Eines

Fabricació digital a l'abast

Espai Creactiu posa a disposició del públic profà l'accés a la impressió 3D, el tall amb làser o el disseny d'aplicacions

La tec­no­lo­gia d'última gene­ració i l'espe­rit artesà del “fes-t'ho tu mateix” no són línies paral·leles que no es puguin tro­bar, com ho demos­tra l'Espai Cre­ac­tiu, un nou cen­tre que cobeja posar en mans del públic profà les tec­no­lo­gies 3D, el tall amb làser o el dis­seny d'apli­ca­ci­ons.

L'Espai Cre­ac­tiu importa a Cata­lu­nya un model, el de hub lab, molt habi­tual a indrets com Tòquio, San Fran­cisco o Nova York, on l'accés a la tec­no­lo­gia no es limita a estu­di­ants, experts o socis. Com diu Josep Agui­lar, fun­da­dor del cen­tre amb Xavier García, la ini­ci­a­tiva va néixer “del desig de tirar enda­vant un pro­jecte col·labo­ra­tiu, de posar a l'abast de la gent tot el nou saber tec­nològic.” L'Espai Cre­ac­tiu té un tarannà fona­men­tal­ment pedagògic: “Ens volem cen­trar en l'edu­cació, que la gent pugui fer ser­vir impres­so­res 3D, escàners o tallar amb una màquina làser.” Sense obli­dar l'espe­rit de ser­vei: “Pot venir, com ja ens ha pas­sat, una far­macèutica que ens demani que impri­mim en 3D una peça ava­ri­ada d'una màquina d'anàlisis clíniques des­ca­ta­lo­gada i nosal­tres l'esca­ne­gem, trac­tem el fit­xer i impri­mim.” I les pos­si­bi­li­tats podran ser gai­rebé infi­ni­tes: peces per al mode­lisme, mot­llos de joie­ria, recan­vis d'elec­tro­domèstics o qual­se­vol mena de tre­ball manual. I sense per­dre de vista que el preu ha de ser popu­lar: “Si ara una impressió 3D d'una per­sona a escala pot cos­tar entre 300 i 600 euros, nosal­tres, tot encar­re­gant-nos de l'esca­neig, hem d'acon­se­guir rebai­xar aquest preu o, amb el tall amb làser, que la maqueta de fusta d'un dino­saure, que cos­ta­ria 25 euros, surti a 10.”

Espai Cre­ac­tiu vol esde­ve­nir una referència en la soci­a­lit­zació de la nova tec­no­lo­gia amb l'orga­nit­zació de tallers o works­hops, a preus prou asse­qui­bles, no més dels 10 euros l'hora, perquè tot­hom pugui tenir un pri­mer con­tacte amb l'avenç tec­nològic d'última hora. De moment, a l'agenda ja hem d'apun­tar cur­sos de robòtica per a nens, en col·labo­ració amb l'empresa All­ro­bots; per fer-se un mateix apli­ca­ci­ons mòbils; fabri­car en 3D; dis­se­nyar, cons­truir i enlai­rar el teu propi dron o dis­se­nyar i fabri­car mot­lles amb sili­co­nes per fer microsèries.

Cre­ac­tiu vol res­pon­dre als sug­ge­ri­ments i neces­si­tats del seu públic poten­cial, tant per orga­nit­zar tallers -el de robòtica ha estat una pro­posta de pares de nens afi­ci­o­nats- com per fer ser­veis: “Un artesà que fa saba­tes a mà, en sèries peti­tes, ens ha dema­nat impri­mir en 3D i una joiera ha vist en aquesta nova manera de fabri­car a mida la pos­si­bi­li­tat de tre­ba­llar amb nous mate­ri­als com la resina.”

Hi ha opor­tu­ni­tat de negoci? “És més la il·lusió que la pos­si­bi­li­tat de gua­nyar diners, però cre­iem que ho podem fer, amb l'orga­nit­zació de tallers i works­hops o la venda d'impres­so­res 3D i el mate­rial d'impressió.”

Com insis­teix Agui­lar, la figura del con­veni serà cru­cial per donar ano­me­nada a Espai Cre­ac­tiu, i és per això que s'ha posat en con­tacte amb ins­ti­tu­ci­ons impor­tants de l'entorn, com l'escola de dis­seny ESDI, l'Asso­ci­ació de Pes­se­bris­tes, el Club d'Aero­mo­de­lisme i esco­les. No podia ser altra­ment i Espai Cre­ac­tiu, mit­jançant la web, també vol ser un fòrum on pugui créixer una comu­ni­tat d'usu­a­ris que puguin com­par­tir conei­xe­ment i expo­sar les seves pròpies experiències.

El nou esperit dels temps

Josep Aguilar creu que la seva proposta es beneficia “d'un evident canvi mental: si als noranta l'èxit es valorava pel fet de guanyar diners per comprar coses o serveis, ara sembla que la gent està tornant a la filosofia de ser feliç amb les coses senzilles, fent-se ells mateixos les coses”. Com diu, “s'imposa la cultura dels makers i tothom vol fer coses: magdalenes, pa, pasta, cervesa...” I també s'entrelluca un canvi en l'educació de pares a fills: “Si abans els pares deixaven que els nens fessin els deures o altres activitats tot sols, ara el que volen és poder compartir l'experiència amb els fills, com ara el disseny d'un dron”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.