Focus

“Les empreses han d'assumir un nou paper com a formadores”

L'FP dual funciona tan bé perquè ajusta oferta i demanda

El mes de maig pas­sat es va pre­sen­tar l'Aliança per a l'FP Dual, pro­mo­guda per la Fun­dació Ber­tels­man, la Fun­dació Prin­cesa de Girona, la CEOE i la Cam­bra d'Espa­nya. L'objec­tiu és gene­rar una xarxa d'enti­tats i empre­ses per acce­le­rar el des­ple­ga­ment d'aquest model a l'Estat, que és “clau per millo­rar la com­pe­ti­ti­vi­tat de la nos­tra eco­no­mia”, explica el pre­si­dent de la Fun­dació Ber­tels­man i vice­pre­si­dent d'aquesta aliança, Fran­cisco Belil.

Per què és tan impor­tant el des­ple­ga­ment de l'FP dual?
Aquí la dual només arriba a un 3% de l'FP, però en països del cen­tre d'Europa aquest és un model que fun­ci­ona molt bé i a Ale­ma­nya per exem­ple repre­senta més del 60%, perquè estu­di­ants, empre­ses i regu­la­dors han entès que és un sis­tema que fun­ci­ona.
I per què?
En l'FP dual són les empre­ses les que selec­ci­o­nen els estu­di­ants, i ho fan fins i tot amb més dedi­cació que amb els seus tre­ba­lla­dors. I és així perquè si con­trac­ten algú que ha sor­tit de la uni­ver­si­tat i s'equi­vo­quen, el can­vien i punt. Però en els estu­di­ants de dual l'empresa hi inver­teix molt. A canvi, té una per­sona moti­vada des del pri­mer dia, que pot for­mar exac­ta­ment seguint les seves neces­si­tats, fent-hi un ves­tit a mida, i per això el sis­tema fun­ci­ona tan bé, perquè ajusta l'oferta i la demanda al mer­cat labo­ral.
És evi­dent que això reque­reix un canvi de men­ta­li­tat de les empre­ses...
Cer­ta­ment cal que les empre­ses s'hi invo­lu­crin. Fins ara les empre­ses s'han vist com a gene­ra­do­res de valor o d'ocu­pació, però no com a for­ma­do­res. De sobte els estàs dient que han d'afe­gir aquesta tasca nova, la de for­mar, i for­mar en qua­li­tat. I aquest és un canvi molt impor­tant que si no l'accep­ten por­tarà al fracàs del model.
I les veu pre­pa­ra­des per fer el canvi?
En gene­ral veig sobre­tot que les grans empre­ses i espe­ci­al­ment les mul­ti­na­ci­o­nals que ja apli­quen aquest model als seus països d'ori­gen hi estan molt més iden­ti­fi­ca­des. En canvi les pimes les veig amb un major des­co­nei­xe­ment, i aquest pot ser un pro­blema, perquè el 99% del nos­tre tei­xit empre­sa­rial està for­mat per pimes.
Com valora la nova llei cata­lana d'FP?
A Cata­lu­nya s'està avançant molt posi­ti­va­ment. La nova llei és un pas molt impor­tant, però crec que en l'apar­tat de l'FP dual s'hau­ria de desen­vo­lu­par més pre­ci­sa­ment pen­sant en les pimes. L'objec­tiu ha de ser tenir una FP dual de la mateixa qua­li­tat que la dels països refe­rents, perquè millora la com­pe­ti­ti­vi­tat de l'eco­no­mia i garan­teix llocs de tre­ball als joves.
Fins a quin punt el des­ple­ga­ment de l'FP dual pot reduir l'ele­vat atur juve­nil?
Està demos­trat que als països amb una FP dual forta hi ha menys atur juve­nil perquè s'acosta l'oferta i la demanda. Cal fer altres coses, però aquest és un ele­ment clau.
I quant de temps neces­si­ta­rem per arri­bar als nivells dels països refe­rents?
Això dependrà de nosal­tres i de la velo­ci­tat a què anem. Des de l'aliança tre­ba­llem pre­ci­sa­ment per acce­le­rar aquest procés, expli­cant a les empre­ses els seus bene­fi­cis o estu­di­ant si cal can­vis nor­ma­tius, per exem­ple.
I com pot inci­dir en aquesta velo­ci­tat la recu­pe­ració de l'eco­no­mia?
És clar que hi aju­darà, i és impor­tant apren­dre dels errors. No haver tin­gut un sis­tema d'FP dual ens ha fet patir més la crisi. Cal estar més ben pre­pa­rats per quan arribi la pro­pera.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.