Invertir en totxo sense maldecaps fiscals
La millora de l'economia i les baixes rendibilitats d'altres actius han disparat l'interès per invertir estalvis en l'immobiliari, però cal tenir presents certes claus
La inversió immobiliària està disparada. L'any passat els fons d'inversió i family office van protagonitzar nombroses operacions i van portar les xifres d'inversió en el sector del totxo a màxims, però l'immobiliari no només reclama l'atenció del gran capital.
La falta d'alternatives atractives en rendibilitat ha fet que també molts estalviadors particulars s'hagin fixat en aquesta opció.
Però per evitar maldecaps amb la fiscalitat a l'hora d'invertir en el totxo, cal tenir presents abans certs aspectes; si no una bona inversió a priori pot acabar sent un ensurt en la declaració de la renda o a l'hora de pagar els impostos associats a la compra i la venda d'immobles.
Per la firma especialitzada en patrimoni i inversió Laborde Marcet, les claus per fer una bona planificació d'aquesta cartera demanen, primer de tot, tenir molt presents les importants diferències impositives dels diversos territoris de l'Estat espanyol. Això es fa especialment palès, per exemple, en la imposició que afecta l'adquisició d'un habitatge de segona mà.
L'impost de transmissions patrimonials que grava aquestes operacions té un tipus molt variable. Així, una persona que compri un pis de segona mà a la ciutat de Madrid pagarà un 6%, mentre que si ho fa a la capital catalana haurà de fer front a un recàrrec del 10%. “Resulta sorprenent el diferent tracte fiscal que les diverses comunitats ofereixen en determinats impostos, la qual cosa genera sovint situacions de competència fiscal”, explica el soci de Laborde Marcet, Gerard Marcet.
Vigilar amb l'IVA.
A més, sigui quin sigui el tipus d'immoble que es compri, en el moment de la desinversió també caldrà assumir el cost fiscal per les plusvàlues, si n'hi ha. La realització d'aquestes plusvàlues immobiliàries tributarà en persona física a un tipus proper al 24%. Si la tributació es fa a través d'una empresa, l'impost de societats marca un 28% per a les operacions tancades el 2015 i un 25% per a les vendes que es formalitzin a partir de l'1 de gener.
Els rendiments.
Els rendiments derivats de lloguers immobiliaris obtinguts per persona física tributaran a través de l'IRPF al tipus marginal que correspongui en cada cas -per al lloguer d'habitatges hi ha importants bonificacions-, i en el cas que el titular sigui una empresa la tributació es farà a través de societats (25% per a aquest exercici).
Pel que fa als rendiments del capital mobiliari, que inclou per exemple els interessos i guanys generats per productes financers, aquests estan regulats en la llei que regula l'IRPF. Segons la nova reforma fiscal, a banda de reduir-se els tipus, implica que aquests rendiments s'incorporen directament a la base imposable de l'estalvi (abans els generats en el darrer any es recollien a la base imposable general).
A més, els guanys obtinguts per la venda de fons d'inversió o accions es consideren guanys patrimonials i tributen al complet també en la base imposable de l'estalvi en l'IRPF. Els nous tipus marquen un màxim del 23% per a quantitats a partir dels 24.000 euros i un mínim del 19% per a quantitats de fins a 6.000 euros.
Evidentment, també caldrà tenir en compte l'impost de patrimoni, que grava les possessions o propietats, així com l'impost de successions i donacions, que grava l'adquisició de béns i drets per herència o donació, i que també té un tipus més alt a Catalunya.