ecolasetmana

A bon ritme malgrat tot

L'economia catalana creix al 3,6% durant el tercer trimestre de l'any i constata el bon ritme de la recuperació tot i un cert alentiment.

El Col·legi d'Economistes de Catalunya, que aquesta setmana ha celebrat la seva jornada anual, alerta del perill que aquest creixement acabi sent lent, i sobretot que sigui “desigual i heterogeni”, destaca el seu degà, Joan B. Casas

El PIB català va créixer el 3,6% interanual entre els mesos de juliol i setembre. És cert que el creixement intertrimestral va ser del 0,8%, és a dir, dues dècimes per sota del registrat en el segon trimestre de l'any, però a un ritme que l'economia catalana no veia des d'abans de la crisi. A més el govern català justifica aquest alentiment al menor dinamisme de l'economia europea i internacional que no pas a un esgotament dels indicadors nacionals.

Tot i així la indústria, amb un creixement interanual del 2,6% (1,5 punts percentuals més que en el trimestre anterior), va demostrar de nou la seva fortalesa. I van ser la construcció (amb una alça del 5% interanual) i els serveis (un 3,8%) els que van portar la batuta.

Ara bé, no tot està fet. Per això el Col·legi d'Economistes de Catalunya, que aquesta setmana ha celebrat la seva jornada anual, alerta del perill que aquest creixement acabi sent lent, i sobretot que sigui “desigual i heterogeni”, destaca el seu degà, Joan B. Casas. Sense cohesió social, alerta el col·lectiu d'economistes, no hi pot haver creixement a llarg termini. I alhora el col·legi ha remarcat la necessitat que el complicat moment polític no condicioni els passos a seguir en aquesta recuperació.

Els que sí que creuen en una recuperació, i sempre amb permís de Volkswagen, són els fabricants de cotxes. La patronal espanyola del sector, Anfac, preveu un increment de la producció del 7,6% l'any vinent així com una millora de les vendes (que acumulen ja 26 mesos a l'alça) del 6%.

El 2016 serà segur també un bon any per als protagonistes espanyols de la llista Forbes dels més rics. Liderant el rànquing i a molta distància dels seus companys hi ha de nou el fundador del grup Inditex, el gallec Amancio Ortega, a qui la famosa publicació adjudica un patrimoni de 60.900 milions d'euros. Una quantitat que el va situar, durant unes hores, al capdavant del rànquing mundial. El president de Mango, Isak Andic, amb un patrimoni de 4.500 milions d'euros, és el cinquè a la llista estatal i el català més ric segons Forbes.

També té bones notícies una altra de les grans marques tèxtils, la catalana Desigual. La firma acaba d'anunciar una inversió de 40 milions d'euros en una nova plataforma logística a Viladecans. I una altra que ha anunciat aquesta setmana inversions és Honda, que injectarà 3,3 milions d'euros a la planta de Montesa amb l'objectiu de fabricar fins a 5.000 unitats anuals el 2018. A més la marca acaba de presentar el nou model de trial 4RIDE. La setmana també ha estat marcada pels resultats empresarials. Entre aquests, els de la catalana Grífols, que ha incrementat el benefici net fins al setembre en un 18,5%, així com els de Borges, que ha incrementa les seves vendes un 8,7% en el darrer exercici. A més, Valeo, que permetria mantenir l'activitat a la factoria de Martorelles fins al 30 de juny del 2017.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.