Política

L'home fort del Parlament

ERC estudia que Junqueras ocupi la presidència de la cambra

El paper del Parlament serà essencial

L'acord no està tancat perquè Junts pel Sí es vol centrar en el 27-S

Convergència designaria set conselleries i
ERC, cinc

La candidatura Junts pel Sí està centrant tots els esforços per aconseguir un resultat “esclatant” el 27-S i començar a caminar cap a la independència. Però CDC i ERC també estan mantenint contactes per preparar el govern si guanya la seva candidatura i les altres institucions que han de pilotar el país els propers 18 mesos. Les dues formacions tenen un acord tàcit perquè Artur Mas sigui el president de la Generalitat, encara que Oriol Junqueras va evitar concretar ahir si Mas ocuparà aquest lloc i, segons la resta de formacions, va alimentar els dubtes. També han pactat que ERC ocupi la presidència del Parlament i en aquest context els republicans es plantegen que Junqueras en sigui el president perquè consideren que serà un lloc molt rellevant en una legislatura en què el Parlament tindrà un paper essencial. Al marge d'aquesta situació, també es preveu que CDC designi set conselleries i ERC, cinc.

Després que s'oficialitzés la candidatura de Junts pel Sí s'havia especulat que Junqueras seria el nou vicepresident, darrere d'Artur Mas. El president d'ERC, però, ha negat diverses vegades que l'acord entre CDC i ERC prevegi aquest escenari i, a més, és contrari a parlar de càrrecs abans de les eleccions del 27 de setembre perquè “no vol vendre la pell de l'ós abans de caçar-lo”, segons admeten fonts republicanes. En aquest sentit, recorden que el més important d'aquest procés és “guanyar” el 27-S i la resta, com per exemple els noms dels futurs consellers, és “secundari” i “instrumental”. El mateix Junqueras sempre repeteix que no té cap rellevància què farà ell en el futur o si s'incorporarà al govern o a alguna altra plaça.

Tot i això, és obvi que el líder d'ERC assumirà un rol protagonista a partir del 28 de setembre i, segons ha pogut saber El Punt Avui, el seu nom surt en les travesses per presidir el Parlament, encara que tampoc no es poden descartar altres opcions com ara la de Raül Romeva. “Tot està obert”, avisen fonts de la negociació.

Un mandat frenètic

El full de ruta pactat entre CDC, ERC i les entitats que configuren Junts pel Sí preveu una activitat parlamentària frenètica, en què el president de la seu del legislatiu tindrà molta projecció. La primera cita que està marcada en vermell al calendari és la declaració nominal d'independència, que es farà just quan s'hagi constituït el nou Parlament. Es tracta d'una moció simbòlica en què s'anunciarà a la comunitat internacional que Catalunya inicia el camí cap a la independència i comença a exercir la seva plena sobirania. El format podria ser semblant al de la Declaració de Sobirania, que el Parlament va aprovar el gener del 2013 i que especificava que el poble català era sobirà per poder decidir. Aquell text era el tret de sortida del procés que havia de culminar amb la consulta.

Tot seguit el govern i el Parlament aniran preparant les estructures d'estat necessàries per al nou país; impulsaran mesures en l'àmbit social i dissenyaran les eines per fer la “desconnexió amb l'Estat” a través d'una llei de transitorietat per garantir una transició de l'actual jurisdicció espanyola a la nova catalana. En paral·lel, s'iniciarà el procés participatiu per redactar la constitució catalana.

Nou govern

La setmana passada, en una entrevista a El Punt Avui , el secretari general adjunt d'ERC, Lluís Salvadó, explicava que li agradaria que el futur govern de concentració estigués format per “tots aquells que volen afrontar el repte de construir un nou país”, en una crida a la CUP. La candidatura encapçalada per Antonio Baños, però, ja ha deixat clar que no s'incorporarà a l'executiu i és per aquest motiu que CDC i Esquerra estan treballant en la seva configuració.

Està previst que els convergents tinguin set conselleries, incloent-hi la presidència de la Generalitat, i els republicans, cinc –cada partit pot decidir si aposta per incorporar militants o independents–. ERC també tindria la vicepresidència i, si finalment fructifica l'opció de Junqueras al Parlament, hauria de buscar algun altre nom per ocupar el càrrec. Entre els consellers actuals, els que tenen més possibilitats de repetir són Irene Rigau i Neus Munté.

Romeva aclareix que Mas serà el president

El candidat de Junts pel Sí, Raül Romeva, havia evitat fins ara assegurar al cent per cent que Artur Mas seria el president en cas de victòria de la llista, però ahir va esvair els dubtes a través de Twitter: “Un govern presidit per Artur Mas, que fins ara ha estat sempre a l'altura de les demandes dels ciutadans en aquesta qüestió.” Hores abans, Oriol Junqueras també havia generat polèmica en no voler concretar si Mas serà president. “Un president té la seva rellevància. També és cert que construir un nou estat és molt més important que el fet que el presideixi un o altre”, va assenyalar el republicà en una entrevista a la Cadena Ser. Arran d'aquestes declaracions, el PSC, Unió i Catalunya Sí que es Pot van criticar Junts pel Sí la seva indefinició. “Tenen un problema de confusió i sembla que ningú gosa defensar que el projecte és tornar a fer cavalcar CDC al capdavant de la Generalitat”, va subratllar Lluís Rabell, de Sí que es Pot.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.