ecolasetmana

l'OMS la fa bona amb la carn

L'avís sobre el potencial cancerigen de carns vermelles i processades ha creat alerta social i preocupació en un sector clau a Catalunya.

Generar alarma respecte d'uns aliments que, sense excessos, són perfectament saludables no sembla la millor estratègia ni sembla que tingui en compte l'impacte sobre la indústria càrnia

L'Organització Mundial de la Salut (OMS), a través de l'Agència Internacional per a la Recerca del Càncer, ha classificat el consum de carn vermella i embotits i carn processada (hamburgueses, salsitxes, bacó, etc.) com a “probablement cancerigen per als humans”. Alerta, doncs, que un consum alt d'aquestes carns pot estar vinculat amb el desenvolupament de càncer de còlon i de recte, però també al càncer de pàncrees i de pròstata.

L'OMS pretén canviar unes pautes alimentàries que en moltes societats i cultures abusen d'aquest tipus de carns, però generar alarma respecte d'uns aliments que, sense excessos, són perfectament saludables no sembla la millor estratègia ni sembla que tingui en compte l'impacte sobre la indústria càrnia. Aquesta indústria genera a Catalunya un negoci de 8.400 milions d'euros, només al darrera de la química, l'energètica i la d'automoció.

El panorama que hi continua embolicat és el cas del frau de la Volkswagen (VW). El govern espanyol va celebrar aquesta setmana la primera reunió de seguiment per garantir les inversions del grup a les plantes d'aquí. Però –coses de la vida– ningú va considerar important convocar-hi representants de la VW. I mentre això passa, la Seat ja ha anunciat que retallarà 100 milions d'euros i prescindirà de 400 treballadors temporals, si bé la companyia afirma que el pla d'inversions de l'empresa alemanya a Martorell continua endavant.

En el pla macroeconòmic, la Cambra de Comerç de Catalunya manté la previsió de creixement del 3% del PIB per a Catalunya d'enguany i del 2,8% el 2016. Són xifres positives, però la institució que presideix Miquel Valls alerta de la necessitat de mesures que evitin l'alentiment de la reactivació.

També aquesta setmana hem conegut dades sobre l'impacte econòmic de la Fira de Barcelona. Les xifres són contundents: un impacte anual de 2.624 milions d'euros (l'1,21% del PIB de Catalunya), i més de 40.500 llocs de treball.

Salvador Alemany, president d'Abertis i de Saba Aparcaments ha rebut el guardó a la seva trajectòria professional concedit pel Col·legi d'Economistes de Catalunya. El sociòleg Manuel Castells també va ser premiat amb el col·legiat d'honor i, en el mateix context, Marga Moreno, periodista d'El Punt Avui va ser guardonada amb el premi Joan Sardà Dexeus a la millor trajectòria personal de la difusió de l'economia.

També l'Institut d'Estudis Financers ha fet entrega aquesta setmana la VIII edició dels Premis IEF a l'Excel·lència financera. La presidenta de GVC Gaesco, M. Àngels Vallvé, el catedràtic de la UCM Juan Mascareñas, CaixaBank Research, i Fluidra, han estat els guardonats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.