Emprenedors

Emprenedors que ajuden emprenedors

Tramitatu acompanya aquells que volen obrir un negoci en la paperassa

Empre­ne­dors que aju­den a empre­ne­dors, així es veuen els pro­mo­tors de Tra­mi­tatu, un por­tal d'inter­net que asses­sora, acom­pa­nya o assu­meix com­ple­ta­ment fins a dis­set tràmits admi­nis­tra­tius, bàsica­ment aquells que estan rela­ci­o­nats amb l'ober­tura d'un negoci. D'aquests el pro­ce­di­ment més impor­tant és la llicència d'acti­vi­tat o llicència ambi­en­tal, que és l'auto­rit­zació admi­nis­tra­tiva de l'ajun­ta­ment. Però d'ella pen­gen altres tràmits com ara les llicències d'obres, el regis­tre indus­trial, l'auto­rit­zació sanitària, la llicència de gual, la de vet­lla­dors i la d'ocu­pació de la via pública.

La burocràcia és una càrrega sobre­vin­guda que molts empre­ne­dors intu­ei­xen quan volen tirar enda­vant un negoci però que no patei­xen en tota la seva dimensió fins que s'hi tro­ben. L'embo­lic de papers, ter­mi­nis, cer­ti­fi­cats, instàncies públi­ques impli­ca­des, etcètera, suposa una mena d'anticlímax de la il·lusió que sol impreg­nar una aven­tura empre­sa­rial en els seus ini­cis.

Els cre­a­dors de Tra­mi­tatu conei­xent molt bé aquesta sen­sació perquè s'hi han tro­bat en els seus res­pec­tius camps. Cris­tina Pérez, en el de la inter­me­di­ació turística, Car­les Boro­nat, en el de la publi­ci­tat, i Xavier (pre­fe­reix no faci­li­tar el seu cognom), en el de l'engi­nye­ria. Tots tres han patit els mal­de­caps que repre­senta rela­ci­o­nar-se amb l'admi­nis­tració i de la seva experiència va néixer la idea de faci­li­tar aquesta tasca als empre­ne­dors, pro­fes­si­o­nals i, en certa manera, també a l'admi­nis­tració.

El maig de 2014 es va cons­ti­tuir l'empresa, però han dedi­cat uns 10 mesos a con­ce­bre i dis­se­nyar la pla­ta­forma. Hi han des­ti­nat uns 90.000 euros pro­ce­dents dels seus estal­vis, a més de l'esforç d'amics i fami­li­ars més difícil de quan­ti­fi­car.

Tra­mi­tatu és una invi­tació a fer els tràmits un mateix, però que pre­veu que en qual­se­vol moment es pugui pit­jar el botó d'emergència de: “No me'n surto, em podeu aju­dar?” Així, el por­tal estat dis­se­nyat per graus d'inter­venció. Un pri­mer grau és l'asses­so­ra­ment gratuït: a par­tir de les dades bàsiques del negoci es mira si són d'acord a la llei i si el tràmit és via­ble.

Després es pot optar per fer la pape­rassa un mateix, ales­ho­res Tra­mi­tatu faci­lita els for­mu­la­ris neces­sa­ris, un tuto­rial sobre com s'han d'emple­nar i una eina per dibui­xar els plànols, prou sen­zi­lla perquè tot­hom la pugui fer ser­vir i que res­pon als reque­ri­ments que marca l'admi­nis­tració. “No hem tro­bat cap eina informàtica en el mer­cat amb aques­tes carac­terísti­ques i l'hem hagut de fer nosal­tres”, expli­quen els cre­a­dors de Tra­mi­tatu.

L'altra opció és que Tra­mi­tatu assu­meixi tota la feina, ales­ho­res lliu­ren tots els docu­ments i plànols fets lles­tos per pre­sen­tar. Els preus d'aquests dos nivells d'impli­cació són dife­rents.

El sis­tema també té aler­tes per recor­dar que s'exhau­reix un ter­mini per fer tal o qual tràmit. “Volem que l'usu­ari senti que l'aga­fem de la mà i l'acom­pa­nyem”, diu Boro­nat. “L'objec­tiu és que tin­gui la llicència en el menor temps pos­si­ble i amb la major garan­tia d'èxit: rapi­desa i fia­bi­li­tat”, afe­geix Pérez. El por­tal fa poques set­ma­nes que està en vigor però ja pen­sen que poden incor­po­rar nous tràmits i expor­tar-ho a altres països.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.