Focus

Els mil i un preus bancaris

Les comissions han pujat del 2005 ençà 12,6 vegades més que a Europa. Per guanyar mercat, alguns bancs juguen a l'estratègia de la comissió zero

Qui presta un servei, qui el paga, ha de cercar compensacions
Els bancs diuen que tot canviarà quan pugin els tipus d'interès
El jutge considera il·legals diverses comissions bancàries
Amb menys gestions físiques, algunes comissions perden sentit
Hi ha una clara estratègia de cobrir pèrdua d'ingressos amb comissions

En un con­text de preu del diner baix, cosa que difi­culta man­te­nir les cons­tants vitals del marge finan­cer, els bancs opten per fer créixer les comis­si­ons pels seus ser­veis i així es lleva un nou con­flicte amb l'usu­ari.

Segons Euros­tat, les des­pe­ses en ser­veis finan­cers s'han incre­men­tat al nos­tre mer­cat finan­cer del 2005 ençà un 31,23%, men­tre que a la UE la mit­jana és del 2,48%. Així doncs, 12,6 vega­des més. Una altra prova de la pressió a l'alça que sobre la comissió efec­tuen els bancs la dóna el fet que durant el pri­mer semes­tre de l'any les 10 prin­ci­pals enti­tats d'Espa­nya van ingres­sar un total de 4.633 mili­ons d'euros en comis­si­ons bancàries, amb un incre­ment del 4,6% res­pecte del mateix període de l'any ante­rior. I el pes de les comis­si­ons en el marge finan­cer, o sigui res­pecte dels ingres­sos pura­ment ban­ca­ris, ja arriba a una mit­jana del 39,29%, amb enti­tats com Kut­xa­bank o Uni­caja que arri­ben al 57,91% i 55,87%, res­pec­ti­va­ment. Pel que fa als bancs cata­lans, Cai­xa­Bank arriba al 45,24% i Saba­dell, al 34,95%. Aquí hauríem de mati­sar que aquesta major con­tri­bució també es deu a la cai­guda que ha sofert el marge d'interes­sos en els dar­rers anys.

Per a Àlex Daudén, por­ta­veu de l'asso­ci­ació de con­su­mi­dors AICEC-ADI­CAE, és clar que “estem davant una clara estratègia de cobrir la pèrdua d'ingres­sos a través de l'incre­ment de comis­si­ons.” Atri­bu­eix bona part d'aquesta alça a la regu­lació que es va pro­mul­gar sota l'admi­nis­tració Rodríguez Zapa­tero, l'EHA/2899 de 28 d'octu­bre del 2011“en què es va donar molta màniga ampla a l'hora de comu­ni­car comis­si­ons, de fet no era con­dició necessària”, tot i que l'ordre s'ano­me­nava de trans­parència i pro­tecció del cli­ent de ser­veis ban­ca­ris. Per a AICEC-ADI­CAE, és denun­ci­a­ble que es cobrin comis­si­ons per man­te­ni­ment del compte per pagar la hipo­teca, o cobrar alhora comissió d'estudi i d'ober­tura en el cas d'un préstec hipo­te­cari. Daudén també alerta sobre fons i plans de pen­si­ons: “Cal fer un càlcul acu­rat de la comissió, perquè pot­ser fan que no sigui ren­di­ble la inversió.”AICEC-ADI­CAE ara encapçala una demanda judi­cial con­tra Cai­xa­Bank perquè el banc retorni als cli­ents d'altres enti­tats finan­ce­res les comis­si­ons de 2 euros per treure diners en efec­tiu dels seus cai­xers. Con­si­dera que aquesta “doble comissió” està il·lega­lit­zada des del 4 d'octu­bre pas­sat, quan el govern esta­tal va apro­var un reial decret que ho pro­hi­beix, però asse­gura que ante­ri­or­ment també estava pro­hi­bit per la legis­lació vigent. Adi­cae cal­cula que Cai­xa­Bank hau­ria de retor­nar uns 16 mili­ons d'euros, cor­res­po­nents a uns 80 mili­ons d'ope­ra­ci­ons fetes entre març i setem­bre. Des de l'òptica del con­su­mi­dor, hom tem que tot això acabi amb la impu­tació d'aquests diners que es dei­xen de gua­nyar als matei­xos cli­ents, de forma poc clara, “cosa que seria para­do­xal ara que es demana tanta trans­parència.”

Els bancs defen­sen que els ser­veis que ofe­rei­xen s'han de pagar. Gon­zalo Gortázar, con­se­ller dele­gat de Cai­xa­Bank, con­si­dera lògic que “qui presta un ser­vei, que el paga, hi posa fun­ci­o­na­li­tats i el repara, ha de bus­car com­pen­sa­ci­ons”. En refle­xi­o­nar sobre si són necessàries noves comis­si­ons al sec­tor, observa que “cal­dria veure-ho, però si que és cert que les enti­tats amb una gran xarxa han de tro­bar la manera de remu­ne­rar els ser­veis. En el pas­sat, en un con­text de tipus d'interès alts, amb el marge finan­cer n'hi havia prou, no hi havia neces­si­tat de cobrar per ser­veis”. Sobre la polèmica dels cai­xers, posa l'exem­ple d'Ale­ma­nya, on enti­tats com Deutsche Bank o Com­merz Bank cobren a usu­a­ris d'altres enti­tats per ope­rar en els seus cai­xers comis­si­ons de 3,95 i 3,90 euros, res­pec­ti­va­ment. Gortázar con­clou, tan­ma­teix, que “cal tro­bar l'equi­li­bri entre cost i bene­fici sense recórrer a les comis­si­ons”. Al sec­tor hi ha una per­cepció gene­ral que aquest repunt de les comis­si­ons és cir­cums­tan­cial, que s'apai­va­garà tan bon punt els tipus s'apu­gin i es torni a ani­mar el negoci cre­di­tici.

La qüestió de les comis­si­ons bancàries esdevé un con­flicte seriós quan un jutge sen­ten­cia que en deter­mi­nats casos són il·legals. Les comis­si­ons sobre des­co­bert; devo­lució d'efec­tes de paper i la recla­mació de posi­ci­ons deu­to­res han estat con­si­de­ra­des il·legals pel jutge. En el pri­mer cas, com explica Montse Andrés, dele­gada a Cata­lu­nya de l'asso­ci­ació d'usu­a­ris Aus­banc, “l'enti­tat ja posa un interès de demora alt, que pot arri­bar al 29%, a la qual afe­geix una comissió del 2-5%. Això no pot ser, el cli­ent no pot ser sotmès a una doble pena­lit­zació i la comissió ha d'obeir sem­pre a un ser­vei”. En el cas de devo­lució d'efec­tes de paper “no és accep­ta­ble, i així ho veu el jutge, que el banc cobri, a més de la gestió del paga­ment, una d'impa­ga­ment, que pot pujar a un 6% de l'import nomi­nal.”

Pel que fa a posi­ci­ons deu­to­res, “quan hi ha impa­ga­ment, s'aplica de forma automàtica una comissió men­sual de 30 euros, sense que hi hagi cap mena de ser­vei, ni un buro­fax infor­ma­tiu”. Aques­tes comis­si­ons, que en el món de l'empresa poden tenir una incidència prou con­si­de­ra­ble i que han gene­rat sentències judi­ci­als favo­ra­bles del cli­ent, “sor­pre­nent­ment no fan reac­ci­o­nar el Banc d'Espa­nya, que no diu res per la pressió del lobby ban­cari”, com diu Montse Andrés, que amb tot vati­cina que “en un entorn finan­cer en què cada vegada hi ha menys ges­ti­ons físiques, mol­tes comis­si­ons per­den sen­tit i hau­ran de des­a­parèixer.” Segons alguns obser­va­dors, com Attac, dels 18.417 mili­ons d'euros d'ingres­sos que el 2013 van pro­ce­dir de les comis­si­ons, entre 6.000 i 8.000 mili­ons cor­res­po­nen a recàrrecs que no s'hau­rien d'haver fet.

Les comis­si­ons bancàries també gene­ren el seu mer­ca­deig. Estem veient aquests dies que bancs com Saba­dell, Popu­lar i San­tan­der com­pe­tei­xen amb comp­tes que tenen de reclam no només l'absència de comis­si­ons, sinó una boni­fi­cació men­sual, que puja a 9,60 euros en els dos pri­mers casos i set en el ter­cer. Com s'explica des de Banc Saba­dell, “amb l'aposta que hem fet amb el compte Expansió, queda ben clar que el que cer­quem és tro­bar cli­ents, bons cli­ent amb els quals puguem tenir una relació fructífera i fidel, més que estar pen­dents d'impo­sar comis­si­ons per aquest o aquell ser­vei”. En aquest sen­tit, es boni­fica el cli­ent “ren­di­ble”.

Una cosa sem­blant passa amb el des­co­bert, que surt més barat en unes enti­tats que en d'altres. Com asse­nyala el com­pa­ra­dor de pro­duc­tes ban­ca­ris i d'eco­no­mia de la llar http://​www.​helpmycash.​com , una com EVO Banco no cobra un preu en aquesta cate­go­ria i una altra com Self­bank, 14,90 euros, en con­trast amb enti­tats com ara San­tan­der i Open­Bank, que cobren 39 euros, dins d'una mit­jana al sec­tor de 35 euros.

El direc­tor gene­ral del com­pa­ra­dor Helpmy­cash.com, Lau­rent Amar, con­si­dera que en el sec­tor ban­cari espa­nyol “és ben cert que la banca ha tro­bat en les comis­si­ons la forma de ren­di­bi­lit­zar més els seus cli­ents. Aquí sem­bla que hi hagi més comis­si­ons que arreu.” Troba “increïble” cobrar pel man­te­ni­ment d'un compte o per la recu­pe­ració del divi­dend d'empresa. El direc­tor gene­ral del com­pa­ra­dor Helpmy­cash.com posa l'accent en les comis­si­ons de fons d'inversió, on la comissió de gestió més la comissió de dipòsit té una for­qui­lla que va del 0,3% al 2,25%. Al seu parer, “la comissió té un clar impacte en la ren­di­bi­li­tat del fons i s'ha de dir que hi ha fos­cor sobre quant pagaràs final­ment pel fons, ja que les comis­si­ons es mouen en funció dels movi­ments del fons”. Així doncs, és reco­ma­na­ble que “el con­su­mi­dor es plan­tegi si el banc li dóna real­ment un valor afe­git en la gestió del fons i, si no és així, hau­ria d'anat tot sol al mer­cat, tot adqui­rint un ETF que no li impo­sarà tanta comissió”. Insis­teix que la pro­ac­ti­vi­tat del con­su­mi­dor és clau perquè les comis­si­ons no siguin un car­regós mal­son: “Hi ha eines per com­pa­rar i enten­dre les comis­si­ons que es volen fer pagar, que el con­su­mi­dor pot esgri­mir per nego­ciar amb l'enti­tat bancària.” El cert és que l'entorn és can­vi­ant i alguns ora­cles avan­cen que al procés de con­cen­tració de la banca el suc­ceirà un procés de subs­ti­tució de la banca física per la digi­tal, en un model d'alleu­ge­ri­ment de cos­tos en què el banc ofe­reix con­di­ci­ons més avan­tat­jo­ses al cli­ent si opera en l'àmbit mul­timèdia, ja que s'aba­ra­teix la gestió bancària si s'opera per inter­net en lloc de fer llar­gues cues a la sucur­sal.

Tot depèn dels ingressos mensuals

L'obertura d'un compte es tradueix en una tasca d'informació dels moviments, que costa diners, si el client no ha sabut negociar. Hi ha entitats que poden arribar a cobrar fins a 164,4 euros si el compte no supera uns ingressos.

Es cobra si es fa a través de la finestreta

Generalment, la comissió per transferència se li ha anat estalviant al client, tot i que passa sovint que se li cobri si en lloc de fer-la per internet o caixer, ho fa a través de la finestreta o si es fan fora de plaça, a l'estranger.

També s'arriba a cobrar per la targeta de dèbit

Tot i que generalment al client vinculat no se li cobra res per una targeta de dèbit, però sí per una de crèdit, cal fer avinent que hi ha entitats que poden arribar a cobrar quotes anuals de 60-70 euros encara que no es faci servir.

Canviar condicions es fa pagar

Renegociar les condicions del crèdit hipotecari -ampliar o reduir capital o alterar terminis- suma recàrrecs del 0,5% a l'1% del capital pendent. Una amortització total té un 1% i si és parcial, un 0,5%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.