Focus

Les empreses pesquen en un oceà de dades

El fenomen del ‘big data' o dades massives millora la intel·ligència empresarial i estimula el sorgiment de productes i serveis. Les companyies que se'n mantinguin al marge corren el risc de veure com negocis globals amb més bones competències digitals ocupin el seu espai

Quan el límit ja no estigui en l'accés a les dades, estarà en la imaginació
La dada en si no és res, l'important és la pregunta que fas

Hotusa, un dels prin­ci­pals grups hote­lers del país, ja incor­pora matemàtics a la plan­ti­lla per apro­fi­tar tot el poten­cial de les dades que genera i trans­for­mar-lo en conei­xe­ment. “La meva obsessió és ser efi­ci­ent apli­cant un mètode científic basat en dades”, expli­cava fa unes set­ma­nes el pre­si­dent d'Hotusa, Aman­cio López, en una xer­rada amb empre­sa­ris orga­nit­zada per PwC.

El turisme ha estat un dels sec­tors que pri­mer, i més inten­sa­ment, s'han adap­tat a l'ano­me­nada “revo­lució digi­tal”, que té una deri­vada impor­tant en la cap­tació i apro­fi­ta­ment de les dades, la saba del nou règim mun­dial. Aquesta trans­for­mació suposa un dels rep­tes més trans­cen­dents que tenen plan­te­ja­des les empre­ses de tots els sec­tors en aquests moments, fins al punt que l'ano­me­nat big data o dades mas­si­ves s'està con­ver­tint en un veri­ta­ble focus de pre­o­cu­pació per a molts direc­tius. Calen nous per­fils pro­fes­si­o­nals –com passa amb els matemàtics que ana­lit­zen dades per Hotusa–, noves habi­li­tats direc­ti­ves i, també, noves infra­es­truc­tu­res, pro­to­cols i res­pon­sa­bi­li­tats, perquè les dades són un mate­rial sen­si­ble. Però les opor­tu­ni­tats com­pe­ti­ti­ves s'ho valen i, en tot cas, no fer-ho es paga car.

NetApp, un dels prin­ci­pals fabri­cants mun­di­als de sis­te­mes per emma­gat­ze­mar, moure i pro­te­gir les dades és tes­ti­moni de pri­mera mà d'aquesta neces­si­tat crei­xent de les com­pa­nyies. A Cata­lu­nya cada dia tenen més cli­ents, des de pimes fins a grans enti­tats finan­ce­res que poden arri­bar a moure fins 50 petaby­tes (un bilió de bytes, una bar­ba­ri­tat!). “La neces­si­tat de les empre­ses de guar­dar i ana­lit­zar dades és crei­xent, es cal­cula que cap al 2020 el volum total s'haurà mul­ti­pli­cat per cin­quanta”, explica Edu­ard Biosca, direc­tor comer­cial de NetApp per al mer­cat MSB a Espa­nya. Aquesta com­pa­nyia és la res­pon­sa­ble de l'emma­gat­ze­matge i gestió de les dades de l'acce­le­ra­dor de partícules de la Orga­nit­zació Euro­pea per a la Recerca Nuclear (CERN), que dis­posa de 150 mili­ons de sen­sors que gene­ren dades a raó de diver­sos petaby­tes per segon, que després s'encar­re­guen d'ana­lit­zar inves­ti­ga­dors de tot el món.

Sense ser el CERN, les empre­ses, les ins­ti­tu­ci­ons i els indi­vi­dus ens hem con­ver­tit, en certa manera, en acce­le­ra­dors d'infor­mació, una infor­mació que revela mol­tes coses de nosal­tres matei­xos. Ho fem quan uti­lit­zem la tar­geta de crèdit, quan ens des­car­re­guem i fem ser­vir una apli­cació per al mòbil, quan escri­vim un comen­tari en el mur de la nos­tra xarxa social, quan fem una transacció de comerç electrònic o quan por­tem un dis­po­si­tiu que mesura el nos­tre pols men­tre fem esport. I això no ha fet més que començar.

Com a indi­vi­dus, comen­cem a ser cons­ci­ents del ras­tre digi­tal que dei­xem cada dia, ja que segons aquest tenim experiències per­so­na­lit­za­des quan nave­guem per inter­net, i del valor i dels interes­sos que hi ha en joc.

Les dades són el petroli del segle XXI, aquesta és una de les màximes més repe­ti­des però que, no per això, no deixa de ser veri­tat. Des d'instàncies econòmiques és veuen com un motor de crei­xe­ment i de noves opor­tu­ni­tats de negoci; des d'instàncies no econòmiques, com a eina de trans­parència, en la mesura que ajuda a ava­luar les actu­a­ci­ons polítiques i dis­se­nyar les noves polítiques.

Albert Solana, espe­ci­a­lista en tec­no­lo­gia en Roca­Sal­va­te­lla, es resis­teix a par­lar d'un abans i un després de les dades mas­si­ves i pre­fe­reix refe­rir-s'hi en ter­mes de con­tinuïtat: “Ja fa temps que les dades interes­sen el món econòmic, la diferència és que tots nosal­tres por­tem a sobre un telèfon intel·ligent que és com el nou DNI i que genera gran quan­ti­tat de dades a temps real, un tipus d'infor­mació que fins ara les empre­ses no tenien.” El mòbil ens acom­pa­nya i les com­pa­nyies espa­vi­la­des poden saber no ja si estem con­su­mint el seu pro­ducte sinó en quin moment del dia i en quin lloc ho fem (gràcies a la geo­re­fe­ren­ci­ació). I segons això, ori­en­tar l'estratègia de comu­ni­cació o comer­cial, per exem­ple. És per això que alguns experts es refe­rei­xen a les dades mas­si­ves com un feno­men “dis­rup­tiu”.

Tot i que l'expressió big data posa l'accent en la dimensió, en rea­li­tat la carac­terística més impor­tant és el valor d'aquest doll de dades si se sap què fer-ne. “La dada en si no és res, l'impor­tant és la pre­gunta que li fas”, asse­gura Diego Duc­how­ney, res­pon­sa­ble de dades mas­si­ves de Schibs­ted Spain, firma pro­pietària dels por­tals Info­jobs, Segun­da­mano i Foto­casa, entre d'altres, i un dels grans grups mun­di­als en línia. Duc­how­ney es refe­reix a la trans­cendència que, en un con­text de gene­ració inten­siva de dades, té on es posa el focus: “Si no fas la pre­gunta ade­quada de res no ser­veix tenir un mar d'infor­mació, perquè aca­ba­ran pro­por­ci­o­nant una visió defor­mada de la rea­li­tat; és clau saber què neces­si­tes”.

Duc­how­ney és un veterà en això de for­mu­lar pre­gun­tes: “Vaig començar a tre­ba­llar fent enques­tes i uti­lit­zant tar­ge­tes per­fo­ra­des, ales­ho­res el càlcul estadístic era més anònim i més gene­ra­lit­zat.” El con­text ha can­viat radi­cal­ment. Schibs­ted acu­mula infor­mació molt valu­osa sobre “inten­ci­ons” de milers i milers de per­so­nes en moments impor­tants de la seva vida: quan busca feina o habi­tatge, quan vol com­prar-se un cotxe o ven­dre algun objecte que no uti­litza. “L'anàlisi de les dades per­met per­so­na­lit­zar i con­tex­tu­a­lit­zar la con­versa amb l'usu­ari, i ajus­tar el ser­vei de manera que afi­nem el tret al màxim”, afirma.

Duc­how­ney ja no tre­ba­lla amb mos­tres, té tot l'uni­vers: “Abans vivia amb un error mos­tral del +- 5%, ara és del 0%.” Moure una tal quan­ti­tat de dades té avan­tatge, però també incon­ve­ni­ents: “Cada pre­gunta que faig a les dades repre­senta molts diners d'inversió”, es lamenta. En aquest sen­tit, les pimes ho tenen més fàcil perquè tenen menys volum de dades i, con­següent­ment, són més àgils.

Albert Solana coneix direc­ta­ment les inqui­e­tuds que genera entre les empre­ses cata­la­nes el feno­men de les dades mas­si­ves. “Ens pre­gun­ten què en poden fer?”, diu. Aquest neguit –asse­gura– és pro­por­ci­o­nal al grau de digi­ta­lit­zació asso­lit per l'empresa i al nivell de sen­si­bi­lit­zació de l'alta direcció, en canvi, no tant a la dimensió.

Igno­rar les dades mas­si­ves és una opció? L'expert de Roca­Sal­va­te­lla pensa que no: “És un risc massa alt, perquè pot venir una altra empresa amb més com­petència digi­tal, d'aquí o de qual­se­vol part del món i ata­car el teu mer­cat.”

En aquest sen­tit, és impor­tant enten­dre que el que passa no és res com­pa­rat amb el que ha de venir. Els dis­po­si­tius por­ta­bles incor­po­rats a peces de roba i com­ple­ments (wea­ra­bles), l'inter­net de les coses (que els objec­tes esti­guin con­nec­tats entre si i amb nosal­tres) i la ciu­tat intel·ligent i digi­tal aug­men­ta­ran expo­nen­ci­al­ment la gene­ració de ganes i la pos­si­bi­li­tat de trans­for­mar-les en conei­xe­ment. Amb aquest horitzó, el 20 d'octu­bre pas­sat l'Ins­ti­tut d'Estadística de Cata­lu­nya (Ides­cat) va pro­moure un mani­fest per cons­ci­en­ciar la soci­e­tat sobre l'opor­tu­ni­tat que s'obre: “Què podem fer, amb les dades? -es pre­gun­tava Fre­de­ric Udina, direc­tor de l'Ides­cat-; les empre­ses ho tenen clar: gua­nyar diners, nosal­tres volem que els ciu­ta­dans vegin les dades com una eina per millo­rar la soci­e­tat.” Udina està con­vençut que poden reforçar la democràcia i millo­rar les polítiques públi­ques. El poten­cial és enorme. En el mateix acte, el pre­si­dent de la Soci­e­tat Cata­lana d'Estadística, Xavier López va dir: “Quan les limi­ta­ci­ons dei­xin d'estar en l'accés a les dades els límits pas­sa­ran a la vos­tra ima­gi­nació sobre què fer-ne.”

Pen­dents d'això, men­tre els estadístics es rei­vin­di­ca­ven, en un altre punt de Bar­ce­lona es reu­nien experts en la inter­net de les coses. Rudi Broos, direc­tor d'inno­vació del Bell Labs de la com­pa­nyia de tele­co­mu­ni­ca­ci­ons Alca­tel-Lucent, expli­cava l'experiència de la seva empresa: havia col·locat sen­sors a les ofi­ci­nes per ana­lit­zar a temps real el com­por­ta­ment dels tre­ba­lla­dors i arri­bar a con­clu­si­ons sobre si eren feliços. Un llum a l'entrada can­vi­ava de color segons l'estat d'ànim de la plan­ti­lla, de ver­mell a verd. “Vam acon­se­guir que la feli­ci­tat de l'empresa fos un ele­ment de pre­o­cu­pació per tot­hom”, va dir.

Lògica­ment, la cap­tació i anàlisi de les dades plan­teja debats sobre la pri­va­ci­tat i ús cor­recte de la infor­mació. En una entre­vista a L'Econòmic, la direc­tora de l'Auto­ri­tat Cata­lana de Pro­tecció de les Dades, Maria Àngels Bar­barà, adver­tia de la neces­si­tat de garan­ties pel risc que el des­con­trol ens porti a una soci­e­tat més desi­gual.

Què és el ‘big data'?

P Albert Solona i Genís Roca (RocaSalvatella) ho defineixen en el seu llibre Big Data para directivos com “la presa de decisions o la prestació de serveis basades en l'ús de fluxos de dades digitals i la capacitat de processar-los en temps real”. Per Diego Duchowney (Schibsted) les dades massives són el cercle virtuós que es genera de tres fenòmens: l'extensió de l'ús del mòbil, la reducció del preu del gigabyte d'emmagatzematge i la connectivitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.