Societat

La cimera pel clima acorda reduir més l'escalfament

La conferència internacional s'allarga fins avui en vista de la falta de consens en el document final

Els països pacten avançar cap a una temperatura només 1,5 graus superior a l'era preindustrial

“És hora de concloure. Ho hem de fer i ho podem fer.” La frase, mig desig i mig creença, llançada davant dels delegats dels 195 països reunits per la cimera global pel clima de París, la va pronunciar ahir al matí el ministre d'Afers Estrangers francès i president de la COP21, Laurent Fabius.

És per iniciativa precisament de Fabius que la cimera, que en un principi havia d'acabar ahir, es prolongarà almenys fins avui. Les discrepàncies sobre l'acord final han obligat a la pròrroga, forçada després de set hores de discussions la matinada de dijous a divendres. El titular d'Afers Estrangers francès va veure que l'esborrany presentat no seria el definitiu: “Preferim donar-nos temps per consultar
les delegacions”, va sintetitzar. Eren les cinc de la matinada, i els negociadors havien passat la segona nit seguida sense dormir. Avui han viscut la tercera.

Tot i això, el text ha aconseguit que la majoria es posés d'acord en l'objectiu de la reducció de l'escalfament global.

Es vol que l'augment de la temperatura respecte a l'època preindustrial no superi els dos graus centígrads, amb l'ambició d'arribar fins als 1,5. Una fita summament ambiciosa, que millora l'objectiu original amb què s'ha treballat en els mesos previs a la cimera per trobar un acord. El problema, però, és que la proposta és tan ambiciosa que sembla irreal. Si més no, tenint en compte l'esforç que fins avui han fet els països per reduir les seves emissions i el que han consignat durant els darrers mesos preparatoris, amb vista a l'acord que s'hauria de signar avui a París.

Per assolir la reducció de l'escalfament pactada, seran les contribucions voluntàries dels estats en la retallada d'emissions les que marcaran o no la diferència. Dels 195 països presents en la cimera, 186 han presentat un compromís de reducció, però fent la projecció en el temps d'aquestes contribucions, s'incompliria no només la reducció a 1,5 graus, sinó també a 2. Per evitar-ho, s'ha pactat en l'esborrany, ja de manera definitiva, que s'estableixin cicles de revisió d'aquests esforços cada cinc anys. No només per assegurar-ne el compliment (al cap i a la fi no són vinculants jurídicament), sinó també per mirar de millorar-los. La primera avaluació acordada serà el 2019, un any abans que entri oficialment en vigor el nou protocol. Tot i això, algunes iniciatives no esperaran fins al 2020 per posar-se en marxa. Mentrestant, els principals obstacles, els que avançaven núvols des d'abans de la cimera, continuen presents de cara a trobar un acord final: el finançament, la diferenciació entre desenvolupats i la resta, i l'ambició a llarg termini. La fumata blanca encara espera.

LA FRASE

És hora de concloure. Ho hem de fer i ho podem fer
Laurent Fabius
ministre d'afers estrangers francès i president de la COP21

Serà un impuls per potenciar les energies netes

Edward Cameron, que ha treballat més de 20 anys com a negociador en les successives cimeres sobre el clima, va dir ahir que el nou text perfila “l'arquitectura” d'una nova economia baixa en carboni, que suposarà un impuls per invertir en energies netes.

Gran manifestació contra el canvi climàtic avui a París

Les organitzacions ecologistes han convocat per avui una gran manifestació a París, tot i la prohibició vigent per motius de seguretat. Si es pot fer, s'hi esperen 8.000 persones. A ritme de samba, els ecologistes mostraran pancartes contra el “crim climàtic”.

Els científics qualifiquen l'acord d'inconsistent

Alguns científics creuen
que el darrer esborrany de l'acord és “inconsistent” respecte a l'objectiu d'intentar que la temperatura no augmenti més d'1,5 graus centígrads. “El document és feble i està lluny de l'objectiu de salvar la humanitat.”

Obama i Xi Jinping volen un acord “ambiciós”

El president dels EUA, Barack Obama, i el seu col·lega xinès, Xi Jinping, segueixen “compromesos a aconseguir un acord ambiciós” en la cimera sobre el clima, segons va dir ahir la Casa Blanca a través d'un comunicat. Obama i Xi, que dirigeixen els dos països més contaminants del món, van defensar aquest objectiu en una conversa telefònica que van mantenir dijous a la nit. El president de la COP21 i ministre francès, Laurent Fabius, va dir ahir que avui s'estarà “en condicions” de presentar un bon acord.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.