Borsa

Canvi de rumb

Després de tres mesos a la baixa, el març ha començat amb més bon peu als parquets. L'Íbex-35 ha rebotat més d'un 17% des dels mínims del febrer.

L'expectativa de nous estímuls per part del
BCE ha alimentat
el rebot de les borses en les primeres jornades
del mes de març
L'Íbex-35 reconquereix els 9.000 punts de
la mà del BCE

Les sèries de dades històriques asse­nya­len el març com un mes alcista als mer­cats. I de moment, l'estan encer­tant. Després d'un inici d'exer­cici des­co­rat­ja­dor en el con­junt de bor­ses inter­na­ci­o­nals, les com­pres han retor­nat amb mode­ració als par­quets.

La sobre­re­acció i les ven­des mas­si­ves que es van veure el gener i, en major mesura, durant el febrer, han donat pas a una reflexió sobre on poden estar les opor­tu­ni­tats d'inversió en aquest exer­cici. I la res­posta ha dut els inver­sors a pen­sar que pot ser que el com­por­ta­ment hagi estat exa­ge­rat en l'arren­cada d'any i a tor­nar, tot i que amb cau­tela, a la renda vari­a­ble.

No és que l'esce­nari dis­posi ara de senyals més posi­tius. Ans al con­trari. La Xina con­ti­nua desac­ce­le­rant-se però, tal i com asse­nyala el con­sens dels ana­lis­tes, aquest país con­ti­nua crei­xent tot i que a taxes menors que en els dar­rers temps. A més a més, les auto­ri­tats xine­ses no tenen cap intenció de dei­xar que la situ­ació econòmica empit­jori i les dar­re­res set­ma­nes s'han posat mesu­res per con­tra­res­tar la menor expansió econòmica. El banc cen­tral de la Xina ha apro­vat una sèries d'estímuls econòmics i això ha ani­mat els inver­sors a veure el got mig ple durant les dar­re­res set­ma­nes. A part del gegant asiàtic, els inver­sors es mos­tren con­fi­ats que la resta de bancs cen­trals faran tot el pos­si­ble perquè la situ­ació econòmica no empit­jori més i que els des­cen­sos bor­sa­ris no aca­bin per impac­tar nega­ti­va­ment en la recu­pe­ració econòmica.

Xarxa de segu­re­tat.
Per això era tan impor­tant la cita de dijous pas­sat del Banc Cen­tral Euro­peu (BCE). Al gener, quan les coses als mer­cats s'esta­ven posant molt difícils, el pre­si­dent del BCE, Mario Draghi, va tran­quil·lit­zar els mer­cats asse­gu­rant que al març arri­ba­rien nous estímuls per treure l'eco­no­mia del pou en què estava caient. Així que els inver­sors espe­ra­ven amb can­de­le­tes els detalls d'aquest nou pro­grama que, un cop cone­guts, han aca­bat per acon­ten­tar els mer­cats i donar una mica més de ben­zina a unes bor­ses que feia set­ma­nes que des­comp­ta­ven una actu­ació del BCE bene­fi­ci­osa per a la renda vari­a­ble.

I la pròxima set­mana és el torn de la Reserva Fede­ral (FED). Ara els mer­cats, un cop ha pas­sat la cita euro­pea, estan molt pen­dents del que farà el banc nord-ame­ricà amb la seva política monetària. Tot i que no s'espera que la FED modi­fi­qui res en aquests moments ja que la seva pre­si­denta, Janet Yellen, va asse­nya­lar recent­ment l'apa­rició de riscs en l'eco­no­mia glo­bal que poden entor­pir el crei­xe­ment als EUA sí que els inver­sors esta­ran expec­tants sobre el que pugui dir Yellen sobre l'estat de l'eco­no­mia.

Balanç de febrer.

Durant el dar­rer mes l'Íbex-35 s'ha mogut en un ampli rang evi­den­ci­ant la manca de tendència i la fortíssima vola­ti­li­tat pre­sent en els par­quets. El nivell màxim de tan­ca­ment es va situar en els 8.788 punts en la pri­mera jor­nada del febrer i les ven­des cons­tants durant aque­lles pri­me­res jor­na­des del mes van dur l'Íbex-35 a tocar un mínim el dia 11 que està fixat en els 7.746,30 i que, fins ara, és el mínim de l'actual exer­cici. Des d'ales­ho­res, el selec­tiu índex ha anat esca­lant poc a poc i inter­ca­lant ses­si­ons de for­tes bai­xa­des amb alces abun­do­ses, movent-se a l'abric de les notícies macro­e­conòmiques i de les xifres empre­sa­ri­als publi­ca­des a una i altra banda de l'Atlàntic. La recu­pe­ració en el preu de l'or negre -que cotitza ja en els vol­tants dels 40 dòlars- i la con­fiança en l'actu­ació dels bancs cen­trals jun­ta­ment amb unes dades macro­e­conòmiques que tot i no ser bones han estat millors de l'espe­rat s'han aliat per por­tar una mica de con­fiança a uns inver­sors poc pro­pen­sos a assu­mir riscs en aquests moments.

Això va fer que l'Íbex-35 s'allunyés dels mínims de prin­ci­pis de mes i hagi pogut recu­pe­rar una mica de ter­reny en aco­mi­a­dar el febrer en els 8.461,40 punts tot i no poder fer res per esbor­rar les pèrdues men­su­als que s'han enfi­lat fins al 4,02%. D'aquesta manera, el selec­tiu índex ha enllaçat tres mesos con­se­cu­tius amb números ver­mells pujant fins a l'11,35% la pèrdua acu­mu­lada en els pri­mers dos mesos de 2016.

De nou, el sec­tor ban­cari ha estat el fana­let ver­mell del selec­tiu índex durant el febrer, amb Bankia i Banc Saba­dell recu­lant un 14% i un 11,84% res­pec­ti­va­ment. Els dub­tes sobre la solvència de la banca pre­o­cu­pen els inver­sors, que no con­fien gens en aquest sec­tor. No obs­tant això, ha estat Técni­cas Reu­ni­das el valor més pena­lit­zat al febrer, en aca­bar el mes amb una dava­llada del 17,93%. Per con­tra, la recu­pe­ració del preu de les matèries pri­me­res va treure Ace­ri­nox d'entre els valors més cas­ti­gats i en aquesta ocasió les seves acci­ons van enfi­lar-se al pri­mer lloc del rànquing del millor com­por­ta­ment durant el febrer, en gua­nyar un gens menys­pre­a­ble 22,16% que eixuga els números ver­mells enre­gis­trats al gener (-12,20%). Per la seva part, les bones xifres pre­sen­ta­des per Medi­a­set també van fer que l'acció brillés en el par­quet amb llum pròpia reva­lo­rant-se un 11,43%.

I què por­tarà el març a la inversió en borsa? Doncs el que els experts tenen clar és que no serà pas un camí de roses. La vola­ti­li­tat i els dal­ta­bai­xos no des­a­pa­rei­xe­ran durant les set­ma­nes vinents, tot i que és pos­si­ble que el pit­jor del tem­po­ral hagi pas­sat ja. De fet, des dels mínims del mes de febrer l'Íbex-35 s'ha enlai­rat més d'un 17% i cotitza per sobre dels 9.000 punts, nivell que va con­que­rir l'índex després de la reunió del BCE.

En les poc més de dues set­ma­nes del mes de març, el selec­tiu es reva­lora més d'un 7%, tren­cant així amb un tri­mes­tre sen­cer de números ver­mells. Això no obs­tant, encara queda mig mes per davant en què poden pas­sat mol­tes coses, com ara la con­vo­catòria de noves elec­ci­ons al juny si no s'acon­se­gueix for­mar un govern esta­ble, fet que no acaba d'agra­dar gens als inver­sors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.