Focus

El talent no és una prioritat a Catalunya

Un sistema educatiu uniformat, un mercat laboral precari i una societat que infravalora la ciència o la tècnica penalitzen els avantatjats.Els genis necessiten un ecosistema que els faci desenvolupar, sinó es perden

L'Estat espanyol ocupa el lloc 36 de 109 en l'Índex de Competitivitat
El sistema educatiu no és flexible per identificar els talents en una aula
Les empreses valoren altres coses, com ara un títol o experiència laboral
L'educació modela la nostra genètica i la fa generadora
de talent
El talent es valora en funció del retorn econòmic que genera
L'abandó educatiu dels superdotats mostra el poc valor pels qui destaquen

Si Leo Messi ha arri­bat a ser el crac espor­tiu que és avui és gràcies a les seves qua­li­tats inna­tes, sí, però també a haver-les pogut desen­vo­lu­par en un entorn habi­li­tat per poten­ciar estre­lles del fut­bol i fer-les bri­llar al màxim. El Barça el va cap­tar quan només tenia 13 anys, li va pagar un trac­ta­ment per superar una malal­tia hor­mo­nal, el va for­mar a la Masia, con­si­de­rada una de les millors esco­les espor­ti­ves del món, amb una filo­so­fia pròpia, la del tiqui-taca. Messi va sal­tar al pri­mer equip, i a poc a poc es va for­jar un grup de fut­bo­lis­tes de pri­mer nivell, en el qual tot­hom, des de la seva posició, aporta excel·lència, amb un molt bon sou i que a sobre, a més de sumar títol rere títol, tenen l'admi­ració total de la soci­e­tat. És un cer­cle virtuós que ha fet aflo­rar Messi com el millor fut­bo­lista del món i sem­bla que també de la història.

Ho hem sabut fer molt bé amb aquest talent, però i en els altres camps com el científic, el tècnic o el musi­cal? Tot indica que no, tot i els mati­sos. Ara com ara, en ter­mes gene­rals, el talent que no sigui el fut­bolístic no es valora a la soci­e­tat, no es poten­cia i desen­vo­lupa prou al sis­tema edu­ca­tiu i a l'empresa no se'l té en compte ni a l'hora de con­trac­tar-lo ni a l'hora de retri­buir-lo. No és cap pri­o­ri­tat a Cata­lu­nya. I això mal­grat que és con­si­de­rat el gran impul­sor de la riquesa de les naci­ons. “Durant segles, han estat les matèries pri­me­res, l'agri­cul­tura, el capi­tal finan­cer i la demo­gra­fia, ara la riquesa de les naci­ons és el talent, que con­sis­teix a uti­lit­zar bé totes aques­tes coses i el conei­xe­ment”, s'atre­veix a afir­mar el filòsof i inves­ti­ga­dor José Anto­nio Marina. Aquesta valo­ració del talent es va fer evi­dent l'any 1997 quan es va publi­car un estudi de la con­sul­tora Mckin­sey en el qual es con­si­de­rava que havia començat la guerra pel talent. Des d'ales­ho­res, les polítiques de suport a aquests per­fils van començar a mul­ti­pli­car-se arreu del món. I no és estrany, ja que està demos­trat que aquesta aposta reper­cu­teix posi­ti­va­ment en les ins­ti­tu­ci­ons, en el tei­xit asso­ci­a­tiu i en el tei­xit empre­sa­rial. I a casa nos­tra, què hem fet?

Hi ha un col·lec­tiu que exem­pli­fica el poc valor que hem donat tra­di­ci­o­nal­ment al talent, i és el de les per­so­nes amb altes capa­ci­tats. Segons Javier Berché, pedi­a­tre, expert en intel·ligència i cre­a­ti­vi­tat i pre­si­dent de la fun­dació que té el seu nom (dedi­cada a fomen­tar el desen­vo­lu­pa­ment de nens super­do­tats), el 80% de les per­so­nes amb un coe­fi­ci­ent intel·lec­tual per sobre de la mit­jana fra­cas­sen, per­so­nal­ment i pro­fes­si­o­nal­ment, si no es diagnos­ti­quen aviat i, per tant, se'ls donen les eines sufi­ci­ents per desen­vo­lu­par el talent. “Aquest col·lec­tiu ha estat el gran obli­dat de la història”, sen­ten­cia Berché. Fins a l'apro­vació de la Logse ni tan sols se'ls con­si­de­rava. I encara ara, tot i els avenços nor­ma­tius, hi ha manca de for­mació de mes­tres i psicòlegs perquè sàpiguen com han d'actuar quan tenen un nen d'aques­tes carac­terísti­ques a la classe. En pri­mer, lloc per diagnos­ti­car-los, perquè, com explica Maria Bel­tran, la res­pon­sa­ble del Cen­tre Kepler, un espai de psi­co­lo­gia espe­ci­a­lit­zat en l'atenció a nens i joves amb altes capa­ci­tats intel·lec­tu­als, no són alum­nes que des­ta­quin necessària­ment acadèmica­ment, sinó que tenen una capa­ci­tat d'apre­nen­tatge molt més ràpida que pot con­ver­tir-se en frus­trant si no es cana­litza bé. I en segon lloc, perquè reque­rei­xen una línia edu­ca­tiva dife­rent que els per­meti apren­dre al seu ritme i no al de la resta de la classe, perquè no fer-ho és com dei­xar posat el fre de mà a un Fer­rari.

A Cata­lu­nya tenim una de les millors nor­ma­ti­ves d'Europa en aquest camp, però ser­veix de poc, perquè no se l'ha dotat de prou recur­sos per imple­men­tar-la. Aquí legal­ment es pot fer bat­xi­lle­rat en un any, però no hi ha col·legis pre­pa­rats. Està permès que un alumne de quart d'ESO cursi algu­nes assig­na­tu­res a la uni­ver­si­tat, però a la pràctica resulta molt com­pli­cat. I aquest fracàs, que ens pot sem­blar una qüestió par­ti­cu­lar, en rea­li­tat és una pèrdua social, perquè no tenir-los en compte i fer-los volar a les velo­ci­tats supersòniques, tant com poden, és dei­xar fugir els millors de la classe.

Són nom­bro­sos els alum­nes de la Fun­dació Javier Berché que han aca­bat mar­xant a estu­diar als Estats Units perquè allà tenien més faci­li­tats per acce­dir a la uni­ver­si­tat amb només 14 o 15 anys. I ja no par­lem de les beques. La quasi tota­li­tat ja no han tor­nat. El cas de les per­so­nes amb altes capa­ci­tats és només la punta de l'ice­berg.

Per posar una mica de xifres al tema, si fem una ullada als nom­bro­sos indi­ca­dors que han apa­re­gut per iden­ti­fi­car els països que més en compte tenen el talent en sor­tim molt mal parats. L'Estat espa­nyol ocupa el lloc 36 de 109 països en l'Índex de Com­pe­ti­ti­vi­tat pel Talent Glo­bal, un dels millors rànquings mun­di­als basat en la capa­ci­tat de retenció de talent i capa­ci­tat d'atracció, ela­bo­rat per la firma de recur­sos humans Adecco, en col·labo­ració amb l'escola de nego­cis Insead i el Human Capi­tal Lea­ders­hip, que té en compte vari­a­bles com la relació entre salari i pro­duc­ti­vi­tat, la faci­li­tat per crear nego­cis o la inno­vació, etc. L'Estat -i Cata­lu­nya no es dife­ren­cia de la resta- està en el grup de cua dels països euro­peus ana­lit­zats, en el lloc 24 de 38, a dar­rere d'estats com Lituània, Hon­gria, Letònia o Malta.

El sis­tema edu­ca­tiu és un dels pun­tals clau en el desen­vo­lu­pa­ment del talent. Fran­cesc Tor­ralba, escrip­tor, assa­gista, filòsof i pro­fes­sor de la Uni­ver­si­tat Ramon Llull, ho té molt clar. “Ha de tenir en compte l'atenció a la diver­si­tat, que vol dir aten­dre les neces­si­tats de l'edu­cand i el talent poten­cial que cadascú té”, diu Tor­ralba.

Però ara com ara el sis­tema no és prou fle­xi­ble per iden­ti­fi­car les pos­si­bi­li­tats i els talents que hi ha en una aula, no està capa­ci­tat per for­mar a dife­rents velo­ci­tats i, per tant, acaba fre­nant els avan­tat­jats. Un dels prin­ci­pals motius és que no hi ha prou recur­sos a les esco­les per trac­tar la diver­si­tat. Men­tre que la mit­jana euro­pea dedica més del 5,5% del PIB a l'edu­cació, a l'Estat espa­nyol s'hi des­tina un 4,3% des de fa 25 anys. El pro­blema va més enllà, però, d'una qüestió de recur­sos econòmics.

Jus­ta­ment sense assig­nar-los més pres­su­post, l'any 2001, l'escola pública Mare de Déu de Mont­ser­rat de Ter­rassa va deci­dir per ini­ci­a­tiva pròpia soter­rar el model edu­ca­tiu tra­di­ci­o­nal i con­ver­tir-se en el que es coneix com una “comu­ni­tat d'apre­nen­tatge”, en la qual no només els docents par­ti­ci­pen en la for­mació dels alum­nes, sinó que és una tasca com­par­tida entre pares, comu­ni­tat i volun­ta­ris. El 97% dels estu­di­ants són fills d'immi­grats i està cata­lo­gat com a cen­tre amb molta diver­si­tat per la Gene­ra­li­tat, però el seu model edu­ca­tiu que implica les famílies en l'edu­cació ha fet que obtin­gui unes xifres de com­petències bàsiques molt per sobre de les de qual­se­vol altre cen­tre del seu per­fil. “Aquí els nens tenen ganes d'apren­dre i els pares s'impli­quen en l'apre­nen­tatge”, explica la direc­tora, Núria Marín. Els dar­rers anys, s'han anat sumant més esco­les en aquest procés de trans­for­mació cap a un altre model.

Rosa Vela, que coor­dina un grup d'inves­ti­gació de l'UB sobre altes capa­ci­tats i sis­te­mes edu­ca­tius, creu que cal un canvi de for­mació ini­cial del pro­fes­so­rat, que se'ls ha de con­ver­tir en una mena d'entre­na­dors perquè puguin aju­dar a treure les màximes poten­ci­a­li­tats que cada nen té. “Ara no passa això. I si volem indi­vi­dus que es puguin desen­vo­lu­par i que esti­guin inte­grats en una soci­e­tat can­vi­ant hem d'apos­tar per un canvi del sis­tema edu­ca­tiu ja”, creu Vela.

Finlàndia ho va veure clar i a l'any 2000 va fer una reforma revo­lu­cionària del seu model edu­ca­tiu que l'ha aju­dat a situar-se en els pri­mers llocs mun­di­als en tots els rànquings de desen­vo­lu­pa­ment i retenció de talent. Ara tenen un pacte naci­o­nal sobre l'edu­cació i un pro­fes­so­rat alta­ment valo­rat soci­al­ment i ben remu­ne­rat. Avui són el pri­mer país euro­peu en el famós rànquing Pisa que ava­lua les com­petències d'estu­di­ants de 15 anys en 64 països de l'OCDE. L'Estat espa­nyol, en canvi, ocupa el lloc 33 sobre 65, i demos­tra que Cata­lu­nya està per sota de la mit­jana en com­prensió lec­tora i matemàtiques.

Un dels prin­ci­pals experts en el model edu­ca­tiu nòrdic és Xavier Mel­ga­rejo, psicòleg, mes­tre i escrip­tor, que explica que els resul­tats que tenen allà és perquè han acon­se­guit la coor­di­nació de les tres estruc­tu­res bàsiques que con­for­men el sis­tema edu­ca­tiu: la família, l'escola i el sis­tema soci­o­cul­tu­ral. “I aquí, en canvi, van total­ment per sepa­rat”, diu Mel­ga­rejo. Uns hora­ris labo­rals irra­ci­o­nals que no per­me­ten als pares ser a casa fins a l'hora de sopar no aju­den a edu­car els fills. A més a més, ara com ara, la família no con­si­dera que l'edu­cació sigui la seva pri­mera res­pon­sa­bi­li­tat sinó que la tras­llada a l'escola. I per aca­bar-ho d'arro­do­nir, l'estruc­tura soci­o­cul­tu­ral no poten­cia l'apre­nen­tatge. Una qüestió tan apa­rent­ment insig­ni­fi­cant com no doblar les sèries infan­tils i haver de lle­gir els subtítols és una decisió que con­di­ci­ona també l'apre­nen­tatge. I aquí ens equi­vo­quem també.

Mel­ga­rejo es mos­tra molt deter­mi­nant i asse­gura que tenim un sis­tema mun­tat perquè tot fun­ci­oni sense tenir en compte l'excel·lència. “La gent que té el talent, no l'acti­vem i la dei­xem mar­xar. S'han de tenir eines i recur­sos per fer-lo créixer i no veig volun­tat política en aquesta línia”, diu Mel­ga­rejo. Un dels que han hagut de mar­xar és un dels cen­te­nars de nens que han pas­sat per la Fun­dació Javier Berché, que ara té 27 anys i entre altres tas­ques ha tre­ba­llat en el desen­vo­lu­pa­ment de sis­te­mes de segu­re­tat per a l'avi­ació mili­tar a l'Estat d'Iowa. Fa poc va deci­dir tor­nar a Europa, però ho va fer a Goo­gle Irlanda, perquè allà li han donat l'opor­tu­ni­tat de ser direc­tor amb 27 anys. “Això aquí és impen­sa­ble”, explica Berché.

No és cap nove­tat afir­mar que ara com ara no s'afa­vo­reix l'encaix de joves amb mol­tes habi­li­tats en un mer­cat labo­ral pre­ca­rit­zat i que no els dóna opor­tu­ni­tats. A més d'una taxa d'atur juve­nil del 39%, més del doble que la mit­jana euro­pea, si fem un repàs de les dades estadísti­ques d'aquest grup de població el pano­rama és deso­la­dor. El 16,75% dels pro­fes­si­o­nals uni­ver­si­ta­ris joves que tre­ba­llen ho fan amb beques, con­trac­tes de for­mació o en pràcti­ques i només un 10% de jovent cobra més de 1.840 euros al mes. No ens pot sor­pren­dre, doncs, que el talent bus­qui altres espais on poder ser res­pec­tat i aco­llit. I amb aques­tes con­di­ci­ons, sumat a una crisi econòmica, es mul­ti­pli­quen els fenòmens com la fugida de cer­vells, en el qual l'Estat ara sí que és líder, i ocupa un dels pit­jors llocs de la clas­si­fi­cació, 83 de 109, en l'Índex de Com­pe­ti­ti­vi­tat pel Talent Glo­bal.

Ernest Miguélez, autor de l'estudi What attracts kno·ledge workers? The role of space and social networks, guar­do­nat amb el Premi José Manuel Ble­cua, explica que per rete­nir i atraure el talent les con­di­ci­ons labo­rals i econòmiques han d'estar d'acord amb els estàndards euro­peus, però, a més, hi ha d'haver una massa crítica. En els últims anys, segons Miguélez, s'han fet esforços per recu­pe­rar per­so­nes de pri­mer nivell, i Cata­lu­nya és vista com una plaça atrac­tiva per atraure talent forà. Hi ha hagut ini­ci­a­ti­ves pio­ne­res, com la cre­ació de la Ins­ti­tució Cata­lana de Recerca i Estu­dis Avançats (Icrea), una fun­dació cre­ada el 2000 per la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya que, per mitjà d'un procés de selecció basat en el talent científic, con­tracta inves­ti­ga­dors d'arreu del món i con­tri­bu­eix a faci­li­tar el retorn d'aquests que han dut a terme part de la seva car­rera en cen­tres de fora de Cata­lu­nya. En el període 2000-2014, Icrea ha con­trac­tat al vol­tant de 250 inves­ti­ga­dors d'espe­ci­a­li­tats molt diver­ses. Però no ha estat sufi­ci­ent i la crisi ha aca­bat d'espat­llar-ho. Malau­ra­da­ment, encara per a la soci­e­tat en gene­ral i per a l'admi­nis­tració pública no és una pri­o­ri­tat.

Més enllà de les males con­di­ci­ons labo­rals, a la gran majo­ria de les empre­ses no es fa una aposta clara pel talent. Est­her Casa­de­mont, direc­tora gene­ral de la firma de cer­ca­ta­lents Huni­vers Hub, està can­sada de veure com es deses­ti­men can­di­dats amb mol­tes com­petències però que no res­po­nen al per­fil pre­vist. “Radi­cal­ment no”, con­testa Casa­de­mont, en pre­gun­tar-li si a les empre­ses es valora el talent. “Pri­o­rit­zen altres coses, com deter­mi­nats tipus de for­mació o experiència en sec­tors o empre­ses con­cre­tes i, en canvi, rebut­gen per­so­nes molt talen­to­ses”, diu Casa­de­mont. En ter­mes gene­rals el tei­xit empre­sa­rial opta, doncs, per triar el per­fil en què menys arris­quin i després, com ha vist en el seu dia a dia Casa­de­mont, s'ado­nen que no tenen el per­so­nal ade­quat per fer una aposta inno­va­dora o com­pe­tir en un món tan can­vi­ant. Recent­ment ho ha tor­nat a viure la direc­tora gene­ral de Huni­vers Hub: una empresa va deses­ti­mar una can­di­data que tenia totes les apti­tuds per al tipus de feina que reque­ria perquè no tenia el currículum desit­jat.

“Per tren­car aquesta inèrcia calen direc­trius a la direcció gene­ral de les empre­ses” -diu Est­her Casa­de­mont- “i que impli­qui una trans­for­mació al depar­ta­ment de recur­sos humans, que són els qui han de començar a tren­car el model de feina amb què històrica­ment estan tre­ba­llant. La sor­tida és que es facin més entre­vis­tes per­so­nals, apti­tu­di­nals i no només basa­des en el currículum.

Això mateix és el que fa poc més d'un mes va anun­ciar la mul­ti­na­ci­o­nal Goo­gle. El seu res­pon­sa­ble de recur­sos humans va asse­gu­rar que havien com­pro­vat que l'expe­di­ent acadèmic no té res a veure amb l'alt ren­di­ment dels tre­ba­lla­dors, i que a par­tir d'ara, en els seus pro­ces­sos de selecció, dei­xa­ran de pri­o­rit­zar la titu­lació dels can­di­dats.

Nekane Rodríguez de Galarza, direc­tora del sud d'Europa de la com­pa­nyia de recur­sos humans Lee Hecht Har­ri­son, afe­geix un altre con­di­ci­o­na­ment i és la pre­dis­po­sició de la per­sona a desen­vo­lu­par-se. Asse­gura que la majo­ria de pro­jec­tes de desen­vo­lu­pa­ment de talent a les com­pa­nyies fra­cas­sen perquè no pre­gun­ten als emple­ats.

Mal­grat la crei­xent cre­ació de noves empre­ses, que apos­ten des del minut zero pel valor afe­git, per pro­duc­tes inno­va­dors, i amb un entorn labo­ral que té en compte el talent, el model econòmic actual no està enca­mi­nat a l'excel·lència. Els índexs d'inversió en R+D en són un clar indi­ca­dor. De fet, segons les dar­re­res dades de l'Ins­ti­tut d'Estadística de Cata­lu­nya (Ides­cat), el pes de la des­pesa en R+D sobre el PIB a Cata­lu­nya està al vol­tant de l'1,5%, molt per sota del de països com Finlàndia, Suècia i Dina­marca, amb ràtios del 3,55%, 3,41% i 2,99%.

Però si les empre­ses, que veuen els efec­tes direc­tes que té tenir un bon equip en les seves plan­ti­lles, sovint giren l'esquena a les per­so­nes més dis­rup­ti­ves, la soci­e­tat, així en ter­mes gene­rals, fa més o menys el mateix.

Bar­to­lomé Oli­va­res, un jove d'altes capa­ci­tats (vegeu la seva història a la pàgina 8), con­si­dera que el terme nor­mal està sobre­va­lo­rat en el nos­tre entorn. “Un pen­sa­ment dife­rent genera rebuig i frus­tració per a un mateix”, diu amb ple conei­xe­ment de causa.

El cert és que hi ha des­tre­ses que són molt valo­ra­des soci­al­ment i d'altres, infra­va­lo­ra­des. Tot­hom pot dir el nom d'un fut­bo­lista o el d'un empre­sari que esti­gui a la llista de For­bes, o fins i tot d'un ban­quer o cui­ner, però ens costa molt més citar un com­po­si­tor o un científic. “Estem par­lant de per­so­nes que estan en un entorn molt pre­cari i soci­al­ment no sap ningú qui són, tot i que poden estar desen­vo­lu­pant recerca que afecta la huma­ni­tat”, alerta indig­nat Fran­cesc Tor­ralba, qui creu que la raó bàsica d'aquesta sobre­va­lo­ració és el fac­tor econòmic. Tenim molt pre­sent el talent que mou capi­tal, i si aquest repre­senta un sou extra­or­di­nari es con­ver­teix en el refe­rent per a pares i mares. Antoni Gaudí va morir sense cap reco­nei­xe­ment per les seves cre­a­ci­ons; ha estat, segons Tor­ralba, arran de l'interès que ha des­per­tat als turis­tes japo­ne­sos i l'impacte econòmic que gene­ren que s'ha des­per­tat el reco­nei­xe­ment social aquí. I així és que els matei­xos pares desin­cen­ti­ven habi­li­tats dels fills que no tenen tant de reco­nei­xe­ment social. Jordi Gómez con­fessa que es va veure obli­gat a dei­xar de fer d'àrbi­tre en les cate­go­ries infan­tils dece­but per l'acti­tud d'alguns pares, pocs però molt soro­llo­sos, que l'ata­ca­ven ver­bal­ment a cada decisió arbi­tral perquè el veien com un entre­banc perquè el seu fill es con­vertís en el pro­per Messi.

A ser intel·ligent se n'aprèn

Els darrers descobriments en neurociència donen més arguments a favor que el talent no és un do sinó una llavor que, en funció de les experiències a què l'exposes, es desenvolupa o no. “El talent es pot desenvolupar, per poder reforçar-lo necessites molta pràctica”, diu Steven Poelmans, professor de l'escola de negocis EADA i expert en neurociència i lideratge.

Poelmans explica a les seves classes que si es volen persones innovadores a les organitzacions se les ha d'exposar a diferents entorns perquè descobreixin quines són les seves habilitats. Justament la neurociència ha descobert també que no hi ha una única intel·ligència, la cognitiva o matemàtica, sinó que en són moltíssimes més, com la musical, intrapersonal, ecològica, etc.

“Tots tenim diferents talents i el primer pas que hem de fer és descobrir-los en cadascun de nosaltres”, afirma.

Sumar esforços

Malgrat tot, hi ha moltes organitzacions empresarials que estan preocupades pel desenvolupament del talent. I d'aquesta reflexió han sortit iniciatives com la del programa multiempresa de desenvolupament del talent. El programa l'ha engegat un grup de grans firmes que s'han decidit a treballar plegades per formar líders. L'aportació més innovadora és l'entorn col·laboratiu en el qual formen els seus empleats claus, ja que els participants visiten les altres companyies i expliquen els seus plans per aprendre com ho fan els altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.