tsipras ha decidit no moure fitxa i, després de reunir-se amb el seu equip de col·laboradors, va anunciar que, de moment, no hi haurà remodelació del govern.

El paquet de reformes, que inclou una pujada de l'IVA i de les cotitzacions socials, va ser aprovat la matinada de dimecres pel Parlament grec per 229 vots a favor d'un total de 300 diputats, però fins a 38 representants del partit del govern hi van votar en contra o es van abstenir. Entre ells, Lafazanis; l'exministre de Finances Iannis Varufakis; el viceministre de Treball, Dimitris Stratoulis, i la presidenta del Parlament, Zoe Constantopoulou. “El resultat de la votació mostra una greu divisió en la unitat del grup parlamentari de Syriza”, va reconèixer ahir el portaveu del govern, Gavriil Sakelaridis. Directament, 32 dels 149 diputats de Syriza van negar-se a donar suport a l'estratègia governamental. El dia abans, en una carta firmada per més de la meitat del comitè central del partit, qualificaven l'acord amb l'Eurogrup de “cop d'estat” i “intent d'extermini”.

Segona volta

Tot i que el Parlament va fer un pas important perquè les mesures han tingut el vistiplau de la cambra i ahir la Unió Europea i el Banc Central ja van moure fitxa i van recompensar Grècia amb una mica d'aire fresc, el portaveu del govern va lamentar que 32 diputats “decidissin no donar suport a l'executiu i votessin en contra del seu esforç per evitar la fallida”. Des del primer dia, Tsipras ha reconegut que les mesures són dures però ha mantingut que era l'única possibilitat que quedava si es volia evitar el mal major, la sortida de Grècia de la moneda única europea. “No hi creiem, però estem forçats a adoptar-ho”, va reiterar abans de les votacions.

La prioritat més immediata és ara finalitzar amb èxit l'acord”, va recordar Sakelaridis en al·lusió al decisiu debat de dimecres que ve, on s'ha de donar llum verd a un segon paquet de mesures, necessari per acabar d'encarrilar el pacte amb la Unió Europea. N'hi ha que donen per descartat que si en aquesta segona fase el govern de Syriza obté tan poc suport com en la primera o pitjor, Tsipras només tindrà l'opció de dimitir. Ahir, el ministre grec d'Interior, Nikos Voutsis, admetia que podria haver-hi eleccions anticipades després de l'estiu.

LA FRASE

El resultat de la votació mostra una greu divisió en la unitat del grup parlamentari
Gavriil Sakelaridise
portaveu del govern grec

LA XIFRA

38
membres
del govern van rebutjar les mesures d'austeritat que Alexis Tsipras ha acabat acatant.

La crisi passa factura al mercat del deute públic

La crisi grega ha passat factura al mercat del deute públic espanyol, tot i que de manera desigual. El Tresor va complir ahir les expectatives i va aconseguir col·locar 6.392,53 milions d'euros en emissions.

Les obligacions a 3 i 5 anys es van adjudicar a un preu més barat, mentre que per a les de llarg termini, de 15 i 26 anys, s'ha hagut de pagar més. Tot i l'encariment, es van col·locar totes les previstes.

Més pes per a la Comissió i l'eurocambra

La majoria de partits polítics del Parlament Europeu, excepte el Partit Popular, van criticar ahir el paper d'Alemanya en l'acord pel rescat grec. Volen més pes per a la Comissió i l'eurocambra

Més de 20 manifestants antiausteritat detinguts

Almenys 25 persones van ser detingudes dimecres a la matinada com a resultat dels enfrontaments amb els agents antiavalots durant la concentració que va tenir lloc davant del Parlament grec.

Els manifestants s'oposaven a les mesures d'austeritat imposades a canvi del tercer rescat del país hel·lè. La policia va detenir unes 40 persones però finalment només en va arrestar 25.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.