Eines

Innovar i guardar la roba

La metodologia ‘simplexity thinking' ajuda les grans organitzacions a fer un canvi cultural cap a la creativitat

Els elefants no canvien les rutines a menys que vegin que estan perduts

“Inno­vació vital” és l'expressió que a Pere Rosa­les, con­se­ller dele­gat de la con­sul­to­ria Inu­sual, li agrada uti­lit­zar per defi­nir el camí que algu­nes grans orga­nit­za­ci­ons han triat per enca­rar els rep­tes que l'entorn actual els plan­teja. “Vital” perquè, sense una aposta clara pel canvi i la inno­vació, mol­tes grans empre­ses i ins­ti­tu­ci­ons estan con­dem­na­des a la mort perquè cada dia estan més lluny del mer­cat i del seu cli­ent, i “vital” també perquè remet a un procés orgànic i no tec­nològic com sovint se sol pen­sar que és la inno­vació. “És un procés que neces­sita temps i paciència, perquè cada vegada depèn més de les per­so­nes i de la seva acti­tud per lide­rar el canvi vital al qual ens enfron­tem cada dia”, diu Rosa­les.

El fun­da­dor d'Inu­sual fa gai­rebé dues dècades que està com­promès des de la docència o des de la res­pon­sa­bi­li­tat empre­sa­rial en l'apli­cació de la cre­a­ti­vi­tat i la inno­vació al desen­vo­lu­pa­ment pro­fes­si­o­nal i orga­nit­za­ci­o­nal. L'any 1997 (en aquell moment el CD-ROM era la nove­tat tec­nològica i inter­net no era la xarxa mas­siva que és ara), aquest com­promís sig­ni­fi­cava estar en el grup d'avançada dels que intuïen que la comu­ni­cació empre­sa­rial avançava cap a la interacció amb el con­su­mi­dor. Com que era quel­com d'inu­sual, va regis­trar aquest nom i des d'ales­ho­res el va uti­lit­zar per desig­nar una comu­ni­tat pro­fes­si­o­nal de per­so­nes engres­ca­des amb aquesta qüestió. Però fa dos anys i mig va deci­dir ende­gar un pro­jecte per­so­nal. Avui dia, Inu­sual és el parai­gua que aixo­pluga dife­rents ini­ci­a­ti­ves, entre les quals la pres­ta­dora de ser­veis d'inno­vació vital és pot­ser la més des­ta­cada. “Vaig obser­var que les grans orga­nit­za­ci­ons dels sec­tors més esta­bles, com ara farmàcia i finan­ces, tenien coses en comú: gran com­ple­xi­tat, poca fle­xi­bi­li­tat i el gran repte d'ento­mar un canvi tran­quil perquè el seu model començava a fer aigües”, explica Rosa­les. Cer­ta­ment, la demo­cra­tit­zació de la tec­no­lo­gia alli­bera el conei­xe­ment que abans estava en mans d'uns pocs i la con­seqüència és que el poder passa a mans del con­su­mi­dor. Les empre­ses ja no poden con­ti­nuar afron­tant la comu­ni­cació amb els seus cli­ents de la mateixa manera, com si fos un tar­get, un objec­tiu d'arti­lle­ria, i la neces­si­tat de canvi es fa evi­dent.

Revo­lució suau.

Però com es pot can­viar un avió en ple vol? Pere Rosa­les va bus­car res­pos­tes a aquesta pre­gunta per tot el món i va tro­bar la millor al Canadà, un mètode ano­me­nat sim­ple­xity thinking, desen­vo­lu­pat per l'expert en inno­vació Min Basa­dur que ha lli­cen­ciat per a Europa. Es basa en la impli­cació dels tre­ba­lla­dors de l'orga­nit­zació en la detecció i reso­lució dels pro­ble­mes. D'aquesta manera es crea una cul­tura inno­va­dora que no des­a­pa­reix quan Inu­sual aban­dona l'orga­nit­zació.

El procés segueix vuit pas­sos: 1) tro­bar el pro­blema;
2) tro­bar les evidències del pro­blema; 3) defi­nir el pro­blema i con­ver­tir-lo en un repte; 4) gene­rar idees per resol­dre el pro­blema; 5) fixar els cri­te­ris per selec­ci­o­nar les idees; 6) esta­blir un pla d'acció: qui fa què, com i quan;
7) fer un pla d'accep­tació de les per­so­nes impli­ca­des, i
8) esta­blir el pla de segui­ment que garan­teixi que l'apli­quen i que pro­gressa.

Les dinàmiques amb els tre­ba­lla­dors seguei­xen els prin­ci­pis desen­vo­lu­pats a la Uni­ver­si­tat de Buf­falo -cre­a­dors del brains­tor­ming o pluja d'idees–, de manera que en un pri­mer moment es fomen­ten les pro­pos­tes diver­gents que pro­por­ci­o­nen una base àmplia d'idees, i després es fa que el grup tre­ba­lli en la con­vergència de les idees per reduir el nom­bre d'opci­ons. “És un procés d'obrir i tan­car en cadas­cun dels pas­sos”, explica Rosa­les.

Sim­ple­xity thinking acon­se­gueix diver­sos objec­tius alhora: “És per­fecte per acon­se­guir posar en el mateix vai­xell tot­hom i per acon­se­guir veure el pro­blema o el repte des de mol­tes pers­pec­ti­ves al mateix temps”, diu Rosa­les.

Cer­ta­ment quan el pro­blema s'aborda en equip pels matei­xos tre­ba­lla­dors, el con­ven­ci­ment i la dis­po­sició al canvi són clau, si no difícil­ment es pro­gressa en aques­tes grans orga­nit­za­ci­ons. Cal veure les grans empre­ses o ins­ti­tu­ci­ons com ele­fants que no can­vien les seves ruti­nes a menys que tin­guin molt clar que si con­ti­nuen fent el mateix estan per­duts: és ales­ho­res quan can­vien.

Una consultoria atípica per a les grans empreses

Pere Rosales evita definir Inusual Studio com una consultoria tradicional: “No traslladem coneixement al client i ell l'aplica, sinó que l'ajudem a abordar els problemes de manera innovadora.” Vol dir acompanyar-lo en un canvi estructural.

Inusual editorial

Una productora de continguts sobre innovació

Inusual disposa a EsadeCreapolis d'uns espais que posa a la disposició dels clients per estimular la creativitat. També assessora empreses per crear entorns laborals estimulants. “Volem crear una xarxa Inusual Garden repartida pel món”, diu.

Inusual Garden

Un proveïdor d'entorns que ens fan creatius

Encara no és una realitat però el responsable d'Inusual té clar que Inusual també ha de ser una generadora i seleccionadora de continguts. Inusual també organitza Crosstalent, unes trobades d'intercanvi de coneixement.

Inusual network

Una comunitat virtual de professionals

La comunitat històrica té 2.300 usuaris. La intenció és que una part migri a la nova xarxa que serà de pagament però que tindrà serveis per ajudar-los a créixer professionalment. Inusual Studio es nodreix d'aquesta base per abordar els seus projectes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.