Focus

Capital de risc amb visió d'emprenedor

Fundadors de projectes d'èxit que van començar invertint en solitari s'estan llançant a crear vehicles d'inversió per arribar a més projectes i a rondes més elevades.

Marek Fodor amb Toubkal o Carlos Blanco negocien la creació de nous fons
Amb Active volíem fer capital de risc per i des d'emprenedors
Els treballadors de ‘start-up' d'èxit tenen més al·licients per emprendre

L'eco­sis­tema empre­ne­dor de Bar­ce­lona es fa gran. Fa uns anys els avui con­si­de­rats empre­ne­dors d'èxit llançaven al mer­cat els seus pri­mers pro­jec­tes. Es deien, per exem­ple, Lets­Bo­nus, Atrápalo, Ins­pi­rit, o grup ItNet. Les coses els van anar bé i, en comp­tes de bus­car-se una reti­rada dau­rada o inver­tir en el totxo quan el totxo encara era atrac­tiu, aquells empre­ne­dors pio­ners van fer una cosa que als Estats Units era molt habi­tual però que aquí encara s'esti­lava poc. Van rein­ver­tir els guanys a llançar altres pro­jec­tes, ja fos en pri­mera per­sona o a través d'incu­ba­do­res i acce­le­ra­do­res.

Aquells matei­xos empre­ne­dors van fer també el salt a fer d'inver­sors en noves start-up. Pri­mer, a títol indi­vi­dual, com a busi­ness angels, però a poc a poc van anar bus­cant socis, i en els dar­rers temps han fet un pas més i molts d'ells han impul­sat vehi­cles d'inversió amb més capa­ci­tat inver­sora i han posat un peu en el capi­tal de risc.

És el cas, per exem­ple, de Marek Fodor. L'any 2000 aquest eslo­vac esta­blert a Bar­ce­lona va for­mar part de l'equip impul­sor d'Atrápalo i des d'ales­ho­res ha par­ti­ci­pat en altres pro­jec­tes com a empre­ne­dor i com a inver­sor. Un dels dar­rers i el que el té més ocu­pat en el dia a dia és la pla­ta­forma d'inter­canvi de divi­ses Kan­tox, on va entrar com a inver­sor i d'on és el pre­si­dent. Fodor és també un dels vuit socis que hi ha al dar­rere de Toubkal, un fons creat el 2014 amb un capi­tal de mig milió d'euros pro­vi­nent dels men­tors de l'acce­le­ra­dora See­drocket, espe­ci­a­lit­zada en el sec­tor tec­nològic.

Arri­bar més lluny.

La ini­ci­a­tiva va sor­gir, explica Fodor, “perquè els men­tors de See­drocket volien entrar en més pro­jec­tes però no tenien prou capa­ci­tat per fer-ho a títol indi­vi­dual”. Però avui els impul­sors de Toubkal tre­ba­llen per fer encara un salt més i cons­ti­tuir un nou vehi­cle d'inversió amb fons de ter­cers. “La ini­ci­a­tiva sor­geix perquè en aquest temps se'ns han acos­tat molts exe­cu­tius i gent amb patri­moni que busca inver­si­ons amb ren­di­bi­li­tats atrac­ti­ves”, diu Fodor.

La idea és donar forma al nou fons en els pro­pers mesos amb l'objec­tiu de coin­ver­tir en ope­ra­ci­ons on entri Toubkal, cosa que apor­tarà a aquests ter­cers un cert aval “perquè la ren­di­bi­li­tat de See­drocket en els seus set anys d'acti­vi­tat està més que demos­trada”, diu Fodor, i molts dels que ara han mos­trat interès per afe­gir-se al fons “són gent que havien fet alguna inversió a títol indi­vi­dual i que no els va sor­tir bé i ara volen tor­nar-hi a entrar però amb menys risc”. Hi ajuda també que les ren­di­bi­li­tats d'altres inver­si­ons com la borsa no són tan atrac­ti­ves. També està tan­cant la recerca de socis el fun­da­dor del grup ItNet, Car­los Blanco. L'empre­ne­dor fa temps que actua com a busi­ness angel i junt amb altres socis -entre ells Xavier Ver­da­guer (Ima­gine) o Miguel Vicente (Lets­Bo­nus i Walla­pop)- va impul­sar el 2013 l'acce­le­ra­dora Conec­tor, cen­trada en start-up de base tec­nològica. Blanco, a més, acaba de tan­car la venda d'Aka­mon, una de les fir­mes impul­sa­des des del grup ItNet, al grup cana­denc Impe­rus per prop de 24 mili­ons de dòlars. L'ope­ració, explica l'empre­ne­dor, no ha estat exempta de com­pli­ca­ci­ons perquè Impe­rus va fer l'oferta de com­pra sense dis­po­sar del capi­tal, “va ser com una gerra d'aigua freda, però final­ment tot ha aca­bat bé”, explica Blanco.

Aka­mon, cre­ada fa tot just qua­tre anys, és una història d'èxit amb impor­tants guanys per als socis i que ha demos­trat que els com­pra­dors inter­na­ci­o­nals es miren molt de prop els pro­jec­tes amb base aquí -seguint l'estela, per exem­ple, de Wuaki Tv, venuda a la japo­nesa Raku­ten per un import que no va trans­cen­dir, o Tro­vit, en mans de la també nipona Next per 80 mili­ons d'euros.

Ara Blanco vol que una sor­tida a part d'aquests guanys sigui a través de la par­ti­ci­pació en un nou fons inter­na­ci­o­nal, amb socis euro­peus, cen­trat en nego­cis tec­nològics i que es vol dife­ren­ciar de la resta d'oferta, explica Blanco, “en el fet que inver­tirà tant en fases molt ini­ci­als com en fases de crei­xe­ment, en ron­des de fins a 4 o 5 mili­ons d'euros, i que se cen­trarà en start-up que sur­tin d'incu­ba­do­res o acce­le­ra­do­res, perquè amb l'estadística a la mà aques­tes tenen un per­cen­tatge d'èxit supe­rior a la resta”.

L'objec­tiu del fons, que Blanco espera poder tenir en marxa en els pro­pers mesos, és inver­tir dos terços del capi­tal en aquest tipus de pro­jec­tes que vin­guin amb l'aval d'incu­ba­do­res o acce­le­ra­do­res i apos­tar per aquesta fle­xi­bi­li­tat en el per­fil de les com­pa­nyies. “Ja hi ha molts fons i nosal­tres volem dife­ren­ciar-nos”, des­taca el fun­da­dor del grup ItNet.

Com Blanco, el gironí Dídac Lee és un dels empre­ne­dors amb més experiència impul­sant pro­jec­tes amb la seva acce­le­ra­dora Ins­pi­rit i com a inver­sor pri­vat. Lee és també un dels qua­tre socis que han posat en marxa Gal­dana Ven­tu­res. En aquest cas es tracta d'un fons de fons, és a dir, un fons que no inver­teix direc­ta­ment en start-up sinó que pren par­ti­ci­pa­ci­ons en altres fons d'inversió. Lee des­taca que quan un altre dels socis i pre­si­dent de Gal­dana, Mar­cel Rafart (Nauta Capi­tal, Frac­tus, Social Point), li va pro­po­sar el nou pro­jecte, li va ser “impos­si­ble dir que no” perquè pel moment de la vida en el qual es troba “hi encaixa per­fec­ta­ment”.

És el moment de la madu­resa, de retor­nar a l'eco­sis­tema l'experiència acu­mu­lada i alhora apro­fi­tar aquesta mot­xi­lla car­re­gada d'experiència per treure ren­di­ment dels nous pro­jec­tes.

Ara bé, aquest eco­sis­tema és capaç de gene­rar prou pro­jec­tes atrac­tius per atreure aquest capi­tal que està aflo­rant? Per a Miguel Vicente (Lets Bonus, Walla­pop), la res­posta és clara­ment que sí, “perquè a més el nom­bre de pro­jec­tes també creix, perquè aquest és un cer­cle virtuós”. És l'efecte escola, o l'efecte imi­ta­dor. Com explica Ángel García, un dels socis de Lanta Digi­tal Ven­tu­res, “els casos de com­pa­nyies que en poc temps han cres­cut són un caldo de cul­tiu perquè es pro­du­eixi aquest salt, perquè els tre­ba­lla­dors ho veuen en pri­mera per­sona i pot­ser després ells matei­xos opten per empren­dre”.

Per a Chris­top­her Pom­me­re­ning, soci del fons Active Ven­ture Part­ners, creat el 2004 per un grup d'empre­ne­dors que volien “fer capi­tal de risc per a empre­ne­dors des d'empre­ne­dors”, aquest con­junt d'ini­ci­a­ti­ves “és un bon indi­ca­dor que l'eco­sis­tema empre­ne­dor a Bar­ce­lona fun­ci­ona bé, hi ha una vin­tena d'empre­ne­dors en sèrie que l'estan ali­men­tant”.

I això es nota en la capa­ci­tat per atreure diners, i no només d'aquí sinó també de fora. “Cada vegada entrarà més capi­tal als fons espa­nyols, fet que per­metrà poder tan­car ron­des més ele­va­des a les quals abans només es podia aspi­rar sor­tint a l'estran­ger”, des­taca Vicente. És una evo­lució natu­ral, expli­quen aquests empre­ne­dors i inver­sors, “un feno­men que és molt habi­tual als Estats Units però que aquí ha tri­gat a arri­bar”, explica Car­los Blanco.


F

Projectes amb inflació?

“Ara tenim 20 vegades més capital de risc i, per tant, necessitem 20 vegades més projectes, i de moment n'estan sortint més però a curt termini és una incògnita el que passarà”, opina Marek Fodor. I el fet que l'oferta de capital creixi té d'entrada un altre efecte sobre la valoració de les start-up, “perquè abans era molt típic que un fons digués a un emprenedor que ja en parlarien però ara aquests fons tenen més pressa per tancar perquè hi ha més competència”, diu Fodor. Això pot exercir una certa pressió a l'alça sobre el que es paga, però aquest efecte, opina Christopher Pommerening, queda matisat “perquè en aquest sector hi ha més col·laboració que no pas competència entre els fons”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.