Opinió

DE MEMÒRIA

Josep Pla i Nova York (1)

El petit comerç, doncs, els grans trusts, els sindicats, però, segons Pla, el que és decisiu és la política, el sector públic. Pla dóna molta importància a les institucions polítiques nord-americanes. Arriba a dir, cap al final del seu llibre, que aquestes institucions “són molt sàvies”

Josep Pla, una de les grans figu­res de la lite­ra­tura euro­pea del segle XX segons els seus (recents) des­co­bri­dors nord-ame­ri­cans, va afi­nar molt en la seva anàlisi (de 1954) de l'eco­no­mia de Nova York. No sem­pre els escrip­tors van tan al fons dels temes que trac­ten. Lle­giu: Week-end (d'estiu) a Nova York (Bar­ce­lona, 1955).

D'entrada, Pla des­co­breix, estu­pe­facte, la vita­li­tat, i la vari­e­tat extrema, del comerç de la ciu­tat: “Nova York és una ciu­tat de ten­des, de petits –i grans- comerços par­ti­cu­lars. Hi ha quilòmetres i quilòmetres de car­rers en què les ten­des se suc­ce­ei­xen sense inter­rupció.” Hi inclou: petits res­tau­rants, taver­nes, bar­be­ries, tallers botiga d'arte­sans. “Com tot el nord d'Europa, Nova York és una ciu­tat de boti­guers, de comer­ci­ants, de per­so­nes que con­si­de­ren un honor altíssim dedi­car-se al comerç.” Això no exclou, però, el “feno­men de la con­cen­tració capi­ta­lista, els trusts -mal­grat la llei anti­trust-”. En rea­li­tat, “ l'empresa grossa, de ten­ta­cles vastíssims, ha rea­lit­zat la llei de Marx, lite­ral­ment”. Ara bé: “ni els trusts han fet una política de des­trucció de la lliure ini­ci­a­tiva, del petit comerç, de la tenda, ni els trusts han blo­que­jat l'ascensió social”.

A més de boti­gues i grans trusts, Pla escriu que fóra absurd “subes­ti­mar la importància dels sin­di­cats obrers. Aquests sin­di­cats tenen un volum feno­me­nal, i gràcies a la seva actu­ació ha millo­rat sen­si­ble­ment i posi­ti­va­ment la segu­re­tat del tre­ball als Estats Units”. En con­cret, a Nova York, “el sin­di­cat de la con­fecció i el sin­di­cat de la cons­trucció tenen una importància deci­siva”.

El petit comerç, doncs, els grans trusts, els sin­di­cats, però, segons Pla, el que és deci­siu és la política, el sec­tor públic. Pla dóna molta importància a les ins­ti­tu­ci­ons polítiques nord-ame­ri­ca­nes. Arriba a dir, cap al final del seu lli­bre, que aques­tes ins­ti­tu­ci­ons “són molt sàvies”.

Començant pel sis­tema impo­si­tiu: “La gent paga molt. El fisc és impla­ca­ble. El man­te­ni­ment d'un to cor­rent de vida costa molts diners. Però, a la gent se li res­pecta la ini­ci­a­tiva i l'acti­vi­tat.” Així, “el con­tri@buent ame­ricà paga el que és de llei, però l'Estat li torna, en forma de ser­veis efi­ci­ents, una gran quan­ti­tat de diners”.

Per al viat­ger, el més visi­ble són els diver­sos sis­te­mes de trans­port en comú públics: metro, fer­ro­car­rils, auto­bu­sos, vapo­rets, l'ele­va­tor. Tot, aixo­plu­gat pel Board of Trans­por­ta­tion of City Hall. Aquí, Pla explica que “el subway de Nova York és un ser­vei pro­pi­e­tat de la ciu­tat, l'explo­tació del qual pro­du­eix dèficit”, ja que el preu de l'entrada al metro, bus, etc., a des­grat de la seri­e­tat en el paga­ment per part de tot­hom, sense excep­ci­ons, és insu­fi­ci­ent. Els seus amics li diuen que “la tarifa no pot ésser tocada, es con­si­dera una cosa sagrada, i cap par­tit polític no arris­ca­ria la seva popu­la­ri­tat per modi­fi­car-la”.

Però, la política econòmica nord-ame­ri­cana anava més enllà dels dèficits per certs ser­veis públics com els trans­ports en comú, car es basava en les for­mu­la­ci­ons de John M. Key­nes. En parau­les de Pla: “Les doc­tri­nes del difunt lord Key­nes: jor­nals alts, capa­ci­tat adqui­si­tiva dels obrers cada dia més ele­vada, pro­moció de l'aug­ment del con­sum, ele­vació del to de vida, uti­lit­zació sis­temàtica de l'estalvi en noves inver­si­ons, pro­ducció en massa per aba­ra­tir les mer­ca­de­ries.” El resul­tat era molt bo. Però cal saber com s'hi havia arri­bat.

Fonts públiques

Josep Pla s'entreté a explicar els detalls més visibles d'un altre servei públic: les fonts d'aigua al carrer, i a molts interiors d'espais públics. “A l'illa de Manhattan, hi ha un nombre desorbitat de fonts públiques, d'aixetes de raig lliure: el seu nombre s'acosta a 70.000, al carrer, en les estacions, en els vestíbuls dels museus, en les portes dels teatres, al costat d'aparadors luxosos o modestos.” Sovint hi ha un petit dipòsit que subministra un darrere l'altre vasos per a beure, i llençar a un contenidor. També són a la vista les boques d'aigua que, en cas de foc, es poden connectar a una mànega.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.