Empreses

Dibuixar la ruta i la força del vent

L'empresa catalana Vortex ha esdevingut referència arreu del món en la confecció de mapes de recurs eòlic

Disposa de delegacions pròpies a Bèlgica, als Estats Units i a l'Índia

Vortex compleix el desè aniversari de la fundació en una posició ben consolidada en els mercats globals pel que fa a la confecció de mapes de recurs eòlic, i ja es disposa a entrar en el camp de la modelització per al sector de l'energia solar.

Com relata el director general de l'empresa, Pep Moreno, l'empresa es va fundar “amb anys d'experiència prèvia dels seus integrants a firmes del sector eòlic”. “De fet, ens ocupàvem del que ara fan els nostres clients, havíem estat a la seva banda.”

Vortex confegeix per als seus clients simulacions de vent mitjà a una localització geogràfica concreta. “Es tracta tant de mesurar el vent històric com les mitjanes del futur.” És clar que la diligència és fonamental per valorar la tasca de Vortex: “si una empresa vol muntar un parc eòlic a una regió de Mongòlia, per exemple, ens en demana un mapa i al cap de 24 hores li enviem per internet, que és la base del nostre negoci.” És un treball de computació remota, Vortex treballa amb un conjunt d'ordinadors en què es generen dades, mitjanes de recurs eòlic dels darrers vint anys, que després són refinades i detallades per Vortex, per proveir els seus clients de previsions al cap de set dies. La base de dades es nodreix d'una xarxa meteorològica mundial que constantment recull dades que després són processades en una primera fase per organismes intergovernamentals com ara European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (Ecmwf). En el procés de refinatge de les dades hi entra la tecnologia desenvolupada per Vortex, que utilitza una combinació de 36 algoritmes i que combina els models de predicció a petita escala amb el processament estadístic. El 80% dels integrants de Vortex, majoritàriament físics atmosfèrics, es dediquen a la actualització constant del programari. La tecnologia capdavantera es conjumina amb uns preus competitius: “Ens diferencia dels nostres competidors el fet que nosaltres no fem consultoria, no realitzem informes que encareixin el producte.” Vortex, que malda per servir, als seus clients, com més aviat millor, estimacions sobre la potencialitat del recurs eòlic, s'adreça a un client tècnic, que pot interpretar perfectament dades subministrades en cru, sense tot l'aparell d'un informe de context.

Vortex treballa per a empreses domiciliades a l'Estat espanyol, però amb clara projecció internacional, com Iberdrola, Gamesa o Acciona, per la qual cosa es pot dir que el seu mercat és internacional i que el seu negoci, d'1,5 milions d'euros anuals, se li factura en un 80% a l'estranger, on també ha fet negoci amb firmes de referència d'abast global. “Sempre hem treballat per a aquestes empreses estatals, però en projectes fora del territori espanyol. De fet, des del concurs eòlic, aquí no hem fet res.” En el camp solar, on ara Vortex fa les seves primeres passes, “ara estem dedicats a la millora del producte, la realització de sèries solars, i explorant què pot oferir un mercat en què sovintegen clients més petits.” Vortex també fa la modelització d'onades marines per al sector d'instal·lacions eòliques instal·lades en mar.

A part de l'oficina central a Barcelona, Vortex té delegacions a Brussel·les, Miami, i socis col·laboradors a Istanbul, Pequín i Pune (Índia). La raó de ser d'aquesta xarxa és “anar a buscar clients locals.” En els nous mercats que presenten oportunitats de negoci en el sector eòlic, Pep Moreno destaca especialment el Brasil, la Xina, Sud-àfrica i Turquia. Això no vol dir que no tinguin presència a Europa, ja que tenen clients al Regne Unit i també als països escandinaus.

Davant la situació d'incertesa del sector de les energies renovables, amb legislacions com la d'Espanya, que les desincentiven, Moreno creu que aviat hi haurà “un canvi de paradigma, que vindrà amb l'autoconsum, quan cada usuari pugui produir la seva pròpia energia i proveir a la Xarxa. Serà una revolució com ara internet.”

Responsable de la felicitat dels companys

Patrícia Puig, responsable a Vortex del departament d'energia solar, en realitat és molt més que tot això, ocupa el càrrec de directora de Felicitat, que s'encarrega, com diu, de “recopilar informació sobre els companys de feina per millorar l'ambient a la feina i el benestar dels qui hi treballen”. Hi afegeix: “El nostre convenciment és que les empreses estan formades per persones, i les persones són només una, que no pots ser una aquí i una altra a la feina, ets la mateixa persona, amb els mateixos problemes.” Considera demostrat que “amb treballadors motivats hi ha molta més creativitat i productivitat, i consegüentment, molts més beneficis, tant per als treballadors com per a l'empresari”. La manera d'abastar les relacions laborals de Vortex li ha fet mereixedora del premi Barcelona a l'Empresa, que atorga l'Ajuntament de la ciutat per haver estat innovadors en temps i conciliació. Vortex forma part del moviment de l'Economia pel Bé Comú, que amb el lideratge de Christian Felber, basteix un nou sistema en què generalitzar el benestar de tothom és la fita a assolir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.