Focus

El cava diu ‘arrivederci' al ‘prosecco'

L'escumós italià ha triplicat la producció però els cavistes no el veuen com una competència i recelen de la política de baix preu i volum.

Voler assemblar-nos al ‘prosecco' seria un suïcidi per al cava
El que cal és créixer per guanyar diners, no només per vendre ampolles
És una oportunitat en volum de vendes i també en termes d'ocupació

El Harry's Bar de Venècia, local que va cal­mar la set a per­so­nat­ges de la talla de Tru­man Capote, Geor­ges Bra­que, Peggy Gug­gen­heim, Orson Welles i, sí, aquí també, Ernest Hemingway, va inven­tar la fórmula segons la qual, amb dos terços de vi escumós i un terç de puré de préssec, s'ela­bo­rava un deliciós beu­ratge que merei­xia ser bate­jat amb el nom del pin­tor renai­xen­tista Gio­vanni Bellini. Històrica­ment, doncs, el vi italià de bom­bo­lles cone­gut com a pro­secco devia la seva fama al fet de ser l'ingre­di­ent fona­men­tal del còctel Bellini.

Però, més enllà de lle­gen­des i dels seus llaços amb les cele­bri­tats, el pro­secco ha aga­fat noto­ri­e­tat per l'espec­ta­cu­lar crei­xe­ment de ven­des que ha expe­ri­men­tat. Des de l'any 2009 la pro­ducció s'ha tri­pli­cat i, ana­lit­zant les xifres del 2015, s'observa un incre­ment del 56% res­pecte a l'any pas­sat. Són 467 mili­ons d'ampo­lles posa­des al mer­cat. El total de la pro­ducció de vi a Itàlia serà enguany un 12% supe­rior a la cam­pa­nya pas­sada però en el cas de les dues zones bres­sol del pro­secco, el Vèneto i la regió del Friül-Venècia Júlia, el repun­ta­ment és del 27%.

Els pro­duc­tors de pro­secco cal­cu­len que tan­ca­ran l'any amb un incre­ment de la demanda del 20% i un informe de la com­pa­nyia d'estu­dis finan­cers Blo­om­berg des­grana que les ven­des d'aquest vi escumós s'enfi­la­ran fins als 1.680 mili­ons d'euros. Si bé als Estats Units es va regis­trar en el pri­mer semes­tre un incre­ment del 50% de les expor­ta­ci­ons d'aquest vi, el Regne Unit és el país on més pro­secco s'envia des d'Itàlia. Des del 2011 s'ha qua­dru­pli­cat el volum de les expor­ta­ci­ons a les illes britàniques. El diari anglès The Guar­dian dedi­cava recent­ment un arti­cle a ana­lit­zar l'explosió del pro­secco. Des­ta­cava que el 2015 per pri­mera vegada els britànics, una de les soci­e­tats més con­su­mi­do­res d'alco­hol d'Europa, gas­ta­ran més diners en pro­secco que en xam­pany i resu­mia: “El pro­secco és avui la pri­mera elecció quan es busca un vi per a qual­se­vol esde­ve­ni­ment social.”

A l'aguait.

L'esclat del pro­secco ha fet aixe­car les ore­lles a la indústria mun­dial dels vins escu­mo­sos, i entre aquests hi ha els pro­duc­tors de cava. La temença que el pro­secco es con­ver­teixi en un rival per al cava ha estat ali­men­tada per algu­nes veus, gene­ral­ment veus pro­vi­nents de sec­tors interes­sats a negar que si el cava s'estanca no és perquè hi hagi una des­a­fecció espa­nyola per les bom­bo­lles cata­la­nes.

Des de la pre­sidència del Con­sell Regu­la­dor del Cava, Pere Bonet, que alhora és direc­tor gene­ral a Frei­xe­net, ha decli­nat fer mani­fes­ta­ci­ons per a aquest repor­tatge al·legant que no parla d'altres escu­mo­sos que no siguin el cava. No obs­tant això, fonts pro­pe­res al Con­sell Regu­la­dor deta­llen que és absurt inten­tar com­pa­rar el pro­secco amb el cava perquè són pro­duc­tes tan dife­rents que no pot haver-hi coin­cidència de con­su­mi­dors.

Amb les xifres de pro­ducció de pro­secco dis­pa­rant-se a l'alça, el cava ha vist com que­den lluny els anys d'expansió a dos dígits. L'últim exer­cici en què es va créixer per sobre el 10% va ser l'any 2010, la pro­ducció va tenir un aug­ment de l'11,55%, però des de lla­vors la tendència s'ha anat apla­nant fins al punt de regis­trar, a final dels anys 2011 i 2013, crei­xe­ments nega­tius. Igual­ment, les expor­ta­ci­ons també han bai­xat, fet que es va reflec­tir a final del 2014 amb una cai­guda del 3,2%.

Amb aquest esce­nari, algu­nes grans mar­ques de cava han inten­tat expe­ri­ments per esgar­ra­par engru­nes de la moda pro­secco. És el cas de Codor­niu amb la seva gamma de vins desen­fa­dats Codor­new i de Frei­xe­net amb la seva línia Mía. Però la majo­ria de pro­duc­tors man­te­nen clara la seva aposta per situar el cava com una marca pròpia, autèntica i sin­gu­lar.

No és un mirall.

Jaume Gra­mona, pre­si­dent de les caves Gra­mona i pre­si­dent de l'Ins­ti­tut del Cava, asso­ci­ació que repre­senta vora el 90% de les empre­ses ela­bo­ra­do­res de cava, és con­tun­dent quan sen­ten­cia: “Voler assem­blar-nos al pro­secco seria un suïcidi.” Accepta que l'escumós italià viu en una espi­ral de crei­xe­ment des­me­su­rat i des­taca: “Ja es ven més pro­secco que xam­pany. I això que de xam­pany se'n ven més cava.” Raona que les xifres que reme­nen els escu­mo­sos ita­li­ans “ini­ci­al­ment sem­bla” que els podrien “fer pre­o­cu­par” però alerta, més enllà dels números: “El dia que ens plan­te­gem que el pro­secco és un com­pe­ti­dor, ja podrem ple­gar. Ni el xam­pany ni el cava hi hem de com­pe­tir.”

De fet, les últi­mes dades reve­len que, en ter­mes de pro­ducció, el cava lluirà a finals del 2015 un crei­xe­ment d'entre l'1,7% i el 2,3%. En la mateixa línia, les ven­des en el mer­cat inte­rior mos­tren una revi­fada d'entre el 9,9% i el 15,5%, una tendència que pot com­pen­sar la dava­llada, d'entre el 2,4% i el 5,4%, del mer­cat inter­na­ci­o­nal.

Gra­mona revela que el mes pas­sat, en una jor­nada a Vitesse (Països Bai­xos) amb repre­sen­tants de les prin­ci­pals zones pro­duc­to­res d'escu­mo­sos del món, el cas pro­secco va ser posat sobre la taula: “Un crei­xe­ment així en pocs esce­na­ris es pot donar.” Tan­ma­teix, el pre­si­dent de l'Ins­ti­tut del Cava insis­teix que l'estratègia ha d'allu­nyar-se de modes ita­li­a­nes i posa èmfasi en el fet que la marca cava només s'enfor­tirà “poten­ci­ant els caves pre­mium, els reser­ves i grans reser­ves”. Per no per­dre la iden­ti­tat ni patir una pun­xada de les ven­des, donar valor afe­git a la pro­ducció i tenir res­pecte per les essències del pro­ducte és clau. “L'incre­ment de ven­des que tenim en les cate­go­ries altes és més que nota­ble.” Sacri­fi­car volums gran­di­loqüents i una pro­ducció més aco­tada però de més valor ha con­vençut la majo­ria del sec­tor. “Ho hem aca­bat ente­nent tots els pro­duc­tors, fins i tot els més grans, mal­grat les reser­ves que tenien ini­ci­al­ment.”

Sobre aquest punt Jaume Gra­mona deta­lla que els cavis­tes estan deci­dits a apos­tar per pràcti­ques que reper­cu­tei­xin en la millora de tots els pas­sos del procés, sense posar la lupa sobre els cos­tos. Explica que ja no és estrany, ni tan sols per a mar­ques com ara Frei­xe­net, Codor­niu i Segura Viu­das, tre­ba­llar amb raïm ecològic, “ni que sigui pagant-lo a 41 cèntims el quilo, com s'ha estat pagant”. Gra­mona sen­ten­cia que en el cas del pro­secco aquesta rea­li­tat no es dóna: “Només el 5% de tot el pro­secco que es ven és supe­rior. El 95% res­tant és vi pen­sat per fer grans volums a còpia de baix preu.”

Joan Miquel Canals és degà de la Facul­tat d'Eno­lo­gia de la Uni­ver­si­tat Rovira Vir­gili (URV). Posa de mani­fest que, dei­xant de banda els encan­te­ris que pugui pro­pi­ciar el màrque­ting italià, el boom pro­secco es deu a la capa­ci­tat que té per atraure un públic nou. Canals diu que “el pro­secco no arriba a la qua­li­tat mit­jana del xam­pany ni del cava” però, en canvi, és un vi molt lla­mi­ner per a “un públic que tra­di­ci­o­nal­ment ha estat rebec a pren­dre vi com a beguda habi­tual: els joves”. “El pro­secco és un escumós blanc, jove, de baixa gra­du­ació i fàcil de beure. Arriba més fàcil­ment a tots els públics.” El degà de la Facul­tat d'Eno­lo­gia ana­litza: “Qui s'ini­cia a beure vi difícil­ment ho fa pre­nent vi negre o caves molt ela­bo­rats.”

Canals des­grana que el pro­secco és un vi prou con­su­mit a Itàlia però on real­ment causa forat és en el mer­cat exte­rior. Mal­grat això, valora que el seu crei­xe­ment “no ha de ser referència per als d'altres escu­mo­sos perquè creix a còpia d'abai­xar preu”. En aquest sen­tit valora: “El cava no hau­ria d'entrar en aquesta guerra. El que s'ha de fer és créixer per gua­nyar diners i per situar pro­ducte, no pas ven­dre com més ampo­lles millor.”

Dubtes i diferències

Innocente Nardi presideix el Consorzio Tutela Prosecco Conegliano Valdobbiadene. És l'òrgan que regula la producció del que és considerat com a Prosecco Superior. En una compareixença per fer balanç, Nardi deia que “el Prosecco Superior no és només una oportunitat per vendre, també és una oportunitat en termes d'ocupació”. Els elaboradors del Consorzio presumeixen de retenir el jovent a la vinya: una cinquena part dels 5.400 empleats als cellers tenen menys de 40 anys. Però el Consorzio deixa clar que poc té a veure amb els elaboradors de prosecco generalistes.

La falta de controls en l'elaboració penalitza la fama del prosecco. Sovint es plantegen dubtes sobre l'origen del raïm, presumptament glera, perquè, atenent a les hectàrees de vinya conreada i als litres produïts, els rendiments són de 30.000 quilos per hectàrea. Una barbaritat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.