Societat

La cimera pel clima acorda reduir més l'escalfament

La conferència internacional s'allarga fins avui en vista de la falta de consens en el document final

Els països pacten avançar cap a una temperatura només 1,5 graus superior a l'era preindustrial

“És hora de con­cloure. Ho hem de fer i ho podem fer.” La frase, mig desig i mig creença, llançada davant dels dele­gats dels 195 països reu­nits per la cimera glo­bal pel clima de París, la va pro­nun­ciar ahir al matí el minis­tre d'Afers Estran­gers francès i pre­si­dent de la COP21, Lau­rent Fabius.

És per ini­ci­a­tiva pre­ci­sa­ment de Fabius que la cimera, que en un prin­cipi havia d'aca­bar ahir, es pro­lon­garà almenys fins avui. Les dis­crepàncies sobre l'acord final han obli­gat a la pròrroga, forçada després de set hores de dis­cus­si­ons la mati­nada de dijous a diven­dres. El titu­lar d'Afers Estran­gers francès va veure que l'esbor­rany pre­sen­tat no seria el defi­ni­tiu: “Pre­fe­rim donar-nos temps per con­sul­tar
les dele­ga­ci­ons”, va sin­te­tit­zar. Eren les cinc de la mati­nada, i els nego­ci­a­dors havien pas­sat la segona nit seguida sense dor­mir. Avui han vis­cut la ter­cera.

Tot i això, el text ha acon­se­guit que la majo­ria es posés d'acord en l'objec­tiu de la reducció de l'escal­fa­ment glo­bal.

Es vol que l'aug­ment de la tem­pe­ra­tura res­pecte a l'època prein­dus­trial no superi els dos graus centígrads, amb l'ambició d'arri­bar fins als 1,5. Una fita sum­ma­ment ambi­ci­osa, que millora l'objec­tiu ori­gi­nal amb què s'ha tre­ba­llat en els mesos pre­vis a la cimera per tro­bar un acord. El pro­blema, però, és que la pro­posta és tan ambi­ci­osa que sem­bla irreal. Si més no, tenint en compte l'esforç que fins avui han fet els països per reduir les seves emis­si­ons i el que han con­sig­nat durant els dar­rers mesos pre­pa­ra­to­ris, amb vista a l'acord que s'hau­ria de sig­nar avui a París.

Per asso­lir la reducció de l'escal­fa­ment pac­tada, seran les con­tri­bu­ci­ons voluntàries dels estats en la reta­llada d'emis­si­ons les que mar­ca­ran o no la diferència. Dels 195 països pre­sents en la cimera, 186 han pre­sen­tat un com­promís de reducció, però fent la pro­jecció en el temps d'aques­tes con­tri­bu­ci­ons, s'incom­pli­ria no només la reducció a 1,5 graus, sinó també a 2. Per evi­tar-ho, s'ha pac­tat en l'esbor­rany, ja de manera defi­ni­tiva, que s'esta­blei­xin cicles de revisió d'aquests esforços cada cinc anys. No només per asse­gu­rar-ne el com­pli­ment (al cap i a la fi no són vin­cu­lants jurídica­ment), sinó també per mirar de millo­rar-los. La pri­mera ava­lu­ació acor­dada serà el 2019, un any abans que entri ofi­ci­al­ment en vigor el nou pro­to­col. Tot i això, algu­nes ini­ci­a­ti­ves no espe­ra­ran fins al 2020 per posar-se en marxa. Men­tres­tant, els prin­ci­pals obs­ta­cles, els que avançaven núvols des d'abans de la cimera, con­ti­nuen pre­sents de cara a tro­bar un acord final: el finançament, la dife­ren­ci­ació entre desen­vo­lu­pats i la resta, i l'ambició a llarg ter­mini. La fumata blanca encara espera.

LA FRASE

És hora de concloure. Ho hem de fer i ho podem fer
Laurent Fabius
ministre d'afers estrangers francès i president de la COP21

Serà un impuls per potenciar les energies netes

Edward Cameron, que ha treballat més de 20 anys com a negociador en les successives cimeres sobre el clima, va dir ahir que el nou text perfila “l'arquitectura” d'una nova economia baixa en carboni, que suposarà un impuls per invertir en energies netes.

Gran manifestació contra el canvi climàtic avui a París

Les organitzacions ecologistes han convocat per avui una gran manifestació a París, tot i la prohibició vigent per motius de seguretat. Si es pot fer, s'hi esperen 8.000 persones. A ritme de samba, els ecologistes mostraran pancartes contra el “crim climàtic”.

Els científics qualifiquen l'acord d'inconsistent

Alguns científics creuen
que el darrer esborrany de l'acord és “inconsistent” respecte a l'objectiu d'intentar que la temperatura no augmenti més d'1,5 graus centígrads. “El document és feble i està lluny de l'objectiu de salvar la humanitat.”

Obama i Xi Jinping volen un acord “ambiciós”

El president dels EUA, Barack Obama, i el seu col·lega xinès, Xi Jinping, segueixen “compromesos a aconseguir un acord ambiciós” en la cimera sobre el clima, segons va dir ahir la Casa Blanca a través d'un comunicat. Obama i Xi, que dirigeixen els dos països més contaminants del món, van defensar aquest objectiu en una conversa telefònica que van mantenir dijous a la nit. El president de la COP21 i ministre francès, Laurent Fabius, va dir ahir que avui s'estarà “en condicions” de presentar un bon acord.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.