Opinió

Per què ha caigut la borsa?

En aquestes set setmanes des d'inicis del mes de desembre passat, els mercats borsaris de tot el món han perdut uns 5 bilions de dòlars (4,5 bilions d'euros). Això és un 30% del PIB dels Estats Units i més de 4 vegades el PIB espanyol. Si calculéssim la pèrdua de valor total de les empreses cotitzades, les xifres anteriors podrien ser el 40% o el 50% superiors. En tot cas unes quantitats enormes que s'han evaporat (momentàniament?) sense saber realment per què

Les tres pri­me­res set­ma­nes de gener, -de fet les set set­ma­nes que varen pre­ce­dir a la certa esta­bi­lit­zació de la dar­rera set­mana de gener- varen ser uns dels pit­jors períodes regis­trats per als preus de les acci­ons d'empre­ses cotit­za­des a tot el món.

En una acti­vi­tat econòmica on la quan­ti­tat de recur­sos humans i tec­nològics per pre­dir, ana­lit­zar i expli­car el que passa són espec­ta­cu­lars, és sen­zi­lla­ment incom­pren­si­ble i patètic assis­tir a la inca­pa­ci­tat col·lec­tiva per tro­bar expli­ca­ci­ons con­sis­tents del que ha pas­sat.

En aques­tes set set­ma­nes des d'ini­cis del mes de desem­bre pas­sat, els mer­cats bor­sa­ris de tot el món han per­dut uns 5 bili­ons de dòlars (4,5 bili­ons d'euros). Això és un 30% del PIB dels Estats Units i més de 4 vega­des el PIB espa­nyol. Si cal­culéssim la pèrdua de valor total de les empre­ses cotit­za­des, les xifres ante­ri­ors podrien ser el 40% o el 50% supe­ri­ors. En tot cas unes quan­ti­tats enor­mes que s'han eva­po­rat (momentània­ment?) sense saber real­ment per què.

Pre­visió dels ana­lis­tes.

Per supo­sat que s'han donat tot tipus d'opi­ni­ons i s'han al·legat raons per jus­ti­fi­car un des­cens tan ràpid de les cotit­za­ci­ons borsàries, però desen­ga­nyem-nos, ben poc con­clo­ents i sobre­tot, sense reconèixer la nul·la capa­ci­tat de pre­visió que els ana­lis­tes, que ara tan mala­ment expli­quen el que ha pas­sat, varen tenir fa tan sols unes set­ma­nes.

Con­cre­tem, no estem aquí cri­ti­cant la inca­pa­ci­tat de pre­veure el futur o d'expli­car el pre­sent. En abso­lut, cre­iem que la borsa es mou a curt ter­mini per “ins­tints i emo­ci­ons que influ­ei­xen el com­por­ta­ment humà”, és a dir pels “ani­mal spi­rits” de Key­nes que ja havia intuït Hume amb les seves “per­cep­ci­ons” i amb la “natu­ra­lesa humana”, i abans fins i tot Hob­bes, entre altres pen­sa­dors. El que és cri­ti­ca­ble és aquesta obs­ti­nació i tos­su­de­ria a insis­tir a fer-nos creure que som capaços de pre­veure el com­por­ta­ment dels mer­cats i de saber les raons de per què es mouen en deter­mi­nada direcció.

Si l'exer­cici fos gra­tis, cap pro­blema, però el fet és que genera un cost immens que es tras­llada evi­dent­ment als inver­sors amb la con­seqüent reducció de la ren­di­bi­li­tat real del nos­tre estalvi. Vol dir això que els ser­veis finan­cers son inne­ces­sa­ris i sobrers? En abso­lut. Cal dis­se­nyar i ges­ti­o­nar pro­duc­tes amb dife­rents nivells de risc per a dife­rents tipus d'estal­vi­a­dors i inver­sors; cal també asses­so­rar cada inver­sor de forma per­so­na­lit­zada sobre com diver­si­fi­car i adap­tar el dos­sier inver­sor al seu per­fil; i cal, està clar, una anàlisi rigo­rosa de les empre­ses emis­so­res per conèixer de la forma més exacta pos­si­ble la seva situ­ació econòmica i finan­cera. Pel con­trari, en la gestió activa de car­te­res o en la pre­visió sobre el com­por­ta­ment dels mer­cats, hi ha massa fum.

Sub­jec­ti­vi­tat.

En el títol d'aquest arti­cle em pre­gun­tava –i implícita­ment anun­ci­ava donar una res­posta-, sobre el perquè de la recent cai­guda a les bor­ses. Apli­quem l'argu­men­tació ante­rior: no ho sé i no em treu la son, ni com a inver­sor ni com asses­sor finan­cer, aquest movi­ment impor­tant però a curt ter­mini. Per des­comp­tat que els podria aquí par­lar del petroli i del fet que la cai­guda del seu preu genera més por per la deflació que pot pro­vo­car o pels per­ju­di­cis en els països pro­duc­tors que pels obvis avan­tat­ges per als con­su­mi­dors dels països impor­ta­dors.

dependència de la xina.

També podríem aquí, com tot­hom, fer cul­pa­ble la Xina. Segu­ra­ment no tant per la seva desac­ce­le­ració sinó perquè cada cop estem més segurs que ho des­co­nei­xem quasi tot d'aquell país i en depe­nem massa. Final­ment, podríem res­pon­sa­bi­lit­zar de tot ple­gat els bancs cen­trals per no pro­por­ci­o­nar sufi­ci­ent dopatge mone­tari. Ens equi­vo­caríem, com s'equi­vo­quen tants i tants ana­lis­tes: la borsa cau sobre­tot perquè el sen­ti­ment, la con­fiança glo­bal, es dete­ri­ora, això fa bai­xar el preu dels actius i alhora frena les inver­si­ons, el con­sum i el risc. En defi­ni­tiva, tot el que mou l'eco­no­mia i per tant les empre­ses que fixen preu en aquest lloc ni tan sofis­ti­cat ni tan mis­teriós que són les bor­ses.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.