Eines

La segona llei més inútil del planeta

En suport de l'afirmació que la citada llei és un brindis al sol tenim el fet que una de les mesures estrella que el legislador havia introduït, que era la prohibició d'establir terminis de pagament per sobre de 60 dies, posant fi a la imposició de clàusules abusives i a la possibilitat d'allargar contractualment els terminis que existia fins llavors, ja que els clients s'emparaven en el principi d'autonomia de la voluntat de les parts, ha resultat ser totalment inútil

Els dies pro­pers a Sant Fermí la 2a llei més inútil del pla­neta va com­plir cinc anys. Em refe­reixo a la Llei 15/2010, de 5 de juliol, de modi­fi­cació de la Llei 3/2004, de 29 de desem­bre, per la qual s'esta­blei­xen mesu­res de lluita con­tra la moro­si­tat en les ope­ra­ci­ons comer­ci­als. Aquesta llei estava pen­sada per com­ba­tre eficaçment els abu­sos de les grans cor­po­ra­ci­ons que impo­sen con­di­ci­ons de paga­ment dra­co­ni­a­nes als seus proveïdors, en par­ti­cu­lar quan són pimes, però ha demos­trat ser paper mullat. Ara que la citada llei anti­mo­ro­si­tat com­pleix cinc anys, s'ha gua­nyat el dubtós honor de figu­rar en el segon lloc del rànquing de lleis més inútils del món. Val la pena asse­nya­lar que la llei que figura en el pri­mer de la llista va ser publi­cada a Caro­lina del Nord i dicta que en aquest estat meri­di­o­nal dels EUA està total­ment pro­hi­bit l'ús d'ele­fants per llau­rar els camps de cotó.

En suport de l'afir­mació que la citada llei és un brin­dis al sol tenim el fet que una de les mesu­res estre­lla que el legis­la­dor havia introduït, que era la pro­hi­bició d'esta­blir ter­mi­nis de paga­ment per sobre de 60 dies, posant fi a la impo­sició de clàusu­les abu­si­ves i a la pos­si­bi­li­tat d'allar­gar con­trac­tu­al­ment els ter­mi­nis que exis­tia fins lla­vors, ja que els cli­ents s'empa­ra­ven en el prin­cipi d'auto­no­mia de la volun­tat de les parts, ha resul­tat ser total­ment inútil. En suport a aquesta afir­mació, tenim que l'Estat espa­nyol no ha acon­se­guit (o millor dit, no ha vol­gut) posar ben lli­gada la moro­si­tat en les ope­ra­ci­ons comer­ci­als ja que els ter­mi­nis de paga­ment en lloc de dis­mi­nuir han aug­men­tat en el 2014. Els períodes mit­jans de paga­ment es tro­ben entorn dels 95 dies, molt per sobre de la mit­jana euro­pea de 46 dies i fins i tot per sobre de Grècia, que –segons fonts ofi­ci­als– té un període mitjà de paga­ment de 92 dies.

llei anti­mo­ro­si­tat.

Cal fer notar que a més exis­teix una norma dis­po­si­tiva en la llei anti­mo­ro­si­tat que esta­bleix que el ter­mini de paga­ment que ha de com­plir el deu­tor, si no s'hagués fixat data en el con­tracte, serà de 30 dies natu­rals després de la recepció de les mer­ca­de­ries. A més la llei dicta que, en les ope­ra­ci­ons comer­ci­als entre empre­ses, el ter­mini de paga­ment que ha de com­plir el deu­tor es com­pu­tarà a par­tir del dia de recepció dels béns o ser­veis adqui­rits i no podrà per­llon­gar-se més enllà dels 60 dies comp­tats des de la data de lliu­ra­ment de la mer­ca­de­ria. No obs­tant això, la norma fixava ter­mi­nis de paga­ment més curts per a deter­mi­nats casos: els ajor­na­ments de paga­ment dels pro­duc­tes agro­a­li­men­ta­ris frescs i peri­bles no han d'exce­dir en cap cas de 30 dies a par­tir de la data del lliu­ra­ment de les mer­ca­de­ries.

cau el ter­mini de paga­ment.


Quant a les admi­nis­tra­ci­ons públi­ques, la Llei 15/2010 de 5 de juliol rebai­xava el ter­mini de paga­ment dels orga­nis­mes públics. A par­tir de l'any 2013 totes les admi­nis­tra­ci­ons públi­ques i totes les empre­ses esta­tals han de pagar obli­gatòria­ment als 30 dies. No obs­tant això, les dades ofi­ci­als faci­li­ta­des pel Minis­teri d'Hisenda van reve­lar que el 2014 les CCAA tri­guen una mit­jana de 42,8 dies a pagar als seus proveïdors, la qual cosa suposa un retard de gai­rebé 13 dies per sobre del ter­mini màxim de 30 dies pre­vist en la legis­lació de lluita con­tra moro­si­tat per als paga­ments de les AAPP. No obs­tant això, les dades faci­li­ta­des per les fonts ofi­ci­als estan més maqui­llats que Jim Car­rey a la pel·lícula El Grinch, ja que l'enquesta sobre moro­si­tat 2014 de la Pla­ta­forma Mul­ti­sec­to­rial con­tra la Moro­si­tat (PMcM) va evi­den­ciar que el ter­mini mitjà de paga­ment del con­junt d'admi­nis­tra­ci­ons públi­ques és de 82 dies.

Com a colofó, després d'ana­lit­zar minu­ci­o­sa­ment la infor­mació econòmica i finan­cera de les enti­tats amb valors adme­sos en mer­cats regu­lats i de com­pa­nyies de l'Ibex 35 publi­cats per la CNMV, un informe pre­sen­tat per la PMCM va reve­lar que el ter­mini mitjà de paga­ment de les soci­e­tats no finan­ce­res del selec­tiu puja a 169 dies, gai­rebé el tri­ple del ter­mini màxim que marca la llei.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.