Opinió

La filosofia Lean

La filosofia Lean es pot resumir així: crear-mesurar-aprendre. Primer de tot, cal crear la idea. Però com que els humans molt sovint creiem que les nostres idees són sensacionals, cal que estiguem segurs que la idea que hem generat interessa

Molt poques empre­ses la conei­xen, i encara menys la prac­ti­quen. La filo­so­fia Lean implica, de totes totes, una revo­lució. Perquè par­teix de la base que qual­se­vol nou negoci, pro­ducte o ser­vei comença enmig de la més gran de les incer­te­ses. I, per tant, que no podem donar res per segur si no ho hem com­pro­vat d'una manera fefa­ent.

La filo­so­fia Lean es pot resu­mir així: crear-mesu­rar-apren­dre. Pri­mer de tot, cal crear la idea. Però com que els humans molt sovint cre­iem que les nos­tres idees són sen­sa­ci­o­nals només perquè les hem tin­gut, cal que esti­guem segurs que la idea que hem gene­rat real­ment interessa, mesu­rant els seus efec­tes sobre els con­su­mi­dors, cli­ents o usu­a­ris. Després, a través del feed­back que anem rebent a par­tir de pro­to­tips o de pro­ves pilot, apre­nem del procés i anem refi­nant la idea fins a con­ver­tir-la en un èxit, destí final de tota inno­vació que real­ment val­gui la pena. Es tracta, per tant, d'apli­car el mètode científic a la inno­vació. Una bona idea? Cal demos­trar que real­ment ho és amb mesos i mesos de tre­ball. Fugir de les “idees vani­to­ses” i com­pro­var hipòtesis amb comp­ta­bi­li­tat Lean i expe­ri­ments cons­tants.

No sem­bla fàcil, a pri­mera vista. A vega­des la inno­vació con­sis­teix sim­ple­ment a pro­var a cegues si una idea més o menys engi­nyosa fun­ci­ona o no. Però fent-ho així podem per­dre molts diners i, per tant, posar en perill l'esta­bi­li­tat finan­cera de la nos­tra empresa, sigui petita, mit­jana o gran.

Un dels con­cep­tes més interes­sants de la filo­so­fia Lean és el con­cepte de “pivo­tar”. En un pro­jecte d'inno­vació, pivo­tem quan ens ado­nem que la pri­mera idea no fun­ci­ona de la manera que havíem ima­gi­nat. Per exem­ple, en un prin­cipi Ins­ta­gram estava plan­te­jat com a sis­tema de loca­lit­zació, però els seus cre­a­dors van ado­nar-se del valor enorme que tenia la idea de com­par­tir imat­ges. Ins­ta­gram va aca­bar con­ver­tint-se, doncs, en una xarxa social per a l'inter­canvi de foto­gra­fies.

Sense l'habi­li­tat de pivo­tar podem menys­prear idees que no fun­ci­o­nen tal com les havíem pen­sat però que, ben replan­te­ja­des, poden tenir molt més èxit. Un cop més ens ado­nem de la importància extrema d'expe­ri­men­tar, pro­var i equi­vo­car-se en la inno­vació. No hi ha èxit sense pro­ves, assa­jos, errors i mal­de­caps. Cal obli­dar la idea del “per­so­natge cre­a­tiu” que, de cop i volta, sem­bla ele­var-se per damunt dels altres i, en un moment d'epi­fa­nia, és capaç de fer mera­ve­lles cre­a­ti­ves. No. La inno­vació neces­sita modèstia, tre­ball en equip, assaig i error i capa­ci­tat d'escolta, apre­nen­tatge i com­prensió.

Però un dels con­cep­tes més interes­sants de la filo­so­fia Lean és que, per tal de ser apli­cada, cal des­a­fiar alguns dels ele­ments tra­di­ci­o­nals de l'statu quo de les empre­ses: jerar­quies, con­trols i burocràcia. En efecte, per tal que l'“efecte Lean” fun­ci­oni, cal donar poder als equips d'inno­vació i dei­xar que es moguin amb lli­ber­tat i rapi­desa per l'entra­mat orga­nit­za­tiu, sovint for­mu­lat de tal manera que és ene­mic irre­con­ci­li­a­ble de la inno­vació. Voleu saber com fun­ci­ona tot ple­gat amb una mica més de detall? No us per­deu, doncs, el lli­bre avui reco­ma­nat, un dels millors tex­tos d'inno­vació i empre­ne­do­ria que he lle­git dar­re­ra­ment...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.