Opinió

Senyals del perill de suspensió de pagaments

Quan una empresa anun­cia que pre­senta la sol·lici­tud de con­curs de cre­di­tors acos­tuma a aga­far de sor­presa. És una notícia des­a­gra­da­ble perquè pot com­por­tar impor­tants pro­ble­mes per a la plan­ti­lla, els cre­di­tors i també per a les admi­nis­tra­ci­ons públi­ques. La pre­gunta que ens podem fer és si és una situ­ació que es pot detec­tar a temps. Doncs sí, en la majo­ria dels casos hi ha senyals d'alerta que avi­sen abans que sigui massa tard.

El senyal més relle­vant és quan l'empresa té un excés de deute i aquest repre­senta la major part del finançament. Tot i que pot variar en funció del sec­tor, a mesura que el deute supera el 60% de totes les inver­si­ons; es a dir, de tot l'actiu, comença a aug­men­tar el perill. Aquest perill és màxim quan els deu­tes superen el 80% dels actius. En el deute també cal mirar la qua­li­tat. Com més deute hi hagi amb enti­tats de crèdit i a curt ter­mini, pit­jor seran les pers­pec­ti­ves. Un altre senyal és la capa­ci­tat de gene­ració de caixa. És una infor­mació que les empre­ses faci­li­ten en el seu estat de flu­xos d'efec­tiu. Quan la gene­ració de caixa és molt reduïda com­pa­rada amb les inver­si­ons que es fan o el deute ban­cari exis­tent, aquest és un indi­ca­dor que aug­menta la pro­ba­bi­li­tat d'insolvència. Això és més greu si, quan es genera poca caixa, a sobre es dis­tri­bu­ei­xen molts divi­dends. És una imprudència que com­plica la situ­ació. També cal mirar com aug­men­ten les inver­si­ons i l'endeu­ta­ment, i, si aug­men­ten més que les ven­des i els bene­fi­cis, pot trac­tar-se de la típica fugida cap enda­vant que gai­rebé sem­pre acaba molt mala­ment. Per anar bé, les empre­ses han de créixer de manera pru­dent i això vol dir que les inver­si­ons han de créixer de manera equi­li­brada amb les ven­des, i el deute ha de créixer menys que els actius. Es tracta de regles molt sen­zi­lles que s'estu­dien a pri­mer de car­rera d'admi­nis­tració d'empre­ses, però que també cal­dria apren­dre a casa. Tot i que a vega­des la insolvència és deguda a la mala sort, a una crisi gene­ra­lit­zada o a un esde­ve­ni­ment ines­pe­rat, en la majo­ria dels casos és per errors que fan les empre­ses. Com diem sem­pre, en finan­ces hi ha dues estratègies, la pru­dent... i la dolenta... que acaba pre­sen­tant els lli­bres als jut­jats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.