Opinió

Conèixer la universitat

Una de les idees és la Menció d'Excel·lència Docent. Aquesta menció permetria que les universitats distingides poguessin cobrar matrícules més elevades que les altres. A través de l'opinió dels estudiants han pogut constatar que hi ha centres on la docència és bastant deficient

Fa uns dies el govern del Regne Unit va publi­car el docu­ment Ful­fi­lling our poten­tial: teac­hing exce­llence, social mobi­lity and stu­dent choice. Es tracta d'un lli­bre verd ela­bo­rat pel minis­tre d'Estat for Uni­ver­si­ties and Sci­ence, minis­tre que per­tany al depar­ta­ment for Busi­ness, Inno­va­tion & Skills. Allà la uni­ver­si­tat i la ciència estan dins del depar­ta­ment on també hi ha l'empresa i la inno­vació, com crec que ha de ser. És un docu­ment de pro­pos­tes i con­sulta als sec­tors interes­sats en l'edu­cació supe­rior.

Des­taca la importància que el govern britànic dóna a l'edu­cació supe­rior, tant pel que fa a la cre­ació de capi­tal humà, fent èmfasi en les ciències expe­ri­men­tals i l'engi­nye­ria, com al paper d'atracció mun­dial de les uni­ver­si­tats angle­ses, des­taco angle­ses. Amb les mesu­res pro­po­sa­des espe­ren aug­men­tar la seva capa­ci­tat d'atracció i de negoci.

Una de les idees és la Menció d'Excel·lència Docent. Aquesta menció per­me­tria que les uni­ver­si­tats dis­tin­gi­des pogues­sin cobrar matrícules més ele­va­des que les altres. A través de l'opinió dels estu­di­ants han pogut cons­ta­tar que hi ha cen­tres on la docència és bas­tant defi­ci­ent. Con­si­de­ren que no té sen­tit pagar el mateix per assis­tir a un cen­tre on l'ense­nya­ment és de qua­li­tat que en un altre pit­jor.

Hi ha veus que cre­uen que aquesta qua­li­tat dis­tin­gida no es podria deter­mi­nar ade­qua­da­ment. Només des­taco que volen que la infor­mació per­meti l'elecció. Podria sem­blar una obvi­e­tat pagar dife­rent per ser­veis dife­rents, però això no passa allà on els preus estan regu­lats. A Cata­lu­nya, per exem­ple, per a una titu­lació donada, els preus són iguals en tots els cen­tres públics.

Aquí s'assu­meix que no hi ha infor­mació sufi­ci­ent sobre les carac­terísti­ques, vir­tuts i defec­tes de les titu­la­ci­ons en els dife­rents uni­ver­si­tats. Només es fan ser­vir meca­nis­mes d'infor­mació poc objec­tius. El mètode més emprat és el de boca a ore­lla produït pels que cur­sen els estu­dis o els que ja s'han titu­lat.

Les coses podrien i hau­rien de ser dife­rents. Cata­lu­nya dis­posa de dades de bona qua­li­tat per ori­en­tar els can­di­dats a cur­sar estu­dis. Tot i que encara manca acu­mu­lar sèries de dades de més pro­mo­ci­ons de titu­lats i que cal depu­rar i millo­rar algu­nes coses, la infor­mació emma­gat­ze­mada és bona. Tan­ma­teix, hi ha un pro­blema: la infor­mació de què es dis­posa és rela­ti­va­ment inútil per als que hau­rien de ser els interes­sats perquè no es fa ser­vir. Aquesta manca d'ús obe­eix a dife­rents raons, però crec que bàsica­ment es deu a una manca de cul­tura i a una pobra comu­ni­cació.

La infor­mació l'ela­bora l'AQU Cata­lu­nya, que també és garant de la fide­li­tat de les dades sub­mi­nis­tra­des. L'AQU exer­ceix com a agència ava­lu­a­dora de la qua­li­tat del sis­tema uni­ver­si­tari català. És l'agència de qua­li­tat pio­nera a Espa­nya. L'agència espa­nyola, l'ANECA, es va crear l'any 2002.

Tota aquesta enorme infor­mació que ha reco­llit i pre­pa­rat l'AQU ja s'ha con­ver­tit en conei­xe­ment sobre les nos­tres uni­ver­si­tats. A Cata­lu­nya dis­po­sem del por­tal d'indi­ca­dors docents per al desen­vo­lu­pa­ment i anàlisi de les titu­la­ci­ons (WIND­DAT).

També tenim els infor­mes d'ava­lu­ació del nos­tre sis­tema uni­ver­si­tari. En ells es poden veure tots els docu­ments de con­clu­si­ons que s'han gene­rat sobre les titu­la­ci­ons que s'impar­tei­xen. Alguns ja per­me­ten extreure valu­osa infor­mació sobre llurs fun­ci­o­na­ment i qua­li­tat, encara que, com deia abans, manca reco­llir més infor­mació.

A més, AQU Cata­lu­nya ja ha fet cinc enques­tes d'inserció labo­ral a la població gra­du­ada de les uni­ver­si­tats cata­la­nes. També cinc de titu­lats de màster i tres més de doc­to­rats. Gràcies a aquesta feina, actu­al­ment Cata­lu­nya dis­posa de la base de dades d'inserció labo­ral més repre­sen­ta­tiva d'Europa.

El con­junt de la infor­mació, ben emprada per alum­nes can­di­dats a les uni­ver­si­tats, gra­du­ats, pares, esco­les, ocu­pa­dors..., per­me­tria una millor gestió dels recur­sos inver­tits en uni­ver­si­tats.

A Cata­lu­nya tenim encara un cri­teri de selecció de cen­tres d'estudi massa basat en la pro­xi­mi­tat i en la sub­jec­ti­vi­tat. No crec que ni un 1% de la població faci ser­vir la infor­mació que ha ela­bo­rar l'AQU.

A Cata­lu­nya s'hau­rien d'adop­tar polítiques deri­va­des de la qua­li­tat. Es podria fer. Només una con­si­de­ració, prèvia­ment cal­dria dei­xar que les uni­ver­si­tats fos­sin autònomes per pren­dre les seves deci­si­ons. La política ha de pren­dre par­tit actiu. Quan­tes vega­des el Par­la­ment ha pre­gun­tat a l'AQU?

Sobre l'AQU

L'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari a Catalunya (AQU Catalunya) es va crear al 1996 com a consorci. Al 2003, amb la Llei d'Universitats de Catalunya, es va convertit en entitat de dret públic de la Generalitat de Catalunya, vinculada al departament competent en universitats, que ajusta la seva activitat al dret privat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.