Opinió

La inversió estrangera en R+D

En el document (‘Agenda per a la innovació i la competitivitat de Catalunya 2015-2020') es reflectia el fet, ja conegut, que la despesa interna en R+D a Catalunya va ser només de 3.000 milions d'euros l'any 2014, un modest 1,47% del PIB. Menor que anys anteriors i es troba lluny del 3% que es va marcar la Unió Europea

Fa uns dies Felip Puig, con­se­ller d'Empresa i Ocu­pació, decla­rava que Cata­lu­nya ha cap­tat el 56% dels pro­jec­tes d'inversió estran­gera en R+D que rep l'Estat espa­nyol. Són dades de l'Ins­ti­tut d'Estadística espa­nyol. També el con­se­ller afir­mava que, segons l'indi­ca­dor FDI Markets ela­bo­rat pel Finan­cial Times, en els últims cinc anys Cata­lu­nya ocupa el ter­cer lloc del pòdium de les regi­ons euro­pees en atracció de pro­jec­tes de recerca i inno­vació. Cata­lu­nya n'ha atret entre 2010 i 2015 un total de 66 amb una inversió de 1.072,9 mili­ons d'euros i la cre­ació d'uns 5.985 llocs de tre­ball, sent la pri­mera regió de l'Europa Con­ti­nen­tal, ja que només es veu superada per Irlanda i el sud-est anglès.

Així mateix, el 2014 la des­pesa empre­sa­rial en inno­vació tec­nològica va créixer, encara que només el 0,8% (fins 3.119 mili­ons d'euros). Això no havia pas­sat des del 2010. Asse­nya­lar també que el nom­bre d'empre­ses cata­la­nes con­si­de­ra­des inno­va­do­res va créixer un 7,6% en el període 2012-2014. Per con­tex­tu­a­lit­zar i fugir del cofo­isme, cal recor­dar que la des­pesa empre­sa­rial en inno­vació tec­nològica de la Comu­ni­tat de Madrid va ser molt supe­rior (4.748 mili­ons d'euros).

Para­do­xal­ment, aquests dies ens lamentàvem, objec­ti­va­ment, dels mals resul­tats de la inno­vació a Cata­lu­nya quan, a finals de novem­bre, es pre­sen­tava l'Agenda per a la inno­vació i la com­pe­ti­ti­vi­tat de Cata­lu­nya 2015-2020.

Deia el con­se­ller que la situ­ació política no ha fre­nat la inversió de les empre­ses estran­ge­res inno­va­do­res a Cata­lu­nya, però el con­se­ller no deia, ni podia dir, que Cata­lu­nya està ara en una bona posició de com­pe­ti­ti­vi­tat entre les regi­ons euro­pees perquè no seria cert.

En el docu­ment (Agenda per a la inno­vació i la com­pe­ti­ti­vi­tat de Cata­lu­nya 2015-2020) es reflec­tia el fet, ja cone­gut, que la des­pesa interna en R+D a Cata­lu­nya va ser només de 3.000 mili­ons d'euros l'any 2014, un modest 1,47% del PIB. Menor que anys ante­ri­ors i es troba lluny del 3% que es va mar­car la Unió Euro­pea.

Aquests resul­tats són bas­tant infe­ri­ors als d'altres comu­ni­tats de l'Estat espa­nyol com el País Basc o Navarra. També a la regió de Lis­boa a Por­tu­gal. Aques­tes regi­ons, en el Regi­o­nal Inno­va­tion Sco­re­bo­ard, que clas­si­fica les regi­ons en qua­tre cate­go­ries d'inno­vació, estan en el grup d'inno­va­do­res de segona cate­go­ria (High Inno­va­tion followers), men­tre que Cata­lu­nya està en un trist ter­cer grup (Medium Inno­va­tion followers). Con­firma la dava­llada el fet que en el Regi­o­nal Com­pe­ti­ti­ve­ness Index, que és un indi­ca­dor de com­pe­ti­ti­vi­tat regi­o­nal, Cata­lu­nya passa de la posició 103 l'any 2010 a la posició 142 l'any 2013 en 260 regi­ons euro­pees. Se situen en la mei­tat infe­rior.

Caldrà pre­gun­tar-se com és que Cata­lu­nya està entre les regi­ons euro­pees líders en cap­tació d'inver­si­ons empre­sa­ri­als estran­ge­res en pro­jec­tes de recerca i inno­vació i alhora està en una posició tan dis­creta en l'índex regi­o­nal de com­pe­ti­ti­vi­tat.

En una com­pa­ració més local obser­vem que el País Basc té un finançament molt supe­rior al català i que des­tina més recur­sos a la inno­vació. Per altra banda, el nivell impo­si­tiu que grava les empre­ses és més alt a Cata­lu­nya que a la Comu­ni­tat de Madrid. Glo­bal­ment, a l'Estat espa­nyol, els cos­tos energètics són més alts que en altres regi­ons euro­pees.

La càrrega de la reducció del dèficit públic sobre les comu­ni­tats autònomes i l'espe­cial pressió econòmica que ha patit Cata­lu­nya per l'acció dis­cri­mi­natòria del govern espa­nyol amb Cata­lu­nya són també vari­a­bles expli­ca­ti­ves dels mals resul­tats cata­lans.

Cata­lu­nya, regió atrac­tiva.

Cata­lu­nya és una regió atrac­tiva a Europa per a la rea­lit­zació de pro­jec­tes tec­nològics d'inversió empre­sa­rial. Les raons cal bus­car-les en una bona estruc­tura de recerca, recor­dem la bona posició de les uni­ver­si­tats i cen­tres de recerca, la bona for­mació del capi­tal humà, les bones con­di­ci­ons de vida... Tan­ma­teix, no han exis­tit mai a Cata­lu­nya les con­di­ci­ons per tal que els resul­tats de la recerca es puguin con­so­li­dar en inno­vació. Així com l'admi­nis­tració cata­lana va ser capaç d'acci­ons posi­ti­ves que han aju­dat a crear un bon sis­tema de recerca, en cap moment no es van crear les con­di­ci­ons per afa­vo­rir la inno­vació. De fet no hi ha hagut cap política de con­tinuïtat, res que fes pos­si­ble una col·labo­ració impres­cin­di­ble entre la recerca i les empre­ses, espe­ci­al­ment les peti­tes i mit­ja­nes, base de l'estruc­tura pro­duc­tiva de Cata­lu­nya. L'espe­rança és que el govern, el que vin­gui, faci seu el pro­grama pro­po­sat a l'Agenda per a la inno­vació i la com­pe­ti­ti­vi­tat de Cata­lu­nya 2015-2020. No per­dem una altra opor­tu­ni­tat.

Innovació i competitivitat de Catalunya

L'Agenda per a la innovació i la competitivitat de Catalunya 2015-2020 és un document elaborat per la Plataforma Coneixement, Territori i Innovació, que està formada per 22 organitzacions entre associacions empresarials i empreses, universitats i institucions públiques catalanes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.