Opinió

Un bon moment per invertir

La necessitat d'impulsar la inversió resulta evident no només com a element clau per sostenir la incipient recuperació econòmica sinó també com a eina clau per garantir la competitivitat futura de les economies europees. Tal i com es pot veure al gràfic, algunes de les economies més afectades per la crisi, com ara Irlanda o Espanya, van augmentar de manera espectacular els seus nivells d'inversió durant els últims 20 anys

Fa apro­xi­ma­da­ment un any Jean Claude Juncker va posar en marxa el seu pla d'inversió que havia de con­tri­buir a acce­le­rar la sor­tida de la cri­sis en que es tro­bava immersa l'eco­no­mia euro­pea. No va ser, però, fins al juny pas­sat que el Par­la­ment Euro­peu va aca­bar apro­vant la cre­ació de l'ins­tru­ment finan­cer que ha de per­me­tre posar la seva taula els 21.000 mili­ons d'euros que hau­rien de ser­vir com a punt de par­tida perquè el sec­tor pri­vat n'aportés 315.000 mili­ons d'addi­ci­o­nals. La xifra, que equi­val gai­rebé a un 8% del Pro­ducte Inte­rior Brut (PIB) euro­peu, hau­ria de repre­sen­tar un impuls impor­tant en aquells sec­tors pri­o­ri­ta­ris per al crei­xe­ment econòmic que tro­bin, però, difi­cul­tats a tro­bar finançament al sec­tor pri­vat degut al seu ele­vat risc en relació a altres pos­si­bles inver­si­ons.

El pla Juncker ja va arren­car tot just abans de les vacan­ces d'estiu finançant 8 pro­jec­tes, 3 dels quals dis­po­sen de la par­ti­ci­pació d'empre­ses ubi­ca­des a l'Estat espa­nyol: Aben­goa, Gri­fols i Rede­xis.

La neces­si­tat d'impul­sar la inversió resulta evi­dent no només com a ele­ment clau per sos­te­nir la inci­pi­ent recu­pe­ració econòmica sinó també com a eina clau per garan­tir la com­pe­ti­ti­vi­tat futura de les eco­no­mies euro­peus. Tal i com es pot veure al gràfic, algu­nes de les eco­no­mies més afec­ta­des per la crisi, com ara Irlanda o Espa­nya, van aug­men­tar de manera espec­ta­cu­lar els seus nivells d'inversió durant els últims 20 anys. Men­tre que la inversió repre­sen­tava un 20% del PIB l'any 1995, l'any 2007 es va situar al vol­tant del 30% a tots dos països.

La crisi va fer retro­ce­dir la inversió a nivells subs­tan­ci­al­ment infe­ri­ors als exis­tents a prin­ci­pis dels noranta del segle pas­sat. Aquesta evo­lució, però, con­trasta amb l'obser­vada a altres eco­no­mies de la Unió Euro­pea com ara Ale­ma­nya o Suècia, on els nivells s'han man­tin­gut rela­ti­va­ment cons­tants o fins i tot han cres­cut durant el període ana­lit­zat. S'ha posat molt d'èmfasi en la importància de l'enfon­sa­ment del con­sum de les famílies a l'hora d'expli­car la cai­guda de la demanda interna a les eco­no­mies euro­pees, però la dis­mi­nució de la inversió també ha jugat un paper clau.

Evi­dent­ment, aquesta cai­guda es deu tant a la reducció de la inversió pri­vada com de la inversió pública, que ha que­dat en un segon pla a la majo­ria dels estats euro­peus degut a les difi­cul­tats per obte­nir finançament als mer­cats. Ara bé, el con­text està can­vi­ant de manera molt clara tant pels agents pri­vats com pel sec­tor públic. Con­cre­ta­ment, el cost del finançament mai no ha estat tan favo­ra­ble. A títol d'exem­ple, el gràfic mos­tra l'evo­lució de l'Euri­bor a 12 mesos, un dels tipus de referència als mer­cats euro­peus i que, tal i com es pot obser­var, ha pas­sat de valors supe­ri­ors al 5% l'any 2008 a pràcti­ca­ment asso­lir el 0% en l'actu­a­li­tat.

Aquesta situ­ació és, doncs, par­ti­cu­lar­ment favo­ra­ble perquè tant empre­ses com el sec­tor públic puguin impul­sar nous pro­jec­tes d'inversió que hau­rien de con­tri­buir a recu­pe­rar el ter­reny per­dut durant els últims anys. De fet, tot i que no s'espe­ren sor­pre­ses en l'evo­lució dels tipus d'interès durant el que queda de 2015, la majo­ria d'experts apun­ten que al llarg del 2016 els tipus d'interès començaran a remun­tar, per la qual cosa aques­tes con­di­ci­ons tan favo­ra­bles no dura­ran per sem­pre.

Inversió pública.

El 2010 vam rea­lit­zar en col·labo­ració amb el Depar­ta­ment d'Eco­no­mia i Conei­xe­ment de la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya dife­rents simu­la­ci­ons per ava­luar els efec­tes de la inversió pública en infra­es­truc­tu­res sobre l'eco­no­mia cata­lana a par­tir del model QUEST-CT. Con­cre­ta­ment, vam ana­lit­zar quin hau­ria estat l'impacte de l'apli­cació de la dis­po­sició addi­ci­o­nal ter­cera de l'Esta­tut d'auto­no­mia de Cata­lu­nya sobre la inversió pública de l'Estat a Cata­lu­nya.

A par­tir del nos­tre estudi, vam esti­mar que l'apli­cació d'aquesta dis­po­sició hau­ria repre­sen­tat un incre­ment de la inversió de l'Estat a Cata­lu­nya d'un 22,4%, incre­ment que s'hau­ria produït durant un període de set anys i hau­ria gene­rat un aug­ment d'entre 3 i 5 dècimes del PIB i la cre­ació d'apro­xi­ma­da­ment 30.000 llocs de tre­ball amb una reducció de la taxa d'atur d'entre 2 i 4 dècimes. Tan de bo aquests diners hagues­sin arri­bat quan tocava!

A Europa cal renovar moltes grans obres

Segons un article publicat a The Economist el 29 d'agost d'enguany, un de cada tres ponts ferroviaris a Alemanya i més de la meitat de la xarxa de conducció d'aigua a Londres tenen més de 100 anys de vida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.